Digitale geletterdheid jeugd

Bibliotheekcampus en de Media Ukkie Dagen

De Coronacrisis betekent het afblazen van de offline Media Ukkie Dagen en thuiswerken voor de ruim 6.000 medewerkers van de openbare bibliotheek. We zitten als sector niet stil en blijken creatief in het bedenken van oplossingen om door te kunnen werken. Zo transformeren de offline Media Ukkie Dagen in Online Kennisdeling Dagen. Met alle digitale hulpmiddelen werken we (op afstand) intensief samen. Maar dat neemt niet weg dat thuiswerken in Coronatijden niet altijd makkelijk is.
Inhoudsblok

door Mirjam van Zaalen (SPN | Bibliotheek Campus)

 

Om de lastige Coronatijden ook op professioneel vlak goed door te komen, breidt Bibliotheek Campus het aanbod met online kennisdeling flink uit. En we doen dit met z’n allen. Cubiss zegde direct meer dan tien nieuwe e-learnings toe en stelde die gratis beschikbaar.

De KB organiseert samen met Bibliotheek Campus blogs, webinars en andere online leeractiviteiten waaraan medewerkers kunnen deelnemen. En VOB, KB en SPN zorgden ervoor dat alle ruim 6.000 medewerkers van openbare bibliotheken, POI’s en landelijke organisaties drie maanden lang gratis toegang hebben tot het brede online trainingsaanbod van Good Habitz. Alle medewerkers kregen daarmee per direct toegang tot alle ruim 130 online trainingen op het gebied van persoonlijke effectiviteit, excell, BHV, werkgeluk, klantgerichtheid, positieve psychologie en nog veel meer.

Voor online kennisdeling tijdens de Media Ukkie Dagen ga je naar Bibliotheek Campus. Zodra we het coronavirus in bedwang hebben, kun je op Bibliotheek Campus ook terecht voor offline trainingen Mediaopvoeding in de bibliotheek 0 – 12 jaar en Mediaopvoeding in de bibliotheek 4-12 jaar. Het Nederlands Jeugdinstituut ontwikkelde deze trainingen in opdracht van de KB. Verder plaatsen ook ProBiblio en Cubiss hun trainingsaanbod op het gebied van Mediaopvoeding op Bibliotheek Campus: hét leerportaal voor online en offline kennisdeling in Coronatijden. En daarbuiten.

#

Digistart training

Rond Mediaopvoeding heeft het Nederlands Jeugdinstituut (in opdracht van de KB) 3 trainingsmodulen (digistart training) ontwikkeld:

  • Training Mediaopvoeding in de bibliotheek. 0-6 jaar
  • Training Mediaopvoeding in de bibliotheek 0-12 jaar
  • Training Mediaopvoeding in de bibliotheek 4-12 jaar

Alle modulen bestaan uit 3 dagdelen (incl. terugkomsessie) en worden aangeboden via de Bibliotheek Campus. Deelnemers gaan aan de slag met:

  • Rol bibliotheek op gebied van mediaopvoeding
  • Moderne Mediaopvoeding
  • Netwerkvorming
  • Betrouwbare bronnen (collectievorming)