Basisvaardigheden volwassenen
Logo
Afbeelding
Vrouw bij boekenkast in bibliotheek

Gebruik collectie basisvaardigheden

Het gebruik van de collectie kun je op diverse manieren stimuleren.
Inhoudsblokken

Hier vind je handreikingen om je collectie beter te laten gebruiken. Ook tref je hier enkele voorbeelden aan van collega-bibliotheken verzameld.

  • Door de collectie op een heldere manier te presenteren wordt er meer gebruik van gemaakt:
  1. Een frontale presentatie in bladerbakken wordt duidelijk en aantrekkelijk gevonden.
  2. Een heldere presentatie op de computers van het DigiTaalhuis of de bibliotheek verhoogt het gebruikersgemak.
  • De collectie is niet los te zien van de programmering in de bibliotheek. Programmering en collectie sluiten goed aan bij de behoeften van de doelgroep en nodigen uit tot een intensiever bezoek en gebruik van de bibliotheek.
  • Door taalvrijwilligers en bibliotheekmedewerkers regelmatig te scholen en op de hoogte te houden van nieuwe aanwinsten en specifieke onderdelen van digitale programma’s, neemt het gebruik van de collectie toe.
  • De KB heeft een aantal materialen landelijk afgekocht. Hiervan zijn landelijk ook extra promotie­materialen ontwikkeld, in te zetten bij het werven van taalleerders of taalpartners.
  • Een leesclub voor laaggeletterden opzetten. Zo ervaren volwassenen dat lezen ook leuk kan zijn. Belevend en herkennend lezen kan laaggeletterden een positieve leeservaring bezorgen. Voorlezen wordt hierbij als middel ingezet. Anderstaligen oefenen het lezen, vergroten hun woordenschat en ontmoeten andere mensen in de bibliotheek. 
  • Zie ook de algemene informatie over taalcoaching en over de 4 veel voorkomende vormen van taalcoaching

Voorbeelden van collega's

Gebruik deze good practices voor je eigen praktijk: