Basisvaardigheden volwassenen
Bibliotheken helpen burgers bij belastingaangifte en -toeslagen. Dit gebeurt in de vorm van (inloop)spreekuren voor hulp bij aangifte, cursussen en informatiebijeenkomsten. Dit doen zij samen met lokale maatschappelijke organisaties. Dit is onderdeel van een samenwerking met de Belastingdienst, het convenant 2019-2022.
Inhoudsblokken
Body

De aangifteperiode 2021 komt eraan. In 2020 hebben bibliotheken ondanks de maatregelen toch zo'n 5.000 mensen bereikt. Hergebruik jouw inzet van vorig jaar, de positieve ervaringen van anderen én de marketingtoolkit.

Uitstel tot 1 september

Goed nieuws is dat mensen die rond 1 februari een machtigingsbrief van de Belastingdienst ontvangen, meteen uitstel kunnen aanvragen tot 1 september. Maatschappelijk dienstverleners kunnen dit regelen. Hierdoor kun je de dienstverlening voor deze groep later in de tijd plannen, als de coronamaatregelen mogelijk zijn versoepeld. 

Lokale partners

Voor andere mensen is een optie fysieke 1-op-1-hulp zoals spreekuren, mits de maatregelen dit toelaten. Dit is ook afhankelijk van samenwerkingspartners. Kijk samen met hen naar alternatieve scenario’s. Lukt dit niet, dan is een telefonisch spreekuur een alternatief. Met telefonische of online dienstverlening kun je een deel van de doelgroep bereiken. Voor de kwetsbaarste groep zal hulp op afstand lastig blijven. Voor wie ermee kan omgaan, kun je vragen stellen via Facetime of Skype als tussenoplossing overwegen. 

Bibliotheekmonitor en online inspiratie-magazine

Ideeën en ervaringen kun je putten uit de Bibliotheekmonitor 2020, waarvan rapportage en infographic verschijnen rond 1 februari. Hierin vind je toegepaste alternatieve vormen van dienstverlening.

Rond dezelfde datum verschijnt een online magazine met inspiratie voor dienstverlening. Het brengt nieuwe en eerder gehouden interviews bij elkaar en geeft inzicht in alternatief aanbod voor (kwetsbare) groepen.  

Uitingen van de Belastingdienst

In december hield de Belastingdienst een webinar voor maatschappelijk dienstverleners. Je kunt het webinar terugkijken, de presentatie en de handout downloaden, en de meestgestelde vragen bekijken. Bekijk ook het vernieuwde Kennisnetwerk.

G!DS

G!DS vormt de basis om het aanbod te tonen aan Belastingdienst, lokale partners en publiek. Bespreek met je partners wanneer en hoe zij hun gegevens aanleveren. Vul zoveel mogelijk alvast in. Je kunt erbij vermelden dat de keus tussen fysiek, telefonisch of online later wordt gemaakt.  

Zie voor praktische tips de tab ICT.

Hulp nodig

Heb je meer inspiratie nodig? Of heb je problemen om samenwerkingspartners te vinden? Mail dan naar jouw POI of het landelijk team (zie rechterkolom). Als we de knelpunten snel in kaart hebben, is er meer tijd om samen een oplossing te zoeken.