Digitale geletterdheid jeugd
Logo
Afbeelding
Lespakket Like en Cancel

Lespakket Like en Cancel

Wil je kinderen uit groep 8 uitdagen zich te verdiepen in het thema Like en Cancel door met elkaar te discussiëren? Bied dan het gratis lespakket Like en Cancel aan. Het pakket is speciaal voor de #WvdM22 samengesteld door Stichting Discussiëren Kun Je Leren en Mediasmarties in opdracht van de KB, nationale bibliotheek en word je gratis aangeboden.
Inhoudsblokken
Lespakket Like en Cancel

In twee lessen gaan de leerlingen onder leiding van jou (de leesmediaconsulent) in samenwerking met de leerkracht aan de slag. Tijdens de eerste les staat de stelling ‘Like en volgers zijn slecht voor kinderen’ centraal. In deze les ontlok je een discussie en leren kinderen hun mening te vormen, te uiten en te reageren op de ander.

In les 2 werk je toe naar een oplossingsgerichte dialoog en geef je samen antwoord op de vraag: “Hoe zorgen we ervoor dat iedereen erbij hoort online?” In de les draait het om luisteren, vragen stellen, inlevingsvermogen en empathie. We raden je aan om beide lessen te geven.

Doel van de lessen

Het doel van deze lessen is kinderen enerzijds bewust maken van het effect van likes, volgers en de cancelcultuur. Dat doen we door ze bewust te laten nadenken en een discussie uit te lokken met behulp van de aanpak van Stichting Discussiëren Kun Je Leren. Door de aanpak te gebruiken van Stichting Discussiëren Kun Je Leren, leren de leerlingen ook gesprekken aan te gaan in kleine en grote groepen, hun mening te beargumenteren etc. De lessen dragen dus niet alleen bij aan Mediawijsheid en Burgerschap, maar zeker ook aan taal en mondelinge vaardigheden van leerlingen.

Gratis lespakket voor lees/mediaconsulenten in bibliotheken

Het lespakket wordt gratis aangeboden aan lees/mediaconsulenten in bibliotheken en is te vinden in de Bibliotheek Campus. Je vindt daar de linkjes naar de training in de vorm van een webinar en de benodigde materialen (de inleiding, de lesbrieven en alle bijbehorende werkbladen).

Tevens tref je daar ook een link naar een padlet aan. We vragen lees/mediaconsulenten, die met dit lespakket in de klas gewerkt hebben hun ervaringen te delen.

Dit lespakket is in het kader van de Week van de Mediawijsheid 2022 in opdracht van de KB, nationale bibliotheek ontwikkeld door Stichting Discussiëren Kun Je Leren en Mediasmarties.