Programmeringsregeling digitaal burgerschap
Logo
Afbeelding
Digitaal burgerschap

DENKPLAAT VERSE ALGORITMES, EEN EDUCATIEF PRODUCT VOOR HET VO EN VOLWASSENEN

In deze DENKPLAAT ga je mee op onderzoek naar de algoritmes in je leven. Wat zijn algoritmes, hoe maak je ze, wie gebruiken ze en hoe heeft het invloed op wat je ziet, hoort en doet? Kunstwerken en journalistieke bronnen zijn de aanleiding voor prikkelende vragen en dilemma’s. Het draagt zo bij aan meer kennis, een groter bewustzijn en een meer kritische houding ten opzichte van het thema. De doelgroep wordt aangemoedigd om onderzoekend aan de slag te gaan en draagt bij aan een diepgaand en open gesprek over de toekomst die we als burgers en consumenten op willen op het gebied van data en digitalisering.
Inhoudsblokken

Dit product is ontworpen door Denkplaat op initiatief van Huis73 en het Ds. Pierson College, met financiële steun van Stichting PICA en KB.

LINKJES TBV DENKPLAAT

#1 GA NAAR https://studio.code.org/

Op deze website kun je experimenteren met programmeren. Programmeren is niets anders dan stukjes code in een bepaalde volgorde zetten. Aan de codes kun je sleutelen. Zodat het precies zo werkt zoals jij wilt. Ga naar > Create > Artist. Experimenteer met de verschillende blokken en sleep ze naar de werkplaats. Kun jij een mooie tekening maken?

#2 GA NAAR https://roos.gr/I-WANT-TO-DELETE-IT-ALL-BUT-NOT-NOW

De studentenkamer van de spoorloos verdwenen studente Rosa Aringa fungeert als escape room. Het daglicht stroomt naar binnen, de muren zijn open gebroken en er is geen exit-deur. Tijdens het spelen begin je je af te vragen: kan ik wel ontsnappen? Dit kunstwerk is een escaperoom van mediakunstenaar Roos Groothuizen. Als je meedoet aan deze escaperoom moet je je smartphone inzetten om puzzels op te lossen.

#3A GA NAAR https://app.nos.nl/social-credit-score/index.html

China staat erom bekend technologie al vergaander in te zetten dan in de rest van de wereld. Zo is er bijvoorbeeld de ‘social credit score’. Het systeem monitort het gedrag van de bevolking en koppelt er beloningen en straf aan. Door je zo goed mogelijk te gedragen, kun je punten verdienen.
> Om te ervaren hoe het is om te leven met de ‘social credit score’ in China, heeft de NOS een spel gemaakt.
> Doorloop de stappen van het spel. Je hoeft de donkere infoblokjes niet te lezen.

#3B GA NAAR https://driesdepoorter.be/JAYWALKING/

Kunstenaar Dries Depoorter maakt kunst met algoritmes. In de installatie Jaywalking scant een algoritme onbeveiligde verkeerscamera’s. De bezoekers krijgen een kans om op een grote knop te drukken als er iemand door rood loopt. Als ze dat doen wordt er direct een mail met foto gestuurd naar het dichtstbijzijnde politiebureau.

#4 GA NAAR https://klomp.tv/#/865004006353/

Kunstenaar Rogier Klomp deed hetzelfde experiment als jullie net hebben gedaan en maakte daarover een kunstvideo. Daarin vraagt een computer mensen om hem te helpen met het maken van een profiel voor een nieuwe directeur. In de video vraagt de kunstenaar zich af: Hoe kan een bevooroordeelde maatschappij, een onbevooroordeelde computer programmeren?

#5 GA NAAR https://www.setup.nl/projecten/ai-smartlappen/

In de muziekwereld wordt er steeds meer geëxperimenteerd met algoritmes. Het kunstenaarscollectief SETUP maakt smartlappen met AI. Het algoritme analyseert eerst heel veel bestaande smartlappen en maakt dan samen met de mens een nieuw lied. Willie Wartaal maakte voor het AI Songfestival ook een nummer samen met een algoritme.