Digitale inclusie, ondersteuning voor kwetsbare burgers
Dit filmpje is het best te zien in Google Chrome en Firefox.
Klik voor de versie met Engelse ondertiteling.
Computercursussen
In deze samenwerking verwijzen de deelnemende partijen in het Netwerk van Publieke Dienstverleners (NPD)* mensen die moeite hebben met computers en internet naar een bibliotheek bij hen in de buurt. Hier kunnen ze deelnemen aan digivaardigheidscursussen (Klik & Tik en Digisterker), waarmee ze digitaal vaardiger worden. Alle bibliotheken geven deze cursussen. Ze worden in dit project geïntensiveerd.
*Dit is de Manifestgroep, uitgebreid naar het Netwerk van Publieke Dienstverleners NPD.
Informatiepunten
Verder kunnen mensen terecht bij de Informatiepunten Digitale Overheid (IDO) in de bibliotheek als zij vragen hebben over de overheid rond huurtoeslag, AOW, werk, uitkering, belastingen, rijbewijs, zorg, toeslagen enzovoort.
De medewerkers van het Informatiepunt helpen hen zoeken naar de juiste informatie. Bij persoonsgebonden vragen verwijzen ze door naar lokale partners, zoals sociaal raadslieden, welzijnsinstellingen, Humanitas, Formulierenbrigade, vak- en ouderenbonden, cliëntenvertegenwoordigers MEE, cliëntenondersteuners van de gemeente en zorgkantoren.
Publieke dienstverleners
- Samenwerkingspartners
-
- Belastingdienst
- CBR
- CIZ
- CJIB
- DUO
- Het CAK
- Huurcommissie
- LBIO
- Raad voor Rechtsbijstand
- RDW
- SVB
- UWV
Deze partijen zijn verenigd in de NPD, uitvoeringsorganisaties van de overheid. Meer partijen hebben al interesse getoond.
Maak kennis met een aantal deelnemende NPD-partijen. In filmpjes op BiebtoBieb stellen zij zich voor (inlog BiebtoBieb nodig).
Zie ook
- Kamerbrief Voortgang digitale inclusie, december 2020 en boekje Feiten en cijfers Digitale inclusie 2019-2020
- Kamerbrief Voortgang digitale inclusie, oktober 2019
- Kamerbrief Digitale inclusie: Iedereen moet kunnen meedoen, december 2018
- Interview met Marcel Pellicaan, programmamanager Digitale inclusie NPD
- VNG-brochure Digitale inclusie: aan de slag met gemeentelijke online dienstverlening, januari 2020. Een boete vanaf je telefoon betalen, een vergunning online aanvragen en een klacht mailen. De digitale gemeentelijke dienstverlening brengt veel goeds. Maar wat als je digitale apparaten lastig vindt? Of geen computer of smartphone hebt?
- Artikel in Publiek Denken over het IDO: Laagdrempelig en dichtbij
- Digitaleoverheid.nl: overzichtspagina Digitale inclusie
- VNG.nl: Inclusie begint in de bieb
- Vlog en foto's stadssafari Digitale inclusie Rotterdam, april 2019