Basisvaardigheden volwassenen
Slimme Nieuwslezer, schermafbeelding

Slimme Nieuwslezer

De Slimme Nieuwslezer is een hertaalde krant op de computer, om thuis te gebruiken of in de bibliotheek. Iedere dag staat het nieuws van vandaag erin, met uitleg van moeilijke woorden en oefeningen om beter te leren lezen, begrijpen en schrijven.

Wat is het?

Wat: hertaalde krant op de computer
Thema: Taal
Link: Slimme Nieuwslezer
Kosten: gratis voor bibliotheken
Video: video Slimme Nieuwslezer
Materiaal: handleiding voor bibliotheekmedewerkers

Slimme Nieuwslezer, schermafbeelding

De Slimme Nieuwslezer is een digitale krant voor volwassenen en jongeren die zoveel moeite hebben met lezen en schrijven dat ze er in het dagelijks leven veel last van hebben. De krant biedt dagelijks nieuws aan waarmee deze mensen lezen en schrijven kunnen oefenen. De teksten komen uit verschillende bronnen zoals nieuwsartikelen, literatuur et cetera.

Als gebruikers dagelijks nieuwsberichten volgen via de Slimme Nieuwslezer, worden ze snel beter in begrijpend lezen. Zij oefenen op een speelse wijze hun leesvaardigheid, schrijfvaardigheid en tegelijkertijd hun kennis over de aangeboden onderwerpen. Hun voortgang wordt gemeten aan de hand van de groei van de woordenschat, het aantal gemaakte opdrachten en gelezen teksten. Via kunstmatige intelligentie worden het leerniveau en de onderwerpen telkens aangepast aan het leerniveau en de interesses van de gebruikers.

Gebruikers kunnen zelfstandig in de bibliotheek of thuis aan de slag met de Slimme Nieuwslezer. Ook zetten bibliotheken het in hun taallessen. Het is geschikt voor zowel NT1 als NT2.

Onderwerpen

Men kan kiezen uit 5 nieuwsonderwerpen:

• Nederland
  • Wereld
  • Geld
  • Entertainment

Oefenen

Men kan op 3 manieren met de nieuwsberichten oefenen:

• Lezen: Moeilijke woorden aanklikken en door een stem laten uitspreken.
  • Dictee: Een stem vertelt welk woord men moet schrijven. Het voorbeeld staat in het nieuwsbericht.
  • Woordslepen: Het juiste woord naar de goede plek slepen in een voorbeeldzin.

Aan deze berichten zijn opdrachten gekoppeld. Hierdoor maakt de cursist ‘leeskilometers’.

Toegang

Bibliotheken kunnen tokens voor deelnemers aanvragen bij Seher Hazinedar. Hiermee kan de klant kosteloos een eigen account aanmaken via nieuwslezer.bibliotheek.nl. Dit kan thuis of in de bibliotheek.

Dit programma maakt deel uit van de landelijk ingekochte educatieve content Basisvaardigheden.