Basisvaardigheden volwassenen

JobOn - licentie en toegang

JobOn biedt een compleet aanbod aan trainingen, workshops en loopbaanspellen. Hiermee kan de bibliotheek eenvoudig online of offline groepsbijeenkomsten organiseren en hosten, voor iedereen die een volgende stap wil zetten in de loopbaan. Deze programma's zijn onderdeel van de landelijk ingekochte educatieve content. De bibliotheek kan ze zonder licentiekosten inzetten.
Inhoudsblok
JobOn, logo

Wil jij in jouw bibliotheek aan de slag met nieuwe mogelijkheden op het gebied van Werk & Inkomen? Dit aanbod Samen naar werk kun je online of blended aanbieden aan iedereen die een volgende stap in de loopbaan wil zetten.

Workshops gericht op persoonlijke ontwikkeling en ontwikkeling van sollicitatievaardigheden.

Bekijk de mogelijkheden.

Klik voor het overzicht van de JobOn-bijeenkomsten rond Werk & Inkomen
  1. Een CV waar je trots op bent - deelnemers gaan aan de slag met het thema solliciteren en leren hoe ze hun CV kunnen verbeteren.
  2. Een CV dat bij jou past - deelnemers leren de theorie over kernkwaliteiten en oefenen met elkaar hoe die te vertalen naar hun CV.
  3. Jouw top CV - deelnemers leren de theorie hoe je een goed CV maakt en oefenen hoe ze hun CV op verschillende manieren kunnen opstellen en aanpassen aan vacatures.
  4. Impact maken en opvallen met jouw unieke vaardigheden - deelnemers oefenen met een gedragsgerichte interviewmethode, kernkwaliteiten te vertalen naar hun eigen vaardigheid en hoe ze zich krachtig en opvallend kunnen presenteren.
  5. Jouw voorstel-pitch - deelnemers gaan aan de slag met het thema presenteren en leren hoe zich het beste kunnen voorstellen.
  6. Oefen je sollicitatiegesprek - deelnemers gaan aan de slag met de theorie en het oefenen van een sollicitatiegesprek.
  7. Worden wie je bent - deelnemers vullen met elkaar een persoonlijke canvas in waardoor ze meer inzicht krijgen in zichzelf en wat hen uniek maakt.
  8. Weten wat je wilt - deelnemers gaan aan de slag met het thema persoonlijke ontwikkeling en leren wie ze zijn, wat ze willen, wat hun talenten zijn en hoe ze hun doel kunnen bereiken.
  9. Inzicht in je talenten - deelnemers leren meer over hun talenten en hoe ze deze het beste kunnen inzetten. De ervaring leert dat hierbij regelmatig onverwachte talenten naar boven komen, wat het zelfvertrouwen van de cursist versterkt.
  10. Kom tot actie en bereik je doel - Niet-zelfredzame werkzoekenden zijn vaak al langer werkloos en moeten soms geactiveerd worden. Een persoonlijk doel stellen als stip op de horizon werkt goed om mensen te activeren.
  11. Wat is mijn unieke toegevoegde waarde - deelnemers werken met het thema ondernemerschap en leren wat dit is, of dit bij hen past en zetten de eerste stap.
  12. De competenties van een ondernemer - voor de meeste niet-zelfredzamen is het ondernemerschap een brug te ver, maar het programma is ook geschikt om te werken aan het persoonlijk leiderschap. Hierdoor worden deelnemers meer ‘werkfit’.
  13. Denken vanuit de klant - deelnemers vullen met elkaar een persoonlijke canvas in over hun ondernemersidee, wie hun potentiële klanten zijn en wat ze deze klanten willen aanbieden.
  14. Mijn businessplan in een A4 - bepaalde facetten van het businessplan zijn voor de overwegend niet-zelfredzame deelnemers te ingewikkeld om tijdens de duur van dit programma goed te doorgronden. Dat is echter geen probleem. Het belangrijkste is dat zij over de onderdelen nadenken en hierover met elkaar in gesprek gaan.
  15. Co-creatiespel: Op zoek naar meer Werkgeluk - deelnemers gaan aan de slag met het thema flow & fun en onderzoeken hoe ze zich in een leersituatie meer kunnen richten op geluk: in hun huidige werk, in de zoektocht naar nieuw werk of in een sollicitatiegesprek. Dit in de vorm van een spel dat je samen maakt en speelt.
  16. Droombaan-spel - deelnemers gaan aan de slag met het thema coachen en doorlopen een route, waarin ze oefeningen uitvoeren die hen meer inzicht geven in hun droombaan.
     

Alleen op aanvraag:

  1. Whatsapp Netwerk-challenge - deelnemers werken aan de thema's netwerken en samenwerken. Ze doorlopen online een route met oefeningen die hen meer inzicht geven in netwerken anno nu.
  2. Online Escape Room - in subgroepen spelen deelnemers een serious game met oefeningen om meer inzicht te krijgen in online solliciteren en de invloed van digitalisering op de arbeidsmarkt. Vooral voor langdurig werklozen is dit inzicht belangrijk om aangehaakt te blijven bij de arbeidsmarkt.
  3. Oefen je sollicitatiegesprek - deelnemers gaan aan de slag met het thema presenteren en oefenen het sollicitatiegesprek. Dit doen ze door in een role-playing game in verschillende scenario’s in de huid te kruipen van een sollicitant.
  4. Oefen je elevator-pitch - deelnemers werken met het thema presenteren en oefenen de elevator pitch. Hierbij krijgen ze inzicht in hun verbale en non-verbale voorkomen.
  5. Online CV-check - deelnemers krijgen en geven feedback op elkaars CV. De goede punten uit het CV van anderen kunnen zij gebruiken in hun eigen CV.

Iedere training bevat volledige draaiboeken, handvatten en tools om deze trainingen zelfstandig te begeleiden en organiseren.

Anders dan Zoek Werk zijn deze programma’s geschikt voor mensen met een wat hoger taalniveau. JobOn biedt naast bovenstaand aanbod ook een uitgebreid pakket aan digitale trainingen, workshops en e-learnings voor iedereen die een volgende stap in de loopbaan wil zetten. 

Hiervoor kun je rechtstreeks contact opnemen met Petra van der Vlugt.

Toegang

Veel bibliotheken werken al met dit aanbod (toolkit). Vraag dus gerust naar hun ervaringen! Je kunt ook eerst meer informatie van JobOn ontvangen. Aan het aanbod van JobOn kunnen maximaal 40 bibliotheken meedoen. 

Neem contact op met Petra van der Vlugt.

Additioneel online aanbod - Kennisevents

Naast het vaste aanbod Samen naar werk biedt JobOn ook een online aanbod van kennisevents aan. Dit programma bestaat uit online workshops voor werkzoekenden, 3 in het voorjaar en 3 in het najaar. Deze kennisevents bevatten andere thema’s (onder andere Focus en LinkedIn) en kun je zowel apart, of als aanvulling op het vaste aanbod inzetten. Dit online aanbod is makkelijk te implementeren, omdat JobOn deze events geheel begeleidt. Al deze events vinden digitaal plaats op dinsdagochtenden van 10.00 tot 11.30 uur (data voorjaar: 4 april, 2 mei en 31 mei 2023). 

Wil je meer weten? Neem contact op met Petra van der Vlugt.

Actieprogramma NetWerk

Voor dit actieprogramma voor Oekraïense vluchtelingen en 'locals' geldt een landelijke afspraak tussen JobOn en KB. Hierdoor is dit programma gratis in te zetten voor bibliotheken. Het Begint met Taal is partner in dit programma en biedt haar materiaal voor dit programma kosteloos aan, ook als je nog niet bent aangesloten bij het netwerk van HBmT. Ben je dat wel, dan heb je toegang tot nog meer materialen, webinars, handreikingen et cetera voor vrijwilligers en bibliotheekmedewerkers.

Meer weten over het actieprogramma? Neem dan contact op met Petra van der Vlugt.

Stichting JobOn is een landelijke beweging waar wekelijks honderden werkzoekenden samen komen om te profiteren van elkaars ervaringen en netwerk. Dankzij een financiering vanuit de KB kunnen alle bibliotheken profiteren van de kennis en het netwerk van JobOn. De stichting heeft jarenlange expertise met het opbouwen van communities voor werkzoekenden.

Maak kennis met JobOn in deze video

Blog

Bibliotheek Vlaardingen doet mee aan programma Samen naar werk, interview met Heleen Jacobs van Bibliotheek De Plataan (Vlaardingen, Midden-Delfland en Maassluis).