Brieven
Brieven over keuze registreren
- Mensen die op 1 september 2020 nog niet in het Donorregister staan, krijgen een aanschrijvingsbrief met de oproep om hun keuze in te vullen. Dit kan online op www.donorregister.nl of via het meegezonden keuzeformulier. In de brief staat ook dat mensen voor meer informatie terechtkunnen in de bibliotheek.

- Een herinneringsbrief volgt na 6 weken, uiteraard alleen als men op de 1e brief niet reageert.
- Is de keuze via het formulier onvolledig of onleesbaar ingevuld, dan volgt een brief met het verzoek om het formulier opnieuw in te vullen.
- Mensen die nog steeds geen keuze registreren, komen het Donorregister te staan met vermelding 'Geen bezwaar tegen orgaandonatie'. Zijn of haar organen en weefsels kunnen dan na overlijden naar een patiënt gaan. Dit staat in een bevestigingsbrief die ongeveer 6 weken na de herinneringsbrief wordt verstuurd. Hierin staat ook dat men de keuze altijd kan veranderen. Heeft men wel een keuze gemaakt, dan ontvangt men ook hiervan een bevestiging.
Het totale communicatietraject per postcodegebied beslaat ongeveer 12 weken.
Verzending van brieven per postcodegebied
De verzending gebeurt per postcodegebied van september 2020 tot maart 2021. Bekijk het verzendschema om te weten wanneer de postcodes in jouw verzorgingsgebied aan de beurt zijn. Op het 1e tabblad zie je wanneer welke postcodes de 1e brief krijgen. Hierbij worden batchnummers gebruikt. Deze vind je op het 2e tabblad; ze zijn gekoppeld aan postcode, gemeente en provincie.
Burgers kunnen ook zelf nakijken wanneer ze brieven krijgen.
Jouw bibliotheek heeft al voorbeeldbrieven en keuzeformulieren in huis. Je kunt ook een compleet voorbeeldpakketje bestellen met de brief, keuzeformulier, én een begrippenlijst en retourenvelop. Dat geeft een goed beeld van wat mensen daadwerkelijk op de mat krijgen. Je kunt dit bijvoorbeeld in een workshop gebruiken.
Ondersteuning voor bibliotheken
Voor medewerkers
- Handreiking - een overzicht, voor print en voor digitaal, van wat de bibliotheek kan doen, hoe je je kunt voorbereiden, de do’s en don’ts, promotiemateriaal et cetera. Let op: deze versies zijn op 30 april herzien vanwege de nieuwe campagneplanning.
- Factsheet voor medewerkers bibliotheken, instructieblad.
- Het webinar Aan de slag met donorregistratie van 8 juni kun je terugkijken*.
- Biebtobieb-groep Donorregistratie - hier kun je je activiteiten delen, ervaringen uitwisselen en vragen stellen.
- *Webinar Aan de slag met donorregistratie terugkijken
-
Volledige uitzending Aan de slag met donorregistratie
- Deel 1: Aan de slag met donorregistratie - Uitleg over de donorwet, inclusief filmpje Bibliotheek Rivierenland
- Deel 2: Aan de slag met donorregistratie - Rol van de bibliotheek en beschikbare materialen, inclusief filmpje Bibliotheek Kennemerwaard
- Deel 3: Aan de slag met donorregistratie - Uitleg materiaal Digisterker, inclusief filmpje Bibliotheek Bollenstreek
- Deel 4: Aan de slag met donorregistratie - Vragen en antwoorden
- Bekijk ook de antwoorden op de vragen die via de chat werden gesteld.
Voor burgers
- Digisterker oefenomgeving – voor niet-digivaardigen heeft Digisterker educatief materiaal ontwikkeld met uitleg en om te oefenen om zelf een keuze vast te leggen in het donorregister. Dit materiaal is vrij beschikbaar via https://service.digisterker.nl/donor en toegankelijk te maken op de publieks-pc's van je vestiging. De oefenomgeving is ook te benaderen via de voorbeeld-pagina.
- Presentatie – VWS biedt een standaardpresentatie over de donorwet die je op maat kunt aanpassen voor fysieke ondersteuningsactiviteiten, zoals inloopspreekuur, workshop of voorlichtingsbijeenkomst met lokale partners.
- Lezing De nieuwe donorwet. Wat betekent dat voor u?
- Lezing Orgaan- en weefseldonatie. Wat betekent dat?
Meer informatie over ondersteuning voor burgers vind je onder de tab Marketing.
Vanuit de landelijke projectgroep hebben we de belangrijkste onderdelen van de ondersteuning voor je op een rijtje gezet in dit filmpje.
Lesbrief Stichting Lezen & Schrijven voor taalvrijwilligers
Stichting L&S heeft een lesbrief (taalniveau 1F/A2) over donorregistratie gemaakt. Hiermee kunnen taalvrijwilligers en -docenten laaggeletterden helpen om orgaandonatie en donorwet beter te begrijpen en hun keuze te registreren. Je kunt de lesbrief downloaden via de website van L&S. De lesbrief staat ook in de online oefenomgeving van Digisterker.
Interactief Steffie-filmpje
Op hoewerktorgaandonatie.nl legt Steffie eenvoudig uit hoe orgaandonatie werkt. Hier is nu een interactief filmpje aan toegevoegd. Hierin kun je met Steffie praten en zijn de meest voorkomende vragen en issues meegenomen. Een heel bruikbare tool om onder de aandacht te brengen bij voorlichtingsbijeenkomsten of als mensen vragen hebben.
Zie ook
- Donorregistratie: www.donorregister.nl, hoewerktorgaandonatie.nl (eenvoudig uitgelegd), transplantatiestichting.nl.
- Kanalen Stichting Digisterker, de Digisterker-nieuwsbrief en Wegwijzer Donorregistratie.
- De e-learning van het programma Digitale inclusie zal aandacht besteden aan donorregistratie, en informatie en ondersteuning door bibliotheken.
- Cijfers over het aantal geregistreerden in het Donorregister, per per regio en gemeente, op deze website van het CBS.
- Interview met vier bibliotheken over hun (plannen voor) ondersteuning.
- Voor vragen over donorregistratie is er het telefoonnummer 0900 821 21 66. Krijg je daarnaast algemene vragen over digitale zaken? Dan kun je verwijzen naar de Digi-Hulplijn.