Basisvaardigheden volwassenen

Lokale partners en basisvaardigheden

Hier vind je werkmateriaal, voorbeelden en bronnen om de aanpak van je beleid te vergemakkelijken.
Inhoudsblok

Werkmateriaal Probiblio

Samen met bibliotheken ontwikkelde Probiblio werkmateriaal dat handvatten biedt om samenwerkingsvraagstukken aan te pakken:

  • Een afwegingstabel geeft inzicht in de randvoorwaarden van een (te starten) samenwerking
  • Een krachtenanalyse om meer inzicht te krijgen in wat iedere partner komt brengen en halen in een samenwerking
  • Een tool die inzichtelijk maakt hoe samenwerkingen zich verhouden tot de strategische doelstellingen
  • Een stappenplan voor het verhelderen en (opnieuw) vormgeven van samenwerkingen met partners binnen een multifunctionele accommodatie.

Bekijk dit en meer materiaal op de website van Probiblio 
Sabine Margés en/of Anne-Marie van der Poel van Probiblio  

Voorbeelden van collega's

  • Bibliotheek Rivierenland, GGD Gelderland-Zuid en Ziekenhuis Rivierenland ontwikkelden SamenWel!; een makkelijk toegankelijk online platform over gezond leven. De Bibliotheek verzorgt de content.
  • Partners werken samen in het Taalhuis, een samenwerkingsverband tussen lokale partners. Het kan een katalysator zijn voor de lokale gezamenlijke aanpak van basisvaardigheden.
  • Bibliotheek Hoeksche Waard heeft partners gevraagd om de dienstverlening belastingaangifte op de websites te vermelden: Humanitas, Hoeksch Nieuws, 's Gravendeel-net
  • In Drenthe werken zo'n 80 bondgenoten uit verschillende sectoren samen ten dienste van laaggeletterden. Bondgenootschap voor een geletterd Drenthe is met de relevante partijen een netwerksamenwerking gestart.
  • Het gratis spreekuur Rechtwijzer is een initiatief van de Bibliotheek Midden-Brabant, gemeente Tilburg, Rechtswinkel Tilburg, Juridische Hogeschool Avans & Fontys, Juridisch loket Tilburg en Raad voor Rechtsbijstand. Deze partners werken samen om mensen al tijdens het ontstaan van problemen te helpen. 

Bronnen

Het landelijk project Hoger bereik draait om samenwerking en vindplaatsen. Het handboek besteedt veel aandacht aan het 'verleiden' van de vindplaatsen: een organisatie te laten beseffen dat er laaggeletterdheid is, welke impact dit heeft op hun processen en hoe de organisatie dit kan herkennen. Tips helpen bij de bewustwording van professionals en hen te bewegen tot samenwerking. 

 

Afbeelding
Afbeelding
Animatie van netwerkpartners

Interactief netwerkspel Kaarten op Tafel

Tijdens de Landelijke dag Basisvaardigheden op 7 november 2019 speelden de deelnemers het netwerkspel Kaarten op Tafel. Doel van het spel is om eens in de schoenen van je samenwerkingspartner te staan en te ervaren wat er nodig is om goed samen te werken. Je kunt het spel makkelijk printen en bijvoorbeeld samen met je eigen team spelen. Download de onderdelen: