Profiel
Het profiel IDO-medewerker en profiel IDO-kartrekker beschrijven resultaatgebieden, hoofdtaken, interne en externe contacten, en competenties (kennis, vaardigheden en persoonskenmerken). Ook is er een wervingstekst IDO-vrijwilliger met taken, persoonskenmerken en praktische zaken.
Basistrainingen
- IDO-e-learning
- IDO-vaardigheidstraining
- Privacy in het IDO
- Bekijk de bestaande basistrainingen
-
- IDO-e-learning - individueel te doorlopen door IDO-medewerkers. Hierin doe je basiskennis op over het IDO en de partners. Log in op Bibliotheek Campus (zoek op 'Informatiepunt Digitale Overheid | IDO').
- IDO-vaardigheidstraining - met trainingsacteur, lokaal bij de bibliotheek: gespreksvaardigheden zoals doorvragen en zakelijke empathie. Maximaal 16 deelnemers per bibliotheek. Bespreek en plan deze bijeenkomst(en) met je POI-adviseur. Vooraf moeten de werkafspraken (werkwijze, afspraken met partners, IDO-inrichting) duidelijk zijn, zodat POI-begeleider en trainingsacteur de lokale situatie kennen. Dat kan bijvoorbeeld met een interne bijeenkomst. Gebruik hiervoor de handleiding lokale IDO-bijeenkomst en standaardpresentatie lokale IDO-bijeenkomst.
Voor IDO-kartrekkers is er de toolkit Vaardigheidstrainingen, bijvoorbeeld als je extra trainingen wilt organiseren voor nieuwe collega’s. Het uitgangspunt is dat kartrekkers een training hebben gevolgd en dus het deskundigheidstraject Digitale inclusie kennen.
De toolkit bevat:
- Introductie-filmfragment – het waarom en hoe van de toolkit, voorbeeldsituaties van extra trainingen en doel en insteek van de training.
- Aandachtspunten bij het organiseren van een extra vaardigheidstraining – de rol van de kartrekker als procesbegeleider; do’s en don’ts.
- Sjabloon presentatie – alle onderwerpen uit de training in een logische volgorde samengevat; aanpasbaar aan lokale situatie.
- Draaiboek vaardigheidstraining – als leidraad voor de training.
- Contact met de trainingsacteur – punten voor de voorbespreking, plus een lijst met mogelijke trainingsacteurs en cases.
- Casussen - lijst met mogelijke vragen aan het IDO om als voorbeelden te gebruiken. - Privacy in het IDO - in één dagdeel komen in een open gesprek praktijksituaties aan bod. Zo inventariseer je wat nog moet gebeuren om het bewustzijn rond privacy te vergroten, de bestaande afspraken te evalueren en inzicht te krijgen in gewenste aanpassingen. Met als doel: een eenduidige handelswijze voor alle betrokken collega's. Concrete resultaten:
- Kennis van landelijke richtlijnen.
- Breed gedragen bewustzijn over wet- en regelgeving, privacy en klantgericht handelen.
- Inzicht in de afspraken die jouw bibliotheek heeft gemaakt over hulp bij privacy-gevoelige zaken, én overzicht van gewenste aanpassingen in afspraken en werkwijzen.
- Afspraken over een eenduidige handelswijze binnen het IDO en hoe die zich verhouden tot de afspraken voor de Frontoffice.
Bestaande verdiepingstrainingen
- Mentale weerbaarheid en gespreksvaardigheden
- Informatievaardigheden
- Persoonlijke en organisatievraagstukken
- Bekijk de bestaande verdiepingstrainingen (a-la-carte) voor medewerkers
-
- Mentale weerbaarheid en gespreksvaardigheden - gespreksvaardigheden over persoonlijke onderwerpen met ‘moeilijke’ klanten (hoge verwachting, agressief, verward, licht verstandelijk beperkt, met multi-problematiek) met een trainingsacteur. Ook is er aandacht voor jouw eigen mentale weerbaarheid. Daarnaast zijn we bezig om samen met MEE trainingsmateriaal te ontwikkelen rondom omgaan met psychisch verwarde mensen en licht verstandelijk beperkten.
- Informatievaardigheden - micro-learning waarmee je als medewerker je informatievaardigheden test en verbetert. Ook los je een aantal IDO-cases op. We bespreken de oplossingen en gaan in op onderwerpen, zoals geavanceerde zoekmethodes en het herkennen van betrouwbare bronnen.
- Persoonlijke en organisatievraagstukken - zoals goed doorverwijzen binnen je eigen bibliotheek. Denk aan het bibliotheekabonnement voor laagtaalvaardigen, het Taalhuis voor laaggeletterden, de digitale cursussen voor laagdigivaardigen. Daarnaast speed-sparren we over organisatievraagstukken rond het IDO (inrichting, personeelsplanning, ICT et cetera) of doen we intervisie over persoonlijke cases.
- Bekijk de training Didactische vaardigheden (Cybersoek) voor docenten Digitale vaardigheden
-
Hoe maak ik mensen digivaardig? - Wat betekent vraaggericht werken in de praktijk? Hoe geef je een les vorm zonder een vast curriculum te bieden? En welk lesmateriaal is er en hoe zet je dat in? Wat zijn veelvoorkomende vragen en situaties en hoe anticipeer je daarop? Welke didactische vaardigheden zijn hierbij nodig? Dit alles komt aan de orde in de training.
Je hoeft geen computerexpert te zijn om een goede computerdocent te worden - Belangrijk om te beseffen: mensen ondersteunen die minder digitaal vaardig zijn, is mensenwerk. Er bestaat geen digitale oplossing voor dit digitale probleem. Vaak is er sprake van faalangst en een laag leervermogen. Regelmatig zijn de leefomstandigheden ook complex met een beperkt sociaal netwerk. Dus ontmoetingen, een fijne sfeer en vertrouwen spelen een belangrijke rol. Hoe werk je hieraan? De training van Cybersoek (met ruim 20 jaar ervaring met digitale educatie aan volwassenen) geeft je tools die jij op je eigen manier kunt inzetten samen met je team.
Voor wie - Idealiter zijn de deelnemers zowel aansturende professionals als uitvoerende vrijwilligers en professionals. Door deze groepsdiversiteit kunnen jullie van elkaar leren. Zo kun je na de training samen doorontwikkelen binnen de digi-programma’s van je locatie(s).
Programma
Lesdag 1
- Welke uitdagingen spelen er in jouw werkpraktijk?
- Wat zijn mogelijke aanvliegroutes voor die uitdagingen?
- Hoe kun je (toch) maatwerk leveren (als je werkt met een vast curriculum)?
- Open source lesmateriaal: wat is er allemaal en wanneer zet je het in?
- Wat verstaan we onder digitale basisvaardigheden? En wat zijn mogelijke aanvliegroutes?
Leerdoel: Inzicht verkrijgen in hoe je (team) werkt binnen jouw bibliotheek en waar kansen en verbeterpunten liggen
Lesdag 2
- Didactische vaardigheden: hoe bereid je een les voor? (1-op-1-hulp kun je zien als een mini-les op individueel niveau)
- Je oefent met verschillende werkvormen
- Welke zaken hebben invloed op de (groeps)dynamiek en hoe kun je die beïnvloeden?
Leerdoel: Didactische vaardigheden opdoen of bijschaven om op maat te ondersteunen
Nieuwe verdiepingstrainingen
- Samenwerken in het IDO-netwerk
- IDO en jongeren
- Intervisie- en borgingstechnieken
- Omgaan met licht verstandelijk beperkten en psychisch kwetsbaren
- Bekijk de nieuwe verdiepingstrainingen voor coördinatoren
-
- Samenwerken in het IDO-netwerk - om de samenwerking met alle IDO-partners goed te starten, in te richten en onderhouden (gebaseerd op de methode Leren samenwerken tussen organisaties van Kaats en Opheij). Voor bibliotheken en hun samenwerkingspartners. Ook beleidsmedewerkers van gemeenten kunnen aansluiten.
- IDO en jongeren - in bibliotheken zijn 4 pilots gedaan met het IDO voor jongeren. Een van de werkbare programma’s hiervoor is Doe je digiding!. Dit programma is voor andere IDO’s inzetbaar na een training aan IDO-projectleiders door Stichting Digisterker.
- Intervisie- en borgingstechnieken - sommige IDO-teams sparren regelmatig over waar ze zoal tegenaan lopen en hoe hiermee om te gaan. Vaker gebeurt dit niet: geen tijd, geen fysieke samenkomst of geen handvatten om een veilig groepsgesprek te voeren. Aan dit laatste kunnen we wat doen met de technieken in deze training.
- Bekijk de nieuwe verdiepingstraining voor coördinatoren, partners en gemeenten
-
- Samenwerken in het IDO-netwerk - om de samenwerking met alle IDO-partners goed te starten, in te richten en onderhouden (gebaseerd op de methode Leren samenwerken tussen organisaties van Kaats en Opheij). Voor bibliotheken en hun samenwerkingspartners. Ook beleidsmedewerkers van gemeenten kunnen aansluiten.
- Bekijk de nieuwe training voor IDO-medewerkers
-
We ontwikkelen samen met MEE een e-learning en vaardigheidstraining Omgaan met licht verstandelijk beperkten en psychisch kwetsbaren. Deze is voor Frontoffice-medewerkers, om te leren herkennen van en omgaan met mensen met een psychische stoornis, licht verstandelijke beperking, hersenletsel, dementie enzovoort. We streven ernaar deze training aan te bieden vanaf januari 2024.
Contactpersonen POI's
Heb je vragen over deze IDO-trainingen? Neem dan contact op met jouw POI.
Nationale IDO Dag 2023
Op 14 maart 2023 vond de eerste Nationale IDO Dag plaats, een mooie dag vol interessante sessies over alle aspecten van het IDO. Met nieuws over de laatste ontwikkelingen, inspiratie en vooral veel kennisdeling met collega-bibliotheken. Van veel deelsessies kun je de presentaties downloaden.