Veel mensen hebben vragen over coronagerelateerde zaken, zoals installatie en gebruik van overheids-apps of websites. Denk aan afspraken maken voor een vaccinatie of test. Een coronabewijs aanmaken. Of vragen over de CoronaMelder-app. Bibliotheken kunnen hulp bieden, bijvoorbeeld vanuit het IDO.
Coronabewijs
Er zijn diverse manieren om het coronabewijs aan te vragen. De leidraad voor bibliotheekmedewerkers beschrijft de manieren waarop je klanten het beste kunt helpen. Je vindt de leidraad ook in de marketingtoolkit Hulp bij coronacheck op de portal Landelijke huisstijl. Het advies is om de telefonische route 0800-1421 te volgen. Die heeft de voorkeur, omdat mensen dan hun coronabewijs het snelst in huis hebben. Heb je klanten uitgelegd hoe ze zelf het coronabewijs kunnen aanvragen? Dan kun je ze de leidraad ook meegeven als naslag.
Blueprint-pagina
De blueprint-pagina CoronaMelder-app is vernieuwd en qua inhoud verbreed naar uitleg over corona-apps en -websites (van de overheid).
Lees meer over de blueprint-pagina op MetdeKB.
Bekijk de corona-pagina op Bibliotheek.nl.
Toolkit CoronaCheck
De toolkit omvat:
- aanpasbare poster en flyer
- aanpasbare narrowcast slides en webbanners
- teksten en documenten
Bekijk de toolkit Hulp bij CoronaCheck op de portal Landelijke huisstijl.
Toolkit Hulp bij corona(booster)prik afspreken
De toolkit omvat:
- instructie voor bibliotheekmedewerkers
- korte instructie Maak online een afspraak voor een boostervaccinatie
- poster en flyers (flyer met vertalingen in Arabisch, Dari, Engels, Farsi, Pools en Tigrinya)
- afsprakenkaart om ingevuld mee te geven aan de gebruiker
- narrowcasting en social media banners
- filmpjes in meer talen: Turks, Arabisch, Tigrinya, Somalisch en Farsi
- voorbeelden van gezondheidsverklaring, teksten voor promotiemateriaal en persbericht en uitnodigingsbrief RIVM
Je kunt de flyers en filmpjes inzetten via plekken waar de doelgroep komt. Denk bijvoorbeeld aan huisartspraktijk, welzijnsorganisatie of moskee. De toolkit is samen met BplusC, Stichting Lezen en Schrijven, het RIVM en de GGD ontwikkeld.
Je vindt de toolkit Hulp bij coronaprik/boosterprik op de portal Landelijke huisstijl.
Online uitleg coronaprik of -test afspreken
Stichting Digisterker biedt online uitleg over online afspraken maken voor een coronavaccinatie of coronatest met DigiD. Beide zijn bedoeld voor uitleg aan burgers. Ook kun je de informatie delen met het algemene publiek via je eigen kanalen, én met je eigen netwerk. Denk aan gemeente, zorgorganisatie, huisartsenpost, steunpunt mantelzorg, vluchtelingenwerk of (taalhuis)vrijwilligers.
(Overheids)informatie en -sites over vaccinatie
- informatie over vaccineren. De informatie is er ook in eenvoudige taal. Zie ook Overvaccineren.nl
- een uitgebreide handleiding online aspraak maken voor boostervaccinatie in de vorm van een toolkit, met onder meer een flyer vaccineren algemeen (herzien en vertaald in diverse talen) en informatie over vaccineren en zwangerschap.
- Engelstalige informatie over de boostervaccinatie en over vaccineren tegen corona in Nederland en informatie over vaccineren tegen corona in Nederland in andere talen
- Social content: Je bent jong en voelt je fit. Waarom dan toch tegen corona laten vaccineren? (YouTube)
- Uitleg: Hoe kan het dat steeds meer gevaccineerde mensen in het ziekenhuis belanden? (YouTube)
- Handreiking desinformatie in coronatijd (voor zorgprofessionals)
- Prikkenzonderafspraak.nl in 11 talen – Klik rechtsboven in het talenbolletje voor andere talen
- Het gebruik van mondkapjes
Toolkit CoronaMelder-app
Deze toolkit omvat:
- Informatie- en promotiemateriaal voor bibliotheken.
- Communicatiematerialen van de Rijksoverheid. Heb je meer informatiemateriaal nodig, dan kun je een mail sturen aan partnerships@minvws.nl.
- Een factsheet van VWS met een werkinstructie voor bibliotheekmedewerkers: pdf-versie en PowerPoint-versie
- Een blueprint-pagina voor bibliotheken
Ervaringen delen
Op Biebtobieb, in de groep Kansen|Crisis, kun je ervaringen en vragen delen met andere bibliotheken die dit aanbod (willen) bieden.
De rol van de bibliotheek
Burgers stellen ook vragen over privacy-gerelateerde kwesties. Dat biedt de bibliotheek als onafhankelijke partij een uitgelezen kans om hen met onafhankelijke informatie te ondersteunen om weloverwogen keuzen te maken.
Meer informatie
- Zie ook de leermiddelen rond corona op het Trefpunt leermiddelen.
- Houd deze pagina, de nieuwsberichten op deze website en de nieuwsbrief Bibliotheek en basisvaardigheden in de gaten. Hier vind je updates, ook over ondersteunende materialen.
- Op Biebtobieb kunnen bibliotheken en POI's eigen activiteiten of activiteiten in hun werkgebied delen en andere bibliotheken vragen naar hun aanpak.
- Voor vragen over de CoronaMelder app is er een speciaal telefoonnummer. Krijg je daarnaast algemene vragen over digitale zaken? Dan kun je verwijzen naar de DigiHulplijn.