Digitale geletterdheid jeugd
Logo
Afbeelding
Week van de Mediawijsheid 2021

Ga als bibliotheek aan de slag met de #WvdM

Van 5 november t/m 12 november 2021 vond de Week van de Mediawijsheid plaats. Netwerk Mediawijsheid, Cubiss en de KB hadden tips en activiteiten samengesteld waardoor bibliotheken op een laagdrempelige manier mee kunnen doen aan deze campagne. Van al deze mogelijkheden waarmee bibliotheken direct aan de slag konden, is een overzicht gemaakt.
Inhoudsblokken

Inspiratiewebinar voor bibliotheken

Op 23 september 2021 van 15.00 uur tot 16.30 uur organiseerden Netwerk Mediawijsheid, KB en Cubiss een inspiratiewebinar voor bibliotheken in het kader van de Week van de Mediawijsheid. Het webinar was bedoeld voor bibliotheekmedewerkers die zich bezighouden met digitale geletterdheid jeugd.

Dit is het verslag van de inspiratiewebinar, waarin je ook alle presentaties, de uitslagen van de mentimeter en de actiegids kunt terugvinden:

Twee landelijke webinars

 

Om bibliotheken te helpen op een gemakkelijke manier een online activiteit aan te bieden aan ouders werden twee landelijke webinars georganiseerd:

Week van de Mediawijsheid 2021

Webinar Samen sociaal online

9 november 2021, 20:00 uur: Landelijke webinar voor ouders met kinderen in het basisonderwijs

Denise Bontje, Mediasmarties.nl, neemt ouders mee in het mediagebruik van kinderen tot 12 jaar. In hoeverre is er sprake van balans? Hoe sociaal zijn sociale media eigenlijk? Waar leg je de grens voor online of offline contact en hoe praat je over media met je kind? En welke media kun je daarvoor gebruiken?

Bibliotheken kunnen deze mediatips voor thuis ook delen met ouders.

Webinar Jongeren, internet en opvoeden #hoedan?

11 november 2021, 20:00 uur: Landelijke webinar voor ouders met kinderen in het voortgezet onderwijs

In dit webinar neemt Jacqueline Kleijer, mediapedagoog bij Bureau Jeugd en Media, je in vogelvlucht mee in de uitdaging waar je als opvoeder voor staat in dit online tijdperk. ‘Wat doen ze online? Wat doet dat met hen?’ Ouders krijgen praktische inzichten en opvoedingstips die zij meteen in de praktijk kunnen toepassen over schermtijd, gamen, online seksualiteit, cyberpesten. En hoe houd je alles in balans? 

Bibliotheken kunnen meedoen door de uitnodigingen op hun website te plaatsen en ouders in hun regio uit te nodigen de webinars bij te wonen. De webinar toolkit met alle informatie (tekst uitnodiging, link naar webinars, social mediaberichten etc) en hoe bibliotheken hier gebruik van kunnen maken, vind je op de pagina Digitale Geletterdheid van de Bibliotheek op school. Daar staat de toolkit onder het kopje Week van de Mediawijsheid.

Actiegids voor bibliotheken

Speciaal voor deze Week van de Mediawijsheid is een actiegids samengesteld met tips voor bibliotheken om aan de slag te gaan met de Week van de Mediawijsheid. Deze actiegids werd tijdens het inspiratiewebinar van 23 september jl. gedeeld en is nu ook hier beschikbaar.

Blueprints Week van de Mediawijsheid

Bibliotheken met toegang tot de WaaS (Website as a Service) kunnen de blueprints Week van de Mediawijsheid gebruiken. Deze blueprints wordt vanaf half oktober aangeboden. Via MetdeKB houden we bibliotheken op de hoogte.

Speciaal voor deze Week van de Mediawijsheid is er een aflevering van de Biebboys in de maak. Deze aflevering wordt op de blueprint 6 tot 12 jaar geplaatst. Kees en Joran duiken de online wereld in en gaan ervaren wat er gebeurt als deze ineens real life wordt.

Wegwijzers voor onderwijs en opvoedprofessionals

Mediasmarties ontwikkelt voor de Week van de Mediawijsheid een WegWijzer vol media passend bij het thema ‘Samen sociaal Online’. De WegWijzer helpt professionals bij het voeren van een gesprek over het thema en laat tegelijkertijd zien hoe je kunt zorgen voor balans en variatie die nodig is bij het gebruik van media. De WegWijzer is bedoeld voor de bovenbouw van het basisonderwijs, de BSO en opvoedprofessionals.

Zoektocht Samen sociaal online

Wil je als bibliotheek kinderen stimuleren om na te denken over sociaal media gebruik? Geef kinderen in de leeftijd van 9 - 12 jaar dan toegang tot de Zoektocht Samen Sociaal Online van Mediasmarties. Kinderen worden gevraagd om op zoek te gaan naar de sleutel om samen sociaal online te kunnen zijn. Concreet bestaat de zoektocht uit vijf opdrachten om te lezen, kijken, luisteren, spelen en doen. De opdrachten zijn gekoppeld aan verschillende media.