Basisvaardigheden volwassenen
Slimme Nieuwslezer, schermafbeelding

Slimme Nieuwslezer

De Slimme Nieuwslezer is een hertaalde krant op de computer, om thuis te gebruiken of in de bibliotheek. Iedere dag staat het nieuws van vandaag erin, met uitleg van moeilijke woorden en oefeningen om beter te leren lezen, begrijpen en schrijven.

Wat is het?

Wat: hertaalde krant op de computer
Thema: Taal
Link: Slimme Nieuwslezer
Kosten: € 10,- per deelnemer
Video: video Slimme Nieuwslezer

Slimme Nieuwslezer, schermafbeelding
Body

De Slimme Nieuwslezer is een digitale krant voor volwassenen en jongeren die zoveel moeite hebben met lezen en schrijven dat ze er in het dagelijks leven veel last van hebben. De krant biedt dagelijks nieuws aan waarmee deze mensen lezen en schrijven kunnen oefenen. Als zij dagelijks nieuwsberichten volgen via de Slimme Nieuwslezer, worden ze snel beter in begrijpend lezen. De voortgang van de gebruikers wordt gemeten aan de hand van de groei van de woordenschat, het aantal gemaakte opdrachten en gelezen teksten. Met de Slimme Nieuwslezer kunnen mensen ook schrijfoefeningen doen.

Body

Men kan kiezen uit vijf nieuwsonderwerpen:

• Nederland
  • Wereld
  • Geld
  • Entertainment
  • Sport

Iedere 24 uur worden automatisch per nieuwsonderwerp vijf tot tien nieuwsberichten uitgekozen. De nieuwe berichten vervangen de berichten van de vorige dag.

Men kan op drie manieren met de nieuwsberichten oefenen:

• Lezen: Moeilijke woorden aanklikken en door een stem laten uitspreken.
  • Dictee: Een stem vertelt welk woord men moet schrijven. Het voorbeeld staat in het nieuwsbericht.
  • Woordslepen: Het juiste woord naar de goede plek slepen in een voorbeeldzin.

Aan deze berichten zijn opdrachten gekoppeld. Hierdoor maakt de cursist ‘leeskilometers’.

Body

Bibliotheken kunnen tokens voor deelnemers aanvragen bij Seher Hazinedar, à € 10,- per persoon. Hiermee kan de klant kosteloos een eigen account aanmaken via nieuwslezer.bibliotheek.nl. Dit kan thuis of in de bibliotheek.

Voor bibliotheekmedewerkers is er een handleiding Slimme Nieuwslezer.