Landelijke overheid
Het programma Digitale inclusie wordt uitgevoerd in opdracht van het ministerie van BZK. Vanaf 2023 verzorgt BZK het programmamanagement voor het omgevormde programma Informatiepunten Digitale Overheid. De regie op de Informatiepunten ligt in deze nieuwe situatie lokaal.
Zie ook de themapagina Digitale inclusie & IDO, tab Management en Digitaleoverheid.nl.
Zie ook Interview met Marcel Pellicaan over IDO, programmamanager Digitale inclusie NPD in Publiek Denken, 2022.
Gemeente
De gemeenten hebben sinds 2023 de regierol overgenomen voor de IDO's. Daarmee zijn zij de belangrijkste lokale partners. Zie verder Regierol gemeenten en subsidie.
Vaste landelijke partners (Netwerk Publieke Dienstverleners)
Een aantal landelijke samenwerkingspartners is van het begin betrokken bij het IDO. Andere zijn naar aanleiding van de ontwikkelingen later aangesloten. Het gaat om publieke dienstverleners, uitvoeringsorganisaties van de overheid.
- Klik voor Publieke dienstverleners (vaste partners)
-
- Belastingdienst - Belastingaangifte doen, inkomensverklaring aanvragen, douanezaken, motorrijtuigenbelasting.
- CBR - Rijbewijsexamen, gezondheidsverklaring of medische keuring aanvragen bij verlenging rijbewijs.
- CIZ - Indicatie aanvragen voor zorg op grond van de Wet langdurige zorg (Wlz).
- CJIB - Int verkeersboetes. En int premies zorgverzekering bij wanbetalers.
- DUO - Informatie voor studenten, inburgeraars en terugbetalers: studiefinanciering, schoolkosten, lesgeld, studieschuld, school-, staats- en inburgeringsexamen, staatsexamen en diploma's, reizen en OV-kaart.
- Het CAK - Vaststellen en innen van de eigen bijdrage op grond van Wlz en Wmo, bij hulp in de huishouding, persoonsgebonden budget of als ze wonen in een woonzorgcentrum.
- Huurcommissie - Onpartijdige organisatie voor het voorkomen, helpen oplossen en formeel beslechten van geschillen tussen huurders en verhuurders.
- LBIO - Informatiepunt over alimentatie; int partner- en ouderalimentatie na uitspraak van de rechter, als de alimentatie niet of te weinig wordt betaald.
- Logius - Zorgt voor een digitale overheid die werkt voor iedereen. Het gaat om toegang, interactie, gegevensuitwisseling en infrastructuur. Onder meer DigiD en MijnOverheid.
- Raad voor Rechtsbijstand - Voert 3 wetten uit: Wet op de rechtsbijstand, Wet schuldsanering en Wet beëdigde tolken en vertalers.
- RDW - Geeft documenten af zoals kentekenbewijzen en rijbewijzen, houdt toezicht op de staat van voertuigen (APK keuring) en registreert voer- en vaartuigen en hun eigenaren.
- SVB - Beheert sociale verzekeringen, bijvoorbeeld kinderbijslag, het AOW-pensioen en persoonsgebonden budget (PGB).
- Toeslagen - Gaat over Huurtoeslag, Zorgtoeslag, Kinderopvangtoeslag en Kindgebonden budget.
- UWV - Diverse typen uitkeringen rondom werkloosheid, ook als gevolg van ziekte en zwangerschap en op grond van de Participatiewet. Verder: ontslag en vrijwilligerswerk in combinatie met een uitkering via UWV.
Deze partijen zijn verenigd in het Netwerk van Publieke Dienstverleners (NPD), uitvoeringsorganisaties van de overheid. In filmpjes op BiebtoBieb stellen zij zich voor (inlog BiebtoBieb nodig). Of kijk op Bibliotheek Campus en zoek op de e-learning 'Informatiepunt Digitale Overheid', die ook aandacht besteedt aan de partners (wordt geactualiseerd).
Informatie van partners
- IDO-informatiewaaier (inlog nodig) - bevat informatie over de veelgestelde vragen bij het IDO-loket. De waaierbladen informeren op onderwerp over de door de hulpvrager te zetten (vervolg)stappen.
- DigiD Stap voor stap met instructievideo's en stappenplannen om DigiD te activeren en gebruiken.
- Dienst Toeslagen stuurt inkomensattenderingsbrieven naar toeslagontvangers als hun inkomen mogelijk te hoog of te laag is ingeschat. Dit gebeurt vanaf september 2023. Zij vragen mensen om hun inkomen in Mijn toeslagen te controleren en eventueel te wijzigen.
Nieuwe partners en maatschappelijke ontwikkelingen
Naast de 'vaste' landelijke partners, tonen meer partijen interesse in samenwerking met de bibliotheeksector. Dat zijn organisaties die via het IDO informatie willen delen over ontwikkelingen waar mensen hulp bij nodig (kunnen) hebben. Denk bijvoorbeeld aan de samenwerking met het ministerie van VWS in coronatijd en rond de donorregistratie.
- Klik voor informatie van nieuwe partners gerelateerd aan maatschappelijke ontwikkelingen
-
- Ministerie van VWS rond coronavaccinatie. Najaar 2023 volgt een nieuwe vaccinatieronde voor iedereen met een verhoogd medisch risico. Het ministerie van VWS verspreidt ook een folder via het netwerk van bibliotheken.
- OVPay is een nieuwe vorm van betalen in OV-bedrijven, inclusief een pilot in Rotterdam om te bezien hoe samenwerking tussen bibliotheek en OV-bedrijven vorm kan krijgen. Het gaat dan met name om hulp bij digitale vaardigheden.
- Het CCV ontwikkelt een tool Cyber-weerbaarheid om mensen bewuster te laten omgaan met digitale veiligheid. Bekijk de publieksfolder Hoe veilig bent u op internet?. Je kunt de folder bestellen via de portal Landelijke huisstijl.
- De Stichting Klachten en Geschillen Zorgverzekeringen (SKGZ) helpt consumenten en zorgverzekeraars als zij een probleem hebben waar ze niet uitkomen. Er zijn flyers in diverse talen om mensen op weg te helpen en om problemen te voorkomen. Je kunt de flyers downloaden of bestellen als papieren versie via de portal Landelijke huisstijl.
- De Wet open overheid (Woo) regelt het recht op informatie over alles wat de overheid doet. Het ministerie van BZK bracht in 2022 de publieksbrochure Wet open overheid uit. Hierin is beschreven wat de wet inhoudt en hoe overheidsinformatie is op te vragen. Je kunt de brochure Woo downloaden en printen of gratis bestellen via de portal Landelijke huisstijl.
- Rijksdienst voor Identiteitsgegevens (RVIG):
- Het Meldpunt Fouten in Overheidsregistraties (MFO) helpt bij het corrigeren van fouten in overheidsregistraties, met onder meer een formulier om een fout te melden. Zie ook de infographic en de website met een video.
- Het Centraal Meldpunt Identiteitsfraude (CMI) helpt identiteitsfraude te voorkomen en slachtoffers ervan te ondersteunen, onder meer met folders. Belangrijk speerpunt is het gebruik van de KopieID-app te promoten, waarmee burgers kopieën van identiteitsdocumenten veilig(er) kunnen delen. Bekijk de instructiefilm KopieID-app.
- Bibliotheek Den Haag organiseert met RVIG een pilot om ervaring op te doen met de vragen die hierover leven. - Huurders kunnen energielabel checken op MijnOverheid (onder thema Wonen > Kadastrale gegevens). Dit geldt alleen als het label is opgenomen in het register voor energielabels en alleen voor woonhuizen.
Zie ook:
- Digitalisering van het betalingsverkeer: een uitkomst voor de één, uitdaging voor de ander, De Nederlandsche Bank, 2023. Centrale vragen: (1) hoeveel volwassenen zijn niet in staat om betaaldiensten en gerelateerde bankdiensten zelfstandig uit te voeren? (2) tegen welke knelpunten lopen zij aan, welke behoeften hebben zij en hoe kunnen zij worden geholpen?
- Themapagina Gezondheid, onder meer over digitale zorg.
Lokale partners
Om mensen met een persoonsgebonden vraag goed te kunnen doorverwijzen, is een lokaal netwerk nodig. Hierbij hoort: partners interesseren en belangen, doelen en afspraken helder krijgen. Dit vergt flink wat tijd. Zeker als partners de bibliotheek als mogelijke concurrent zien. Benadruk dat de bibliotheek als wegwijzer optreedt en niet als hulpverlener, en bespreek hoe je samen meer mensen kunt bereiken.
Zie verder:
- Training Samenwerken in het IDO-netwerk
- IDO-informatiewaaier (inlog nodig) - bevat informatie over veelgestelde IDO-vragen. De bladen informeren op onderwerp over (vervolg)stappen voor de vragensteller, wat nodig is om het gevraagde te kunnen uitvoeren en suggesties voor passend aanbod en dienstverlening. Aanpasbaar aan de lokale situatie.
- Marketingtoolkit IDO - materialen voor het gesprek met lokale partners, onder meer folder en filmpjes. Bekijk ook de aanpasbare praatplaat en de aanpasbare presentatie van de landelijke en lokale context. En de praatplaat die de huidige en toekomstige situatie schetst, ontwikkeld door de VOB.
- Presentatie De kracht van een netwerk: succesvolle aanpak in Breda, Nationale IDO Dag, Bibliotheek De Nieuwe Veste en Zorg voor elkaar Breda, maart 2023.
- Presentatie Samenwerken in het IDO-netwerk?, Nationale IDO Dag, Cubiss, maart 2023.
- Presentatie Woningcorporaties als logische partner van het IDO, Nationale IDO Dag, ZB Zeeuwse Bibliotheek, Biblionet Drenthe en OBA, maart 2023.
- Klik voor mogelijke lokale partners
-
- welzijnspartijen
- vrijwilligersorganisaties
- sociaal raadslieden
- Humanitas
- Formulierenbrigade
- vak- en ouderenbonden
- cliëntenvertegenwoordigers MEE
- cliëntenondersteuners van de gemeente
- zorgkantoren
- woningcorporaties
- banken
- hogescholen (onder meer studenten voor belastinghulp)