De coach – vaak een vrijwilliger of bibliotheekmedewerker – begeleidt, ondersteunt, is flexibel, kent de behoeften, speelt hierop in en levert maatwerk. De bibliotheek is een favoriete plek en heeft materialen en oefenwebsites voorhanden die het taalleren ondersteunen of het onderwerp van gesprek illustreren.
Inhoudsblok
Do’s
- ’Ontmoeting’ (taal als middel)
- Leeskilometers maken en veel herhalen
- Laagdrempelig maar met structuur
- Fouten maken mag!

Don’ts
- Doceren
- Lessituaties creëren
- Focussen op grammatica
Doelgroep
Deelnemers zijn mensen die moeite hebben met taal, (nu nog vooral) anderstaligen, migranten en inburgeraars.
- Inburgeraars oefenen via VluchtelingenWerk met een taalcoach.
- In Taal in beweging’ vertelt Vluchtelingenwerk over de taalcoachprojecten.
Taalcoach
Een taalcoach helpt om Nederlands te leren. De praktijk leert dat niet alleen de deelnemers leren, maar dat het ook de taalcoach veel kan opleveren:
- Taalcoaching in coronatijd: hoe bewaak je de kwaliteit? Probiblio december 2020.
- Ervaring: Persoonlijke filmpjes van taalcoaches NT1 en NT2.
- Ervaring: Persoonlijke filmpjes van taalcoaches die inburgeraars begeleiden.
- Aanpak: De 10 succesfactoren voor effectieve taalcoaching en algemene informatie op de website van Het Begint met Taal.
- Aanpak: Raamwerk voor coördinatoren op het extranet van Het Begint met Taal (inlog nodig).
- Scholing: Taal voor het Leven biedt alle vrijwilligers een basistraining waarin men informatie over de doelgroep krijgt en leert hoe je laaggeletterden begeleidt. Ook zijn er extra trainingsmodules.
- Scholing: Het Begint met Taal biedt praktijkgerichte trainingen voor coördinatoren en vrijwilligers, webinars, e-learning en e-coaching. Bekijk de e-learningsfilmpjes en een animatie voor een-op-een taalcoaching. En e-learningsfilmpjes over differentiatie en taal in de praktijk.
- Programma: Taal & Toekomst van Het Begint met Taal voor waarin de jonge nieuwkomer wordt gekoppeld aan een taalvrijwilliger.
- Programma: Vooruit naar vrijwilligerswerk van Het Begint met Taal, een praktische methodiek voor anderstaligen die de stap naar vrijwilligerswerk (nog) niet zelf kunnen zetten.
- Campagne: Wil je met mij in gesprek?, jaarlijks georganiseerd door Het Begint met Taal.
- Algemene informatie over taalcoaching bij inburgering op Het Begint met Taal.
- Achtergrondinformatie over tweedetaalverwerving op het extranet van Het Begint met Taal (inlog nodig).
- Algemene informatie over taalvrijwilligers bij basisvaardigheden
Materialen
De meeste taalcoach-materialen zijn gericht op spreek- en luistervaardigheid, op de praktijk en op het leerdoel van de deelnemer, interactief.
- Materialen voor een-op-een-begeleiding, taalcoaching van groepen en zelfstudie vind je in de Materialenwijzer en de Adviescollectie Basisvaardigheden.
- Zelfstudiemateriaal voor anderstaligen die moeten inburgeren.
- Tips voor beeldmateriaal op Pinterest-pagina NT2.
Effect van taalcoaching
Er is veel onderzoek naar waarde van taalcoaching gedaan:
- Onderzoek onder taalscholen of en hoe zij taalcoaching benutten, Het Begint met Taal. Gesprekken met zeven taalscholen en ROC's over de verbinding tussen formeel taalonderwijs en taalcoaching door vrijwilligers. Dé taalvrijwilliger bestaat niet.
- Taalcoaching: meer dan taal alleen. Versterkt het zelfvertrouwen van inburgeraars van het taalmaatje om Nederlands te spreken en dit ook op andere momenten te durven.
- Onderzoek naar Taalcafé’s bewijst het effect ervan. De deelnemers leren Nederlands, durven dit vaker en leren over de Nederlandse cultuur. In het Taalcafé doen deelnemers nieuwe sociale contacten op.
Zie ook
Landelijke Taalcoach-organisaties
- Het Begint met Taal - landelijk netwerk voor taalcoaching aan anderstaligen (NT2) - ondersteunt vrijwilligers(organisaties) en adviseert gemeenten. Veel Bibliotheken zijn aangesloten en gebruiken de handleidingen en deskundigheidsbevordering.
- Taal voor het Leven wil zoveel mogelijk laaggeletterden bereiken en helpen hun basisvaardigheden te verbeteren. Voor professionals en vrijwilligers zijn er trainingen, e-learnings en screeningsinstrumenten voor taalcoaching.
- VluchtelingenWerk Nederland ondersteunt vluchtelingen en inburgeraars met begeleiding en integratie. Vrijwilligers helpen vluchtelingen kennis te maken met de Nederlandse taal, participatieverklaringen en inburgering.
- Gilde SamenSpraak brengt Nederlanders en anderstaligen bij elkaar om de Nederlandse taal en cultuur te delen. Het project wordt in 50 steden in praktijk gebracht.
Relevante sites
- Taal doet meer
- Taalontmoetingen Westelijke Mijnstreek
- Moedertaal in NT2: moedertaalspecifieke problemen en kansen bij het leren van Nederlands, voor verschillende talen. Toont de belangrijkste verschillen tussen het Nederlands en de moedertaal.