Digitale geletterdheid jeugd
Logo
Afbeelding
WegWijzer

WegWijzers

De WegWijzers zijn een hulpmiddel voor pedagogisch medewerkers, leerkrachten en opvoedprofessionals bij de keuze in mediagebruik en hoe media ingezet kan worden. De gekozen media worden in de WegWijzers gekoppeld aan activiteiten voor peuters en kleuters op de groep. Bibliotheken kunnen professionals informeren over het bestaan en de mogelijkheden van deze WegWijzers.
Inhoudsblokken

 

De WegWijzers zijn in het kader van de Media Ukkie Dagen 2021 ontwikkeld door Netwerk Mediawijsheid en Mediasmarties. Er is een Wegwijzer voor professionals die werken met kleuters en eentje voor peuters.

Beide WegWijzers geven advies om samen te lezen, kijken, luisteren, spelen en doen. Met én zonder scherm. Zo weet je niet alleen dat de inhoud geschikt is voor het kind, maar creëer je eenvoudig de balans en variatie die nodig is. Ook dagen ze uit om waar mogelijk de media samen te gebruiken. Daarmee zorg je voor de begeleiding die (jonge) kinderen nodig hebben om zich te kunnen ontwikkelen.

 

WegWijzer

Handig voor bibliotheken

Informeer professionals over de Mediasmarties WegWijzers. Om professionals in het onderwijs en de kinderopvang te helpen bij het gebruik van on- en offline media, heeft Mediasmarties twee WegWijzers (2-4 jaar, 4-6 jaar) over het thema ‘Ik zie, ik zie, wat jij niet ziet’ ontwikkeld. Laat de kinderopvang en/of scholen in jouw regio weten van het bestaan en ondersteun ze daarin! Weet je nog niet zo goed hoe? Bekijk dan dit volledige artikel of maak gebruik van de voorbeeldmails.
De Mediasmarties WegWijzers voor professionals zijn hier te downloaden. Ook kan je gedrukte versies bestellen om uit te delen tijdens de Media Ukkie Dagen. Op deze exemplaren is het mogelijk om een eigen logo en contactgegevens te plaatsen.