Digitale geletterdheid jeugd
Week van de Mediawijsheid 2021

Ga als bibliotheek aan de slag met de #WvdM

Van 5 november t/m 12 november 2021 vindt de Week van de Mediawijsheid plaats. Netwerk Mediawijsheid, Cubiss en de KB hebben tips en activiteiten samengesteld waardoor bibliotheken op een laagdrempelige manier mee kunnen doen aan deze campagne.

Inspiratiewebinar voor bibliotheken

Op 23 september 2021 van 15.00 uur tot 16.30 uur organiseren Netwerk Mediawijsheid, KB en Cubiss een inspiratiewebinar voor bibliotheken in het kader van de Week van de Mediawijsheid. Het webinar is bedoeld voor bibliotheekmedewerkers die zich bezighouden met digitale geletterdheid jeugd.

Lees hier meer over het programma van dit gratis webinar en hoe je je kunt aanmelden.

Twee landelijke webinars

Om bibliotheken te helpen op een gemakkelijke manier een online activiteit aan te bieden aan ouders worden twee landelijke webinars georganiseerd:

Week van de Mediawijsheid 2021

Webinar Samen sociaal online

9 november 2021, 20:00 uur: Landelijke webinar voor ouders met kinderen in het basisonderwijs

Denise Bontje, Mediasmarties.nl, neemt ouders mee in het mediagebruik van kinderen tot 12 jaar. In hoeverre is er sprake van balans? Hoe sociaal zijn sociale media eigenlijk? Waar leg je de grens voor online of offline contact en hoe praat je over media met je kind? En welke media kun je daarvoor gebruiken?

Webinar Jongeren, internet en opvoeden #hoedan?

11 november 2021, 20:00 uur: Landelijke webinar voor ouders met kinderen in het voortgezet onderwijs

In dit webinar neemt Jacqueline Kleijer, mediapedagoog bij Bureau Jeugd en Media, je in vogelvlucht mee in de uitdaging waar je als opvoeder voor staat in dit online tijdperk. ‘Wat doen ze online? Wat doet dat met hen?’ Ouders krijgen praktische inzichten en opvoedingstips die zij meteen in de praktijk kunnen toepassen over schermtijd, gamen, online seksualiteit, cyberpesten. En hoe houd je alles in balans?

Bibliotheken kunnen meedoen door de uitnodigingen op hun website te plaatsen en ouders in hun regio uit te nodigen de webinars bij te wonen. De webinar toolkit met alle informatie (tekst uitnodiging, link naar webinars, social mediaberichten etc) en hoe bibliotheken hier gebruik van kunnen maken, vind je op de pagina Digitale Geletterdheid van de Bibliotheek op school. Daar staat de toolkit onder het kopje Week van de Mediawijsheid.

Actiegids voor bibliotheken

Speciaal voor deze Week van de Mediawijsheid wordt een actiegids samengesteld met tips voor bibliotheken om aan de slag te gaan met de Week van de Mediawijsheid. Deze actiegids wordt tijdens het inspiratiewebinar van 23 september gedeeld en is daarna hier beschikbaar.

Blueprint Week van de Mediawijsheid

Bibliotheken met toegang tot de WaaS (Website as a Service) kunnen de blueprint Week van de Mediawijsheid gebruiken. Deze blueprint wordt vanaf 11 oktober aangeboden. Via MetdeKB houden we bibliotheken op de hoogte.

Speciaal voor deze Week van de Mediawijsheid is er een aflevering van de Biebboys in de maak. Deze aflevering wordt ook op de blueprint geplaatst. Kees en Joran duiken de online wereld in en gaan ervaren wat er gebeurt als deze ineens real life wordt.