Basisvaardigheden volwassenen

DigiHulplijn

De DigiHulplijn helpt mensen met digitale vragen, zodat iedereen online kan meedoen. Je kunt de hulplijn inzetten als extra service naast het fysieke aanbod. En vanuit de hulplijn kunnen mensen naar de bibliotheek worden doorverwezen. Er is promotiemateriaal beschikbaar.
Inhoudsblok

Mensen zijn meer dan ooit aangewezen op digitaal contact. Zeker ouderen die geen of beperkt bezoek ontvangen en niet naar activiteiten kunnen vanwege de corona­maatregelen. Daarom heeft de Alliantie Digitaal Samenleven met maatschappelijke organisaties en bedrijven in najaar 2020 de DigiHulplijn gelanceerd.

Afbeelding
Digi-Hulplijn - logo
Body

De DigiHulplijn wordt vooralsnog bemand door het Nationaal Ouderenfonds, SeniorWeb en een aantal bibliotheken (als pilot).
Het gratis telefoonnummer 0800-1508 is momenteel dagelijks bereikbaar van 09.00 tot 17.00 uur. 

Doorverwijzen naar lokaal aanbod bibliotheek

Body

De KB is betrokken bij dit initiatief. Samen met partners en bibliotheken kijken we hoe we de DigiHulplijn kunnen inzetten om het fysieke aanbod van de bibliotheken (zoals digivaardigheids­cursussen en de inloopspreekuren) te versterken. De lijn zal dan ook, als iemand telefonisch niet of moeilijk te helpen is, doorverwijzen naar het lokale aanbod van de bibliotheek via https://hulp-bij-internetten.gidsvoornederland.nl. Zo hebben kwetsbare burgers altijd een alternatief dicht bij huis.

Promotie materialen en posts voor social media

Body

De Alliantie Digitaal Samenleven heeft ons gevraagd om te helpen het nummer bekend te maken, onder meer via het bibliotheeknetwerk. Je kunt hier als bibliotheek zelf voor kiezen. Het biedt de volgende mogelijkheden:

  • Je biedt een extra service aan niet-digivaardige burgers
  • Je profileert de bibliotheek hiermee extra als organisatie waar men ook terechtkan voor digitale vaardigheden
Afbeelding
Afbeelding
DigiHulplijn, poster met 4 mensen met digitale apparaten
Body

Promotiemateriaal is beschikbaar. Alle bibliotheken hebben in november een proefpakketje ontvangen met stickers, een pen en een flyer als voorbeeld. Deze materialen, posters in diverse varianten en voorbeeldteksten zijn na te bestellen. Je kunt eigen tekst op de poster opnemen.
Daarnaast zijn er voorbeeldteksten en posts die je direct kunt doorplaatsen op social media. Maak hiermee een tweet, start een post of creëer een story.

Je vindt op https://dedigihulplijn.nl meer informatie over de DigiHulplijn en je kunt er materialen en teksten downloaden. Gebruik deze en de andere genoemde mogelijkheden om het nummer bekend te maken als extra service van jouw bibliotheek voor mensen met digi-vragen. 

Downloads

Titel
In samenwerking met
Partners
Logo
Afbeelding
Samenwerkende POI's Nederland (SPN)