Digitale geletterdheid jeugd
Logo
Afbeelding
Safer Internet Day

Safer Internet Day

Elke zevende dinsdag van het jaar is het Safer Internet Day. Het doel van deze campagne is om met zoveel mogelijk mensen stil te staan bij een veilige online omgeving voor kinderen.
Inhoudsblokken

 

Safer Internet Day is een initiatief van de Europese Commissie en wordt gecoördineerd door Insafe: het Europese netwerk van Safer Internet Centres.

Safer Internet Day

In Nederland vormen ECP (waar de website  Veiliginternetten.nl is ondergebracht), het  Expertisebureau Online Kindermisbruik  en  Netwerk Mediawijsheid het Safer Internet Centre.

Zoveel mogelijk organisaties worden opgeroepen om betrokken te zijn bij deze dag om het veilig, verantwoord en positieve gebruik van digitale technologie door kinderen jongeren te promoten. Dit kan bijvoorbeeld door het organiseren van een evenement.

Veilig internetten quiz

Hoe zit het met jouw kennis over de online wereld? Op #SID2020 lanceerde Veiliginternetten.nl een quiz voor jongeren. Weten ze alles al? Of kunnen ze bij sommige thema’s nog wat hulp gebruiken? De quiz is ook te spelen via Jeugdbibliotheek.nl

Onderzoek

In het kader van de Safer Internet Day is een onderzoek uitgevoerd om inzicht te krijgen in hoe ouders en jongeren hulp zoeken als ze te maken hebben met online problemen. Aan het onderzoek namen 1.002 jongeren tussen de 12 en 18 jaar en hun ouders deel. 461 jongeren waren tussen de 12 en 14 jaar en 541 jongeren waren tussen de 15 en 18 jaar. Het onderzoek is uitgevoerd door onderzoeksbureau Markteffect in opdracht van het Safer Internet Centre Nederland, een samenwerkingsverband tussen drie partijen: ECP | Platform voor de Informatiesamenleving, het Expertisebureau Online Kindermisbruik en Netwerk Mediawijsheid. Klik hier voor de onderzoeksresultaten.

Meer informatie

De KB roept alle bibliotheken op om door het organiseren van activiteiten aandacht te geven aan deze dag.

Meer informatie over Safer Internet Day in Nederland vind je op de website van Safer Internet Centre. Bekijk ook de informatie van Safer Internet Day in andere landen.