Basisvaardigheden volwassenen
Logo
Afbeelding
De Liedjeskast logo

De Liedjeskast

De Liedjeskast draagt bij aan het leren van taalregels. Elk hoofdstuk (veertien in totaal) begint met een animatie van een kastje dat toont hoe de taalregel werkt. Zelf oefenen kan online of op papier.
Inhoudsblokken

Wat is het?

Wat: programma om het leren en onthouden van taalregels te stimuleren. 
Thema: Taal 
Wie: laagopgeleide en laaggeletterde volwassenen, maar deels ook: anderstaligen, leerlingen vanaf de middenbouw basisschool en ouderen
Links: De Liedjeskast

De Liedjeskast logo

Materialen: Stappenplan voor een groepsbezoek over De Liedjeskast in de bibliotheek, handleiding, oefenbladen, toetsen, antwoorden, teksten van liedjes, bladmuziek, cd met 15 liedjes en steun- en onthoudboekje (inclusief) cd, en flyer De Liedjeskast 
Kosten: gratis voor bibliotheken 
Vorm: online en offline oefenen met begeleiding 
Duur: 15 uur (65 minuten per hoofdstuk)

Er zijn oefenmaterialen voor het instroomniveau 1F en 2F van de Standaarden en eindtermen volwasseneneducatie.
Deelnemers doorlopen het programma en de andere materialen individueel, in eigen volgorde.

Bekende artiesten werken mee aan het programma, onder wie Guus Meeuwis, Brigitte Kaandorp en Harrie Jekkers.

Download het stappenplan voor een groepsbezoek over De Liedjeskast in de bibliotheek. 

Dit programma is onderdeel van de licentie Oefenen.nl die beschikbaar is voor alle bibliotheken.

Karaoke-versie

De Liedjeskast heeft ook een karaoke-versie waarmee deelnemers kunnen meezingen. Vijftien topartiesten, waaronder Guus Meeuwis, Frans Duijts, Shirma Rouse en Karsu, hebben hun medewerking verleend met ieder een speciaal gecomponeerd nummer over één specifieke taalregel.  

Samen leren-app

Bij dit programma kunnen deelnemers ook de app Samen leren gebruiken. De app biedt aanvullende oefeningen waarmee maximaal vier deelnemers samen aan oefeningen werken. Je kunt de app downloaden in de Apple Store en in Google Play Store.

Ondersteuningspakket Cubiss

Cubiss heeft in opdracht van de Provincie Limburg een ondersteuningspakket uitgewerkt rondom dit taalprogramma. Het pakket bestaat uit:

Dit pakket is ook te gebruiken door bibliotheken buiten de provincie. Op de website van Cubiss vind je nog meer documenten voor programmering rond De Liedjeskast. 

Materialen selecteren

  • De Materialenwijzer helpt vrijwilligers in het digiTaalhuis om lesmateriaal te selecteren uit de kerncollectie rond Spreektaal, Succes, Melkweg+ en Klik & Tik. 
  • De Adviescollectie biedt vrijwilligers, docenten en bibliotheekmedewerkers duidelijkheid over alle materialen in de bibliotheekcollectie rondom basisvaardigheden: materiaal voor vrijwilligers, leesboekjes en leermateriaal. Met zoekopties voor specifieke doelgroepen.