Basisvaardigheden volwassenen
Logo
Afbeelding
Twee vrouwen in gesprek

Taaltraining Nederlands (A0-A1)

De module Taaltraining Nederlands (A0-A1) is bedoeld voor mensen die nog (bijna) geen Nederlands spreken.
Inhoudsblokken

Wat is het?

Wat: programma om de eerste woorden in het Nederlands te leren
Thema: Taal 
Voor wie: mensen die nog (bijna) geen Nederlands spreken
Link: demo-versie; inlog: bibliotheek@poppetjestaal.nl en wachtwoord: Welkom@2020
Kosten: 10 accounts gratis voor bibliotheken 
Vorm: online

Twee vrouwen in gesprek

Poppetjestaal

De cursus is gebaseerd op de zogenaamde poppetjestaal waarin geen enkel geschreven woord voorkomt en die alleen gebruikmaakt van eenvoudige tekeningen. De taaltraining werd ontworpen door Kasper Boon, oud-rector van de Open Universiteit, en de aanpak werd voor het eerst uitvoerig uitgetest op een ROC bij zeer laagtaalvaardige moeders en hun dochters. Daarbij bleek direct hoe praktisch deze aanpak is voor mensen die door een familielid of bekende worden geholpen.

Voor kwetsbaren en hun omgeving

Het doel van deze cursus is om vrijwilligers en bibliotheekmedewerkers een hulpmiddel te geven om mensen te helpen om poppetjestaal te gebruiken. Denk vooral aan kwetsbare mensen die om welke reden dan ook destijds nooit iets van de Nederlandse taal hebben geleerd en nog steeds 'opgesloten zijn' in hun eigen gemeenschap. Als zij bijvoorbeeld om gezondheidsredenen in een andere omgeving komen, kunnen ernstige problemen ontstaan.

Voor de begeleiders is een omgeving toegevoegd met praktische suggesties voor 1-op-1-lessen en aan kleine groepjes.

Aanmelden

Elke bibliotheek kan kosteloos 10 accounts aanvragen. Wil je met jouw bibliotheek aan de slag met de Taaltraining Nederlands (A0-A1)? Stuur dan een mail aan bibliotheekstelsel@kb.nl. Je ontvangt dan de accounts om de module met deelnemers in jouw bibliotheek uit te proberen.