Digitaal burgerschap

Maken en experimenteren

In een steeds sneller digitaliserende samenleving is het belangrijk dat mensen voldoende digitale vaardigheden opdoen om te kunnen meedoen, maar ook dat zij de motivatie en mogelijkheid hebben om nieuwe technologieën te ontdekken en ermee te experimenteren. Een belangrijke plek waar dat bij de bibliotheek kan, is in een makerplaats.
Inhoudsblok

Een makerplaats, ook wel makerspace of FabLab (fabrication laboratory) genoemd, is een publiek toegankelijke creatieve doe-het-zelfruimte waar bezoekers kunnen samenkomen om te creëren, uit te vinden en te leren. In bibliotheken hebben zij vaak de beschikking over onder andere 3D-printers, software, hardware, elektronica en ambachtelijke gereedschappen.  

In een makerplaats staan creatie- en talentontwikkeling centraal. Mensen kunnen hier experimenteren met materialen en (digitale) technologie. Zo dragen makerplaatsen bij aan creativiteit, verbeeldingskracht, probleemoplossend vermogen, het leggen van verbanden, samenwerken en kennisdelen. De opkomst van makerplaatsen past bij de veranderende rol van de bibliotheek, met een verschuivende focus van collectie naar educatie en activiteiten.

Een makerplaats kan verschillende vormen aannemen: het kan een plek zijn waar mensen experimenteren en leren werken met technologie, maar ook een atelier dat ruimte biedt aan mensen om met hun handen te werken. Ook kan een makerplaats de vorm hebben van een studio waar bezoekers zelf media kunnen maken of een plek om samen na te denken over slimme oplossingen voor complexe maatschappelijke vraagstukken. Uitvinden en ontdekkend leren vormen de gemene delers.  

Producten en concepten

Afbeelding
Digitaal samenwerken
Afbeelding
Jongen en meisje digitaal
Afbeelding
Digitaal burgerschap

Projecten en proeftuinen

Afbeelding