Basisvaardigheden volwassenen

Hulp bij corona-apps en -websites van de overheid

Overheden proberen het Covid19-virus in te dammen. Op verzoek van het ministerie van VWS spelen veel bibliotheken een ondersteunende rol. Er zijn materialen beschikbaar voor medewerkers en bezoekers.

Veel mensen hebben vragen over coronagerelateerde zaken, zoals installatie en gebruik van overheids-apps of websites. Denk aan afspraken maken voor een vaccinatie of test. Een coronabewijs aanmaken. Of vragen over de CoronaMelder-app. Bibliotheken kunnen hulp bieden, bijvoorbeeld vanuit het IDO.

Coronabewijs

Er zijn diverse manieren om het coronabewijs aan te vragen. De leidraad voor bibliotheekmedewerkers beschrijft de manieren waarop je klanten het beste kunt helpen. Je vindt de leidraad ook in de marketingtoolkit Hulp bij coronacheck op de portal Landelijke huisstijl. Het advies is om de telefonische route 0800-1421 te volgen. Die heeft de voorkeur, omdat mensen dan hun coronabewijs het snelst in huis hebben. Heb je klanten uitgelegd hoe ze zelf het coronabewijs kunnen aanvragen? Dan kun je ze de leidraad ook meegeven als naslag.

Blueprint-pagina

De blueprint-pagina CoronaMelder-app is vernieuwd en qua inhoud verbreed naar uitleg over corona-apps en -websites (van de overheid).

Lees meer over de blueprint-pagina op MetdeKB.
Bekijk de corona-pagina op Bibliotheek.nl.

Toolkit CoronaCheck

De toolkit omvat:

• aanpasbare poster en flyer
  • aanpasbare narrowcast slides en webbanners
  • teksten en documenten

Bekijk de toolkit CoronaCheck op de portal Landelijke huisstijl.

Toolkit Hulp bij coronaprik afspreken

De toolkit omvat:

• instructie voor bibliotheekmedewerkers
  • poster en flyers (flyer met vertalingen in Arabisch, Dari, Engels, Farsi, Pools en Tigrinya)
  • afsprakenkaart om ingevuld mee te geven aan de gebruiker
  • narrowcasting en social media banners
  • filmpjes in meer talen: Turks, Arabisch, Tigrinya, Somalisch en Farsi
  • voorbeelden van gezondheidsverklaring, teksten voor promotiemateriaal en persbericht en uitnodigingsbrief RIVM

Je kunt de flyers en filmpjes inzetten via plekken waar de doelgroep komt. Denk bijvoorbeeld aan huisartspraktijk, welzijnsorganisatie of moskee. De toolkit is samen met BplusC, Stichting Lezen en Schrijven, het RIVM en de GGD ontwikkeld.
Je vindt de toolkit Hulp bij corona-prik op de portal Landelijke huisstijl.

Online uitleg coronaprik of -test afspreken

Stichting Digisterker biedt online uitleg over online afspraken maken voor een corona­vaccinatie of coronatest met DigiD. Beide zijn bedoeld voor uitleg aan burgers. Ook kun je de informatie delen met het algemene publiek via je eigen kanalen, én met je eigen netwerk. Denk aan gemeente, zorgorganisatie, huisartsenpost, steunpunt mantelzorg, vluchtelingenwerk of (taalhuis)vrijwilligers.

(Overheids)site over vaccinatie

Op de website van de overheid vind je alle relevante informatie over vaccineren. De informatie is er ook in eenvoudige taal.

Toolkit CoronaMelder-app

Deze toolkit omvat:

Ervaringen delen

Op Biebtobieb, in de groep Kansen|Crisis, kun je ervaringen en vragen delen met andere bibliotheken die dit aanbod (willen) bieden.

De rol van de bibliotheek

Burgers stellen ook vragen over privacy-gerelateerde kwesties. Dat biedt de bibliotheek als onafhankelijke partij een uitgelezen kans om hen met onafhankelijke informatie te ondersteunen om weloverwogen keuzen te maken.