Digitale geletterdheid jeugd
Logo
Afbeelding
Mediatips voor thuis

Mediatips voor thuis

Op verzoek van de KB zet Mediasmarties leuke mediatips voor thuis op een rijtje. Ze zijn speciaal gemaakt voor de Media Ukkie Dagen en de Week van de Mediawijsheid, maar kunnen natuurlijk het hele jaar gebruikt worden. Maak als lees/mediaconsulent ouders attent op deze tips.
Inhoudsblokken
Afbeelding
Afbeelding
Mediatips voor thuis

Voor dreumesen, peuters en kleuters

In 2021 was het thema van de Media Ukkie Dagen 'Ik zie, ik zie wat jij niet ziet'. Met dat thema heeft Mediasmarties mediatips voor thuis samengesteld voor dreumesen, peuters en kleuters. Kijken doe je met je ogen, maar zien we allemaal wel hetzelfde?

Lukt het je om snel iets of iemand te vinden? En wat zie je voor je met je ogen dicht? Er zijn verschillende media die passen bij de ontwikkelingsleeftijd en belevingswereld van peuters. Laat je inspireren door de tips en ga thuis aan de slag. Voorlezen, kijken, luisteren, spelen en doen. Met en zonder scherm. Binnen en buiten.

Voor ouders met kinderen in de leeftijd van 9 tot 12 jaar

De Week van de Mediawijsheid 2021 had als thema 'Samen sociaal online'. Hoewel je officieel pas vanaf 16 jaar gebruik mag maken van online platforms als Instagram en TikTok, zijn veel kinderen onder de 12 jaar al online actief op social media. Het is belangrijk om hierover te praten met kinderen. Maar, hoe begin je zo'n gesprek?

Om ouders op weg te helpen heeft Mediasmarties verschillende media bij elkaar gezocht voor kinderen van 9 - 12 jaar. De verhalen (online en offline) geven inzicht in de wereld vol (social) media van kinderen en zijn een mooie aanleiding voor een gesprek. Kijk wat er bij je kind past en gebruik verschillende soorten media om het ijs te breken en snel tot de kern te komen. Van praten over wat je ziet of hoort, naar praten over wat je zelf doet.

Maak als lees/mediaconsulent ouders attent op deze mediatips voor thuis.