Informatie voor het bibliotheeknetwerk

Belastingdienst

Bibliotheken helpen burgers bij belastingaangifte en -toeslagen. Dit gebeurt in de vorm van (inloop)spreekuren voor hulp bij aangifte, cursussen en informatiebijeenkomsten. Dit doen zij samen met lokale maatschappelijke organisaties. Dit is onderdeel van een samenwerking met de Belastingdienst, het convenant 2019-2022.
Inhoudsblokken

Nieuws

De aangifteperiode over 2021 komt eraan. Hergebruik jouw inzet van vorig jaar, de positieve ervaringen van anderen én de marketingtoolkit. Een mogelijkheid is ook om met de veiligheidsregio te overleggen of 1-op-1-hulp, uiteraard op afspraak, mogelijk is. Een enkele bibliotheek heeft hiervoor toestemming gekregen. Bekijk ook de wijzigingen op het Kennisnetwerk van de Belastingdienst, zie verder hieronder bij Uitingen van de Belastingdienst.

Lokale partners

Voor andere mensen is een optie fysieke 1-op-1-hulp zoals spreekuren, mits de maatregelen dit toelaten. Dit is ook afhankelijk van samenwerkingspartners. Kijk samen met hen naar alternatieve scenario’s. Lukt dit niet, dan is een telefonisch spreekuur een alternatief. Met telefonische of online dienstverlening kun je een deel van de doelgroep bereiken. Voor de kwetsbaarste groep zal hulp op afstand lastig blijven. Voor wie ermee kan omgaan, kun je vragen stellen via Facetime of Skype als tussenoplossing overwegen. 

Bibliotheekmonitor

Ideeën en ervaringen kun je putten uit de Bibliotheekmonitor Belastingdienst 2020. In 2020 hebben bibliotheken ondanks de maatregelen toch zo'n 5.000 mensen bereikt. In de monitor vind je toegepaste alternatieve vormen van dienstverlening.

Online inspiratie-magazine

Gebruik ook het online magazine De bibliotheek biedt hulp bij belastingaangifte met veel voorbeelden en suggesties om aan de slag te gaan. Je leest hoe bibliotheken op diverse manieren en met een breed scala aan partners hun belasting­dienst­verlening hebben ingevuld. Een aantal bibliotheken vertelt hoe ze in 2020 samen met de partners alternatieven hebben bedacht om de doelgroep tóch te kunnen helpen.

Uitingen van de Belastingdienst

In december hield de Belastingdienst een webinar voor maatschappelijk dienstverleners. Je kunt het webinar terugkijken, de presentatie en de handout downloaden, en de meestgestelde vragen bekijken. Bekijk ook het vernieuwde Kennisnetwerk met een forum voor maatschappelijk dienstverleners, en een nieuwsbrief, waarop je je kunt abonneren: stuur een mail naar maatschappelijkdienstverleners@belastingdienst.nl met je naam, e-mailadres, telefoonnummer en organisatie.

G!DS

Voor de vindbaarheid van je aanbod is invoer in G!DS essentieel. De Belastingtelefoon gebruikt deze gegevens om mensen door te verwijzen. Dat is vorig jaar vaak gebeurd, blijkt uit de Bibliotheekmonitor. Vul dus zo concreet mogelijk in wat je aan gegevens beschikbaar hebt. Je kunt altijd aanvullen. Advies: plan een regelmatige check in, zodat de invoer ook actueel blijft. Denk aan de contactgegevens in coronatijd: een algemeen telefoonnummer is niet altijd handig. Vermeld ook een rechtstreeks nummer als je geen aanbod hebt. Zo kun je mensen doorverwijzen naar je lokale partners. Zie voor praktische tips de tab ICT.

Hulp nodig

Heb je meer inspiratie nodig? Of heb je problemen om samenwerkingspartners te vinden? Mail dan naar jouw POI of het landelijk team (zie rechterkolom). Als we de knelpunten snel in kaart hebben, is er meer tijd om samen een oplossing te zoeken.

Interviews