Digitale geletterdheid jeugd
Logo
Afbeelding
Mediagesprek

Ga als bibliotheek aan de slag met de #MUD21

Van 26 maart t/m 2 april 2021 vonden de Media Ukkie Dagen plaats. Het is knap lastig voor bibliotheken om in Coronatijd activiteiten hiervoor te organiseren. Netwerk Mediawijsheid, Cubiss en de KB sloegen de handen ineen en bieden tips en activiteiten aan. Van al deze mogelijkheden waarmee bibliotheken direct aan de slag kunnen, is een overzicht gemaakt.
Inhoudsblokken

Inspiratiewebinar voor bibliotheken

Op 25 februari jl. werd een online webinar georganiseerd voor bibliotheekmedewerkers, die zich bezig houden met mediaopvoeding van de allerkleinsten. Netwerk Mediawijsheid gaf uitleg over de campagne Media Ukkie Dagen en het thema ‘Ik zie, ik zie wat jij niet ziet..
Vier bibliotheken gaven ter inspiratie in een korte pitch aan welke activiteiten zij organiseren, Probiblio legde uit hoe je een online event kan organiseren en waar je aan moet denken in de voorbereiding en Cubiss presenteerde een mooie actiegids boordevol tips, publicaties en instrumenten, die je als bibliotheek in kunt zetten voor ouders, kinderopvang, onderwijs, opvoedprofessionals en je eigen medewerkers.

Mediagesprek

Dit is het verslag van de inspiratiewebinar, waarin je ook alle presentaties, de uitslagen van de mentimeter en de actiegids kunt terugvinden.

Online Netwerksessie – Media ukkies: veilige hechting mét media?

Netwerk Mediawijsheid organiseert op 10 maart een (gratis) netwerksessie over mediagebruik en hechting. De sessie onder leiding van Freek Zwanenberg (Bureau Jeugd & Media) vindt online plaats en is gericht op professionals die met kleine kinderen en/of hun ouders werken. Meer informatie over het programma en aanmelden.

Landelijke webinar 'Ik zie, ik zie wat jij niet ziet..'

Om bibliotheken te helpen op een gemakkelijke manier een online activiteit aan te bieden voor ouders, wordt landelijk een webinar georganiseerd met praktische tips voor het samenstellen van een gezond mediamenu voor jonge kinderen. Biedt deze webinar ook aan in jouw werkgebied. Meer informatie en tools zijn te vinden op de website van BoekStartpro. De online webinar vindt op woensdagavond 31 maart 2021 plaats van 20 uur tot 21 uur.

Speciale aanbieding van de Voorleeshoek

In de Voorleeshoek vind je voorleesfilmpjes van de leukste kinderboeken. Voor de Media Ukkie Dagen is er een speciaal aanbod voor de kinderopvang, met een gratis voorleesfilmpje, korting op het abonnement en een online workshop. Geef dit als tip aan de kinderopvang of sluit als bibliotheek een abonnement af voor de kinderopvang.

Mediasmarties WegWijzers

Informeer professionals over de Mediasmarties WegWijzers. Om professionals in het onderwijs en de kinderopvang te helpen bij het gebruik van on- en offline media, heeft Mediasmarties in het kader van de campagne twee WegWijzers (2-4 jaar, 4-6 jaar) over het thema ‘Ik zie, ik zie, wat jij niet ziet’ ontwikkeld. Laat de kinderopvang en/of scholen in jouw regio weten van het bestaan en ondersteun ze daarin! Weet je nog niet zo goed hoe? Bekijk dan dit volledige artikel of maak gebruik van de voorbeeldmails.
De Mediasmarties WegWijzers voor professionals zijn hier te downloaden. Ook kan je gedrukte versies bestellen om uit te delen tijdens de Media Ukkie Dagen. Op deze exemplaren is het mogelijk om een eigen logo en contactgegevens te plaatsen.

Lancering twee e-learning Digistart trainingen

Speciaal voor de Media Ukkie Dagen lanceert de KB de twee online Digistart trainingen over het (digitale) mediagebruik van kinderen van 0 tot 6 jaar en van 4 tot 12 jaar. Deze e-learnings zijn bedoeld voor lees- en mediacoaches en frontofficemedewerkers. Ze helpen een goed beeld te vormen van de moderne mediaomgeving en de rol die de bibliotheek heeft op het vlak van mediaopvoeding. De vernieuwde Digistart trainingen zijn te vinden in de Bibliotheek Campus.

Afbeelding
Actiegids MUD21

Actiegids voor bibliotheken

Speciaal voor deze Media Ukkie Dagen is een actiegids samengesteld met tips voor bibliotheken om aan de slag te gaan met de Media Ukkie Dagen en om hun rol richting de kinderopvang en ouders vorm te geven.

Blueprint Media Ukkie Dagen

Bibliotheken met toegang tot de WaaS (Website as a Service) kunnen de blueprint Media Ukkie Dagen gebruiken. Deze blueprint wordt 3 maart aangeboden. Voor meer informatie zie MetdeKB.