Basisvaardigheden volwassenen

Sfeerverslag opening IDO Venlo

Staatssecretaris Raymond Knops van BZK opende 1 juli 2019 het Informatiepunt Digitale Overheid in de Bibliotheek Venlo. In een feestelijke setting zijn de eerste 15 bibliotheken hiermee officieel gestart om mensen te ondersteunen die extra hulp nodig hebben bij het omgaan met de digitale overheid.
Inhoudsblok
Informatiepunt Digitale Overheid, opening in Bibliotheek Venlo

Bekijk de beeldimpressie:

Al vroeg verzamelen zich in de bibliotheek de ruim 100 getuigen van dit feestelijke moment. Vertegen­woordigers van de Manifestgroep-partijen, bibliotheken, KB en vooral gebruikers van dit Informatiepunt. Tegen het decor met het blauwe logo worden veel handen geschud en namen genoemd, enthousiast gegroet en bijgepraat.

Staatssecretaris Raymond Knops van BZK krijgt tijdens de inloop uitleg van Victor Zuydweg (programma­manager Gebruiker Centraal) over het spel Optimaal Digitaal. ‘Natuurlijk is het goed dat mensen geholpen worden, maar de overheid zelf staat ook aan de lat om informatie en sites makkelijker en toegankelijk te maken. Daarom is het belangrijk dat overheids­mensen hun ervaringen delen en leren van elkaars inzichten,’ aldus Zuydweg.  

Ook is er alle aandacht voor Doejedigiding, een les­programma voor leerlingen in het voort­gezet onderwijs en mbo, van Stichting Digisterker. Een aantal mbo-studenten sprak met de staatssecretaris over de hobbels waar zij tegen aan lopen bij het gebruik van de digitale overheid, zoals bij studiefinanciering of zorgtoeslag aanvragen. Ze vertellen over hun ervaringen met het lesprogramma, en hoe zij deze kennis en vaardigheden gebruiken in hun contact met andere jongeren.

Houd meer rekening met ons

Intussen is de bibliotheek vol gestroomd met gasten. Op het podium nemen plaats naast staatssecretaris Knops: Arron Bell (CFO CAK), Lily Knibbeler (directeur KB) en Geja Olijnsma (directeur Bibliotheek Venlo). Veel mensen ervaren problemen als zij via internet een afspraak willen maken met de gemeente of hun rijbewijs willen verlengen. Hoe dat is, vertellen Tooske Welling, Carin Keulards, Dicky Treur, Marjolein van Rijn en Esther Busset vanuit de zaal. Zij doen een beroep op de overheid: maak websites makkelijker en geef ons meer tijd om handelingen uit te voeren. Kortom: houd veel meer rekening met ons. Zij kunnen op veel begrip én actie rekenen, blijkt uit het gesprek dat volgt, onder leiding van Jos Debeij (KB). Hij bevraagt ook Eline Spros (directeur Particulieren bij de Belastingdienst) en Frans Schatorjé (wethouder Gemeente Venlo). Zij onder­schrijven de noodzaak om meer tegemoet te komen aan wat mensen vragen van de overheid.

Ballonnen voor de opening

Tromgeroffel! Het nut van het Informatiepunt is inmiddels glashelder. Tijd voor de officiële opening waarbij ook Mariëtte Hamer (voorzitter SER) aanwezig is. Vertegen­woordigers van alle betrokken partijen en vooral de toekomstige gebruikers van het Informatiepunt verzamelen zich rond 15 kleurige ballonnen, symbolen van de 15 kopgroep-bibliotheken die vandaag starten met het IDO. De touwtjes worden doorgeknipt en met het opstijgen van de ballonnen is de opening een feit! Samen heffen we het glas op het succes en de groei: in de komende 2 jaar sluiten alle Nederlandse bibliotheken aan. 

Gaat u even zitten

Terug in de zaal belicht Mariëtte Hamer enkele voorbeelden van overheids­communicatie via internet. "Gaat u even zitten": een speurtocht door een site naar de juiste pagina, technische teksten waaruit veel mensen geen wijs kunnen worden en de aankondiging dat het invullen van de vragenlijst ongeveer een uur duurt…

Haar simpele conclusie: "We hebben het met elkaar dus wel erg ingewikkeld gemaakt". Met een oproep vandaag nog te starten daar iets aan te doen. En oog te hebben voor mensen die iets éxtra's nodig hebben.

Lees de complete toespraak.

De afsluiting van het officiële programma is in handen van Piet Boekhoudt (directeur Stichting Digisterker). Hij geeft een toelichting op het cursusmateriaal van Digisterker, dat vrijwel alle bibliotheken aanbieden. Hij wijst op het belang van bibliotheken vanuit hun basis­infrastructuur en basis­informatie­structuur. Die laatste wordt nu uitgebreid waardoor mensen met nog meer vragen bij de bibliotheek terecht­kunnen.  

Landelijk dekkend netwerk

Tijdens de lunch is er volop gelegenheid om verder bij te praten. De eerste 15 Informatiepunten zijn een feit. Op naar een landelijk dekkend netwerk in de komende 2 jaren.  

Afbeelding
Informatiepunt Digitale Overheid, opening in Bibliotheek Venlo

Feestelijke opening van het Informatiepunt Digitale Overheid in de Bibliotheek Venlo door Staatssecretaris Raymond Knops