Digitale geletterdheid jeugd
Logo
Afbeelding
Media Ukkie Dagen 2022

Ga als bibliotheek aan de slag met de MUD22

Van 25 maart t/m 1 april 2022 vonden de Media Ukkie Dagen plaats met dit keer als thema 'Swipe, stap, sprong'. Samen met Netwerk Mediawijsheid, het SPN kernteam 0 tot 12 jaar (Boekstart) en Cubiss organiseerde de KB weer diverse landelijke activiteiten, zodat bibliotheken tijdens deze week mediaopvoeding voor het jonge kind onder de aandacht kunnen brengen.
Inhoudsblokken

Inspiratiewebinar

Op 20 januari 2022 organiseerden Netwerk Mediawijsheid, KB, Cubiss en het SPN kernteam 0 tot 12 (Boekstart) een inspiratiewebinar voor bibliotheken in het kader van de Media Ukkie Dagen.

Deze webinar was bedoeld voor bibliotheekmedewerkers die zich bezig houden met mediaopvoeding van 0 tot 6-jarigen.

Netwerk Mediawijsheid gaf je meer uitleg over de Media Ukkie Dagen en je kreeg veel tips hoe je hier als bibliotheek aan bij kan dragen. Drie bibliotheken legden uit hoe zij hun activiteiten rondom de MUD vorm geven.

Daarnaast werd Toos van den Beuken van Bibliotheek Helmond-Peel door Ingrid de Jong van Cubiss geïnterviewd over meertaligheid en hoe je deze doelgroep kunt bereiken met het oog op de Media Ukkie Dagen.

Media Ukkie Dagen 2022

Verslag Inspiratiewebinar #MUD22

Dit is het verslag van de inspiratiewebinar, waarin je alle presentaties en de actiegids kunt terugvinden.

Actiegids voor bibliotheken

Speciaal voor deze Media Ukkie Dagen is een actiegids voor bibliotheken samengesteld met tips voor bibliotheken om aan de slag te gaan met de Media Ukkie Dagen en om hun rol richting de kinderopvang en ouders vorm te geven. Deze actiegids vind je op de website van Boekstartpro onder het kopje Media Ukkie dagen

Landelijke webinar 'Swipe stap sprong'

Om bibliotheken te helpen op een gemakkelijke manier een online activiteit aan te bieden voor ouders, wordt landelijk op maandagavond 28 maart 2022 van 20 uur tot 21 uur de webinar 'Swipe, stap, sprong' georganiseerd.

Bied deze webinar aan in jouw werkgebied en gebruik daarbij de toolkit landelijke webinar (website van Boekstartpro onder het kopje Media Ukkie Dagen). De toolkit bevat verschillende scenario's, waarmee je als bibliotheek aan de slag kunt met het landelijk webinar tijdens, maar ook na de Media Ukkie Dagen. Het gaat om:

 1. Uitnodiging- en wervingsteksten landelijk webinar
 2. Tekst voor het bevestigingsbericht met registratielink
 3. Social Mediaberichten en promofilmpje
 4. 10 scenario’s om aan de slag te gaan tijdens en na de Media Ukkie Dagen rond
  het landelijk webinar.

Kijk het online MUD koffiemoment terug

Heb je vragen over de 10 scenario's. Op 1 februari vond het MUD koffiemoment van Mediasmarties plaats. Tijdens deze online sessie werden de scenario’s nog eens besproken en hoorde je meer over de materialen die je kunt inzetten. Heb je vragen over de opzet van een mediaproeverij in de bibliotheek of Media Ontdekpakketten voor laagtaalvaardige gezinnen? Kon je niet live meekijken? Geen probleem, neem contact op met Mediasmarties.nl

Poster, mediatips voor thuis en brochure in diverse talen

Ter voorbereiding op het landelijke webinar heeft Mediasmarties in opdracht van de KB verschillende materialen ontwikkeld. 

 • Download de poster op 'MUD voor bibliotheken' van Mediasmarties.nl en hang deze tijdens de Media Ukkie Dagen op. De poster verwijst met een QR-code naar de mediatips voor thuis 'kijk, hoe ik groei'. 
   
 • Er zijn zoveel verhalen om te delen, maar waar begin je? Inspireer ouders om verschillende media met elkaar te combineren met de Mediatips voor thuis. De tips zijn er voor peuters en kleuters. 
   
 • Er is ook een gratis brochure beschikbaar over balanceren met media (aan de slag met de mediatips voor thuis). Deze is beschikbaar in het Nederlands, Turks, Arabisch, Pools en Engels en ook te vinden op 'MUD voor bibliotheken' van Mediasmarties.nl

Lees in de toolkit 'landelijke webinar' in Boekstartpro na hoe je de poster, de mediatips voor thuis en de vertaalde brochure kunt inzetten in de bibliotheek.
 

Mediasmarties WegWijzers voor professionals

Informeer professionals over de Mediasmarties WegWijzersOm professionals in het onderwijs en de kinderopvang te helpen bij het gebruik van on- en offline media, hebben Mediasmarties en Netwerk Mediawijsheid in het kader van de campagne twee WegWijzers (2-4 jaar, 4-6 jaar) over het thema ‘Swipe, stap, sprong’ ontwikkeld. Laat de kinderopvang en/of scholen in jouw regio weten van het bestaan en ondersteun ze daarin! 

Blueprint Media Ukkie Dagen

Bibliotheken met toegang tot de WaaS (Website as a Service) kunnen gebruik maken van de blueprint Media Ukkie Dagen. In deze blueprint staat een postzegel met de link naar het landelijke webinar. De blueprint komt op 15 maart beschikbaar.