Digitaal burgerschap
Logo
Afbeelding
Digitaal burgerschap

Glass Room Experience

De Glass Room tentoonstelling is een reeks van posters en digitale objecten die in elke ruimte kunnen worden opgezet; bijvoorbeeld een bibliotheek, school, organisatie of bij een evenement. Een opvallende, zelfleerinstallatie over data, privacy en desinformatie die je makkelijk op kan zetten en gebruiken voor je eigen evenement, organisatie of ruimte.
Inhoudsblokken

De tentoonstelling is visueel opvallend en past zich aan de meeste ruimtes aan. In het algemeen bekijken bezoekers de tentoonstelling tussen de 5 en 15 minuten.

Het Glassroompakket bestaat uit een aantal losse elementen om een tentoonstelling samen te stellen: 

  • Handleiding 
  • Posters met prikkelende tekst en/of uitleg die de lezer aan het denken zet over de invloed van technologie 
  • 4 apps voor op tablets over desinformatie, deep fakes en online profilering
  • Een set van animaties op USB die afgespeeld kunnen worden op monitoren of tv’s

Type 

Tentoonstelling / installatie 

Onderwerpen

Later meer informatie.

Doelgroep

Jongeren en volwassenen

Voor de Desinformatie Editie van de Glass Room zijn er twee versies beschikbaar: één voor volwassenen en één speciaal gemaakt voor jongeren van 14 tot 18 jaar.

Implementatie

De Glassroom werkt als een op zichzelf staande installatie – alle tentoonstellingen hebben een simpele uitleg. De bibliotheek print zelf de posters uit en hangt deze op in de bibliotheek of maakt gebruik van schildersezels. Ook stelt de bibliotheek tablets beschikbaar en een scherm voor de trailer. Deze expositie werkt nog beter als er één of meer mensen aanwezig zijn om als „Data Detox Experts”, uitleg te geven over de tentoonstelling of om tips en advies te geven over online privacy. 

Verbinding met andere programma’s / past goed bij / combineer met 

  • Data detox kits (zie de andere onderdelen van deze bouwsteen)
  • Eventueel combineren met activiteiten, lezingen, dialoogsessies 
  • Bijvoorbeeld met de Workshop Leven met algoritmes (zie thema AI)

Documentatie

In deze Padlet vind je uitleg over de expositie, een voorbeeld van een persbericht, logo's, handout voor de bezoeker, achtergrondinformatie zoals lees- en kijktips, een voorbeeld van een webinar of digitale veiligheid om te koppelen aan deze expositie, data detox kits inclusief een webinar over hoe dit toe te passen.

Meer informatie

De oorspronkelijke versie van de tentoonstelling Glassroom werd ontwikkeld door Tactical Technology en Mozilla. Om deze tentoonstelling in ‘pop-up’ vorm beschikbaar te maken voor kleinschaligere toepassing in bibliotheken is The Glass Room Experience ontwikkeld. Hiertoe heeft Fers de diverse onderdelen vertaald naar het Nederlands. 

 

Afbeelding
Mensen met elkaar in gesprek boven een tafel.
Afbeelding
Mensen met elkaar in gesprek.
Afbeelding
Persoon staat naast een tablet.