Basisvaardigheden volwassenen

Adviescollectie, Materialenwijzer en Wegwijzer

Afstemming van het collectieaanbod vindt plaats met taalaanbieders, taalvrijwilligers en/of taalpuntdocent, en is mede afhankelijk van activiteiten van de Bibliotheek en het digiTaalhuis, zoals leesclubs en gespreksgroepen.
Inhoudsblok

Adviescollectie

De Adviescollectie bevat veel materiaal voor het aanleren van de basisvaardigheden taal, digitale vaardigheden en rekenen op verschillende niveaus.De Adviescollectie is in 2017 voor het eerst verschenen en onderverdeeld in 'leermaterialen', 'naslagwerken' en 'leesboekjes'.

Adviescollectie, schermafbeelding

De materialen zijn door Taal voor het Leven beoordeeld op bruikbaarheid voor taalvrijwilligers en voor zelfstudie; hoe meer zwarte rondjes, des te beter deze bruikbaarheid.

Voorbeeld:

Afbeelding
Afbeelding
Adviescollectie, schema

Materialenwijzer

De taal- en digitaalseries die zijn opgenomen in de Materialenwijzer geven speciaal een advies aan taalvrijwilligers die verbonden zijn aan het digiTaalhuis.
Taal voor het Leven geeft nieuwe taalvrijwilligers voor het gebruik van deze materialen een training.
De materialen die in de Materialenwijzer genoemd staan, worden gezien als een elementaire collectie waarmee vrijwilligers aan het werk kunnen met laaggeletterden en anderstaligen.

Wegwijzer voor de collectie NT1 en NT2

De collectie NT1 en NT2 in Bibliotheek en Taalhuis kan best ongrijpbaar zijn. Zeker als je er niet dagelijks mee werkt. Daarom heeft Cubiss de Wegwijzer voor de collectie NT1 en NT2 samengesteld. Met deze handige beslisboom help je iemand met een taalvraag snel aan het juiste materiaal. In de Toelichting op de wegwijzer lees je meer over uitgangspunten en gebruik. 

Welke boeken kun je adviseren aan een taalleerder of taalvrijwilliger, vooral als de specialist Basisvaardigheden niet aanwezig is? Er zijn twee mooie landelijke tools: de hierboven genoemde Adviescollectie en de Materialenwijzer. Deze laatste bevat echter een beperkt aantal titels en de Adviescollectie is juist zeer uitgebreid, maar minder snel in gebruik. De Wegwijzer voor de collectie NT1 en NT2 is uitgebreider dan de Materialenwijzer en bevat een deel van de informatie uit de Adviescollectie, dus sluit goed aan bij de landelijke afspraken rond de NT1- en NT2-collecties. Ook is de Wegwijzer heel gebruiksvriendelijk en uitgebreid getest in Bibliotheken. 

De Wegwijzer is samengesteld voor cursisten aan de training Wegwijs in de collectie NT1 en NT2, maar is ook zonder training te gebruiken door bijvoorbeeld frontoffice-medewerkers of taalhuisvrijwilligers. Kijk wel van tevoren of jouw Bibliotheek de genoemde titels daadwerkelijk in huis heeft. Mis je bepaalde titels, dan kun je overwegen om deze aan te schaffen. 

Tip: leg de geprinte wegwijzer bij de balie. Komt er een vraag over de NT1- of NT2-collectie, dan vindt de medewerker via de beslisboom snel een antwoord.