Basisvaardigheden volwassenen

Edia - licentie en toegang

De Slimme Nieuwslezer is een digitale ‘knipselkrant’ waarin gebruikers dagelijks teksten op maat uit meerdere bronnen krijgen aangeboden. Zij kunnen oefenen met woorden en teksten. Dit programma is onderdeel van de landelijk ingekochte educatieve content. De bibliotheek kan het zonder licentiekosten inzetten.
Inhoudsblok

De Slimme Nieuwslezer wordt al sinds 2013 onder meer via bibliotheken aangeboden met het vaste aantal actieve gebruikers van zo'n 1.800 per jaar. De teksten komen uit verschillende bronnen zoals nieuwsartikelen, literatuur et cetera. Het aanbod wijzigt dagelijks. Gebruikers oefenen op een speelse wijze hun leesvaardigheid, schrijfvaardigheid en tegelijkertijd hun kennis over de aangeboden onderwerpen.

De Slimme Nieuwslezer, schermafbeelding

Toegang

Gebruikers kunnen zelf rechtstreeks - ook vanuit huis - een account aanmaken. De bibliotheek kan dus eenvoudig dit product aanbieden door deze link op de website te vermelden. Daarmee is het laagdrempelig in gebruik. Er zijn maximaal 2.500 accounts beschikbaar. Het systeem telt deze aan de achterkant. Inbedden in een les kan ook.

Startdatum

Je kunt nu al met dit programma aan de slag. Je kunt het ook aanbieden zolang de bibliotheek nog gesloten is.

Kennismaken

EDIA ontwikkelt sinds 2004 taaltechnologie voor het onderwijs. Deze technologie wordt onder meer gebruikt in Knowble, een applicatie voor mensen die hun leesvaardigheid en woordenschat willen verbeteren door het zelfstandig lezen van actuele nieuwsartikelen. Gebruikers krijgen leestips voor artikelen die zijn afgestemd op hun niveau en interesses.

Maak kennis met EDIA in deze video.