Digitale geletterdheid jeugd
Logo
Afbeelding

Week van de Mediawijsheid 2022

Van 4 t/m 11 november 2022 vond de Week van de Mediawijsheid plaats. Dit jaar was het thema ‘Like en cancel’, een verdieping van het thema van vorig jaar Samen sociaal online. We stonden stil bij wat het leven in de online wereld betekent. Netwerk Mediawijsheid, Cubiss, Mediasmarties en de KB hadden weer tips en activiteiten samengesteld, waardoor bibliotheken op een laagdrempelige manier mee konden doen aan de Week van de Mediawijsheid.
Inhoudsblokken

 

Ter ondersteuning van bibliotheken is een aantal laagdrempelige activiteiten samengesteld en producten ontwikkeld. Bibliotheken kunnen hierdoor meedoen aan de Week van de Mediawijsheid en daarmee een bijdrage leveren aan het digitaal vaardiger maken van jongeren tussen de 6 en 18 jaar. Hier volgt een overzicht.

 

 

 

Landelijk webinar voor ouders

Op 8 november 2022 vond weer een landelijke webinar plaats voor ouders van kinderen in de bovenbouw van de basisschool. De webinar is nu terug te kijken, zodat bibliotheken deze webinar kunnen inzetten in hun programmering.

Het webinar is een uitstekend moment om stil te staan bij het online mediagebruik van kinderen. Wat doen ze online en hoe actief zijn ze online? Hoe blijf je als ouder betrokken bij het mediagedrag online, zonder de privacy van kinderen te schenden? Hoe laat je in vertrouwen los, maar blijf je in gesprek met je kind over het gedrag online?

Denise Bontje van Mediasmarties geeft aan de hand van praktijkvoorbeelden tips voor verhalen om samen in te duiken en te gebruiken als aanleiding voor gesprek.

Online training voor de lees/mediaconsulent over lespakket 'like en cancel'

Om een verdieping aan te brengen in het gesprek met kinderen over media hebben Mediasmarties en de stichting Discussiëren Kun Je Leren in samenwerking met de KB een lespakket 'debat like en cancel' ontwikkeld. De les is zo opgezet dat je als lees/mediaconsulent direct aan de slag kunt met kinderen uit de groepen 8. 

Op 22 september 2022 vond een webinar plaats, waarin lees/mediaconsulenten in 1,5 uur getraind werden hoe zij dit  - gratis en exclusief voor de bibliotheek- lespakket kunnen inzetten in de klas. Dit webinar is terug te kijken in de Bibliotheek Campus. Ook zijn daar de inleiding, de lesbrieven, werkbladen en presentaties beschikbaar.

Actiegids voor bibliotheken

Ook tijdens deze Week van de Mediawijsheid is er een actiegids samengesteld met tips voor bibliotheken. Lees hierin hoe je je kunt voorbereiden op de WvdM door bijvoorbeeld het lezen van relevante onderzoeken, het gebruiken van campagnemateriaal en hoe je de activiteiten van je bibliotheek op de kaart kunt zetten. Daarnaast is er een overzicht van activiteiten en producten die je tijdens de WvdM kunt gebruiken.

Babbelboxkaarten voor anderstalige ouders

Babbelbox vertalingen

Praten met je kind over mediagebruik is belangrijk, maar kan lastig zijn. De Babbelbox biedt je handvatten om het gesprek over mediagebruik en mediaopvoeding aan te gaan met je kind. Speciaal voor de Week van de Mediawijsheid heeft Cubiss in opdracht van de KB 9 stellingen van de Babbelbox vertaald in het Arabisch, Bulgaars, Engels, Oekraïens, Pools en Turks.

Bibliotheken kunnen deze 9 stellingen en dilemma's gebruiken om anderstalige ouders en hun kinderen te helpen bij het bewuster worden van wat mediagebruik met je doet en hoe je er het beste mee om kunt gaan. 

De vertaalde babbelboxkaarten vind je bij 'collectie' op de pagina Digitale Geletterdheid op Bnetwerk.

Mediatips voor ouders en Wegwijzer voor professionals

Om ook dit jaar ouders en professionals te inspireren om met hun kinderen het gesprek aan te gaan maakt Mediasmarties een nieuwe ‘Mediatips voor thuis’ en een ‘Wegwijzer voor professionals’.

Deze Mediatips en Wegwijzer vind je op de website van Mediasmarties.

Blueprints

Bibliotheken met toegang tot de WaaS (Website as a Service) kunnen de blueprint Week van de Mediawijsheid gebruiken. De blueprintpagina Mediawijsheid wordt begin oktober aangepast op de Week van de Mediawijsheid. Ook zal nu een pagina beschikbaar komen voor 12 tot 18 jaar. 

Op de pagina voor 6 tot 12 jaar komt vanaf 24 oktober een verwijzing naar de thuisopdracht van de Biebboys. Na de Week van de Mediawijsheid wordt deze pagina weer omgezet naar de gebruikelijke Mediawijsheidpagina.

Nieuwe Data Detox Game in MediaMasters

MediaMasters is een spannende, gratis serious game over de kansen en gevaren van (digitale) Media, speciaal voor groep 7 en 8. Door het spelen van de game bouwen leerlingen basiskennis op over mediawijsheid, terwijl spelenderwijs ook taalvaardigheid en waar relevant basale rekenvaardigheden aan de orde komen.

In de MediaMasters kunnen leerlingen dit jaar de nieuwe Data Detox Game (een samenwerking tussen FERS en 8D-games) spelen. In deze game maken leerlingen op een laagdrempelige manier kennis met de onderwerpen uit de Data Detox Kit voor jeugd: wachtwoorden/zinnen, desinformatie, online privacy en digitale gezondheid.

In de game kruip je in de huid van surfster Data Daisy. Zij probeert op haar surfplank als eerste de schat van hacker Ultra te vinden. Maar pas op, er zijn drie andere kapers op de kust! Verzamel onderweg Data Detox Fragmenten die jou helpen om de vragen over wachtwoorden, nepnieuws en jouw digitale gezondheid beter en sneller te kunnen beantwoorden. Door slim om te gaan met de cookies die je onderweg kunt verzamelen ben je misschien de eerste die de schat van Ultra vindt en win je de Data Detox Game!

En nog veel meer..

Thuis kunnen kinderen extra bits verdienen door het spelen van de Mediaquiz. De KB heeft hiervoor in samenwerking met Rijnbrink drie uitdagende vragen aangeboden.

De klas die tijdens de landelijke wedstrijd de meeste ‘bits’ scoort, mag zich de meest mediawijze klas van Nederland noemen én wint een mooie prijs. De KB stelt in samenwerking met bibliotheek Eemland een prijs beschikbaar: een bezoek aan de educatieve Escaperoom in Amersfoort.

Meer informatie

Heb je vragen of eventuele aanvullingen op bovenstaande activiteiten, mail dan naar andrea.berkelder@kb.nl. Ga je zelf activiteiten organiseren, zet deze dan in de activiteitenkalender van Netwerk Mediawijsheid.