Basisvaardigheden volwassenen

Indeling collectie en stickers basisvaardigheden

Voor plaatsing in jouw bibliotheek kun je de indeling van de NT2-systematiek volgen, maar je kunt ook altijd naar lokaal inzicht anders indelen.
Inhoudsblok

Indeling Adviescollectie

Lezen

Hier staan alle leesboekjes van onder andere Uitgeverij Eenvoudig Communiceren op niveau ingedeeld. Het niveau gaat uit van een gewenst bereik: de laaggeletterde is lerend (van – naar).

Vrouwe en man bekijken documenten
Body
  • A0-A1
  • A1-A2
  • A2-B1
  • B1

Leren

Hier staan alle taalleerboeken op niveau ingedeeld.

• A0-A1
  • A1-A2
  • A2-B1
  • B1-B2

Hogere niveaus staan mogelijk ook in de 800 kast bij de cursussen.

• B2, C1

Examen

Hier staan de examenbundels en de methodes voor het inburgerings- en de staatsexamens. Als er veel materialen staan, kunnen deze op de examenniveaus worden ingedeeld: A2, B1 en B2.

Hier staan de fotoboeken over Nederland, KNS, ONA.

Informatie

Hier staan woordenboeken, beeldwoordenboeken, non-fictie-onderwerpen, enzovoort.

Afhankelijk van de grootte van de collectie en van specifieke gebruikers kan de bibliotheek zelf nieuwe thema's toevoegen: Schrijven, NT1, Rekenen enzovoort.

Stickers

Body

Elke titel krijgt een digiTaalhuis-sticker (of bijvoorbeeld NL-Plein- of Taalhuis-sticker). Hiermee is de titel voor opruimers herkenbaar als digiTaalhuis-boek.

Elke titel van de collectie krijgt op de voorzijde een aanduiding van het thema. Bij de thema’s Lezen en Leren krijgen titels daarnaast een niveau-aanduiding.

Een sticker op een eenduidige plaats is aanbevolen, afhankelijk van de presentatie van de collectie.

Bekijk de aanpasbare stickers op de portal Landelijke huisstijl. Onder deze link vind je twee formaten etiketten voor het Taalhuis die je voor jouw bibliotheek kunt aapassen (niveau-aanduidingen opnemen) en vervolgens via de portal kunt bestellen.
Daarnaast zijn er ook niet-aanpasbare etiketten met alleen 'Taalhuis' in de bibliotheek-huisstijl
Als je eerst inlogt op de portal Landelijke huisstijl, kom je direct bij de stickers van je keuze. Heeft jouw bibliotheek nog geen inlog, dan kun je die aanvragen via de homepage.

Zie ook de niveaubeschrijving en de referentieniveaus NT1 en NT2.