Digitale geletterdheid jeugd
Logo
Afbeelding

Ga als bibliotheek aan de slag met de MUD23

Van 24 maart t/m 31 maart vonden de Media Ukkie Dagen plaats. Dit jaar was het thema 'Balans: bewegen met media'. Netwerk Mediawijsheid, Cubiss, kernteam Boekstart en de KB organiseerden weer diverse activiteiten ter ondersteuning van bibliotheken om tijdens deze week mediawijsheid bij de opvoeding van (jonge) kinderen onder de aandacht te brengen.
Inhoudsblokken

Hier volgt een opsomming van de diverse activiteiten en materialen die ter voorbereiding op de Media Ukkie Dagen 2023 georganiseerd werden en ontwikkeld zijn.

Kick-off Media Ukkie Dagen Netwerk Mediawijsheid

De voorbereidingen op de Media Ukkie Dagen gingen van start met een Kick-off event van Netwerk Mediawijsheid. Wil je meer informatie over het thema? En ben je benieuwd hoe jouw organisatie deel kan nemen aan de campagne? Je leest het allemaal terug in het verslag op deze pagina.

Landelijk webinar

Om bibliotheken te helpen op een gemakkelijke manier een online activiteit aan te bieden voor ouders en grootouders, werd landelijk op de webinar 'Balans: bewegen met media' georganiseerd.

Denise Bontje van Mediasmarties laat in dit webinar deelnemende ouders en grootouders nadenken over de plek die media heeft in het leven van hun (klein-)kind en hun eigen leven. Is er sprake van balans, hoe zou het voor hen ideaal zijn en welk voorbeeld geef je als (groot)ouder? Daarnaast is er aandacht voor media die kinderen juist in beweging zet.

Bibliotheken kunnen dit webinar aanbieden in hun werkgebied. Belangstellenden kunnen zich dan aanmelden via de website van hun lokale bibliotheek. Bibliotheken kunnen hiervoor de daarbij behorende toolkit landelijke webinar (in het bericht op Biebtobieb) gebruiken. Deze toolkit is ook te vinden op de website van Boekstartpro onder het kopje Media Ukkie Dagen op de pagina Mediaopvoeding. 

De toolkit bevat o.a. de link naar het webinar en verschillende scenario's, waarmee je als bibliotheek aan de slag kunt met het landelijk webinar tijdens, maar ook na de Media Ukkie Dagen.

Ontdekkingstocht in bibliotheken 'Kom in beweging met media in de bieb'

Op 2 februari jl. organiseerde de KB in samenwerking met Mediasmarties een inspiratiewebinar voor bibliotheken met als thema ‘Kom in beweging met media in de bieb’. Een ontdekkingstocht in de bibliotheek voor (groot-)ouders en hun (klein-)kinderen. Bibliotheken kunnen deze activiteit tijdens de Media Ukkie Dagen in hun eigen bibliotheek aanbieden, in samenwerking met partners in hun werkgebied.

Tijdens de ontdekkingstocht laten we kinderen (en ouders / grootouders) balanceren en bewegen met verschillende media door de bibliotheek heen. We laten ze lezen, kijken, luisteren, spelen en doen. Met en zonder scherm. Alleen en samen. De bibliotheekmedewerker is aanwezig om deelnemers aan deze ontdekkingstocht te begeleiden, aan de slag te gaan met de kinderen of in gesprek te gaan met ouders en grootouders.

Zelf een ontdekkingstocht in de bieb organiseren?
Dit webinar is nu terug te kijken via youtube. Daar tref je ook een handleiding aan met verschillende scenario’s voor het organiseren, promoten en uitvoeren van deze ontdekkingstocht, eventueel in samenwerking met partners. 

Mediatips voor thuis en Wegwijzer voor professionals

Ook dit jaar ontwikkelde Mediasmarties in opdracht van de KB een Mediatips voor thuis en een Wegwijzer voor professionals met het thema van de Media Ukkie Dagen als onderwerp. Daarbij richten we ons op verschillende media die kinderen in beweging brengen.

We laten zien welke media je kunt gebruiken, met welk doel, wat je de kinderen kunt laten doen en wat daarbij jouw rol als professional (gastouders, pedagogisch medewerkers en leerkrachten onderbouw) is. Voor ouders, verzorgers en grootouders worden mediatips voor thuis samengesteld. Ook dit document bevat verschillende media om te lezen, kijken, luisteren, spelen en doen in de thuissituatie.

Bij zowel de WegWijzer voor professionals als de Mediatips voor thuis maken we onderscheid tussen media voor dreumesen, peuters en kleuters. 

Algemene Mediatips voor anderstaligen
Vorig jaar zijn er algemene Mediatips vertaald. Deze brochure mediaopvoeding is in de talen Arabisch, Engels, Pools en Turks beschikbaar. Natuurlijk kunnen bibliotheken deze ook dit jaar gebruiken om anderstaligen op weg te helpen met mediaopvoeding.

Mediasmarties heeft een pagina voor ouders en professionals, maar ook een pagina voor bibliotheken waarop alle bibliotheken materialen kunnen downloaden.

MUD-actiegids voor bibliotheken

Dit jaar stelde Cubiss ook weer een nieuwe MUD-actiegids voor bibliotheken  samen met tips voor bibliotheken om aan de slag te gaan met de Media Ukkie Dagen en om hun rol richting de kinderopvang en ouders vorm te geven. Deze actiegids kun je ook vinden op de website van Boekstartpro onder het kopje Media Ukkie dagen.

MediaWolk

Kennen jullie de Mediawolk nog? Dit jaar is deze Mediawolk aangepast en vertaald in het Arabisch, Engels, Oekraïens en Turks. Bibliotheken kunnen deze flyers afnemen bij Buro Extern. Ze zijn ook te downloaden op de huisstijlportal.

Blueprint Media Ukkie Dagen

De blueprintpagina Mediaopvoeding werd dit jaar weer omgezet naar een pagina Media Ukkie Dagen. Bibliotheken aangesloten op de WaaS (Website as a Service) konden gebruik maken van deze blueprint.  

Aanmelden activiteiten in de bibliotheek rondom #MUD23

Organiseer je als bibliotheek zelf ook activiteiten tijdens de Media Ukkie Dagen meld deze dan aan bij Netwerk Mediawijsheid. Dat kan via deze link. Naast bovenstaande materialen kun je ook gebruik maken van de activiteiten toolkit van Netwerk Mediawijsheid. In deze toolkit vind je posters, beeld voor sociale media, teksten en inspiratie. In aanloop naar de campagne wordt de toolkit steeds meer gevuld.