Informatie voor het bibliotheeknetwerk

Dubbellezers & Dwarsliggers bezoeken de tentoonstelling Back Street in het Literatuurmuseum in Den Haag

Datum: 25 mei 2022
Tijd: 10:00 tot 16:00
Locatie : Literatuurmuseum, Prins Willem-Alexanderhof 5, 2595 BE, Den Haag
Ontlezing onder jongeren, er is al veel over gezegd en geschreven. Wat doe je eraan? Wij als bibliotheekmedewerkers zetten ons met hart en ziel in om het plezier in lezen te promoten en jongeren zo weer en meer aan het lezen te krijgen, maar dit kunnen we en doen we gelukkig niet alleen.
Inhoudsblok

Op woensdag 25 mei nemen wij een kijkje bij de tentoonstelling Back Street in het Literatuurmuseum in Den Haag. In Back Street ontdekken jongeren van 14 tot 20 jaar de kracht van taal en literatuur aan de hand van tien interactieve spellen. Thema’s als rouw, liefde, heldendom en opkomen voor je idealen staan centraal. Tijdens hun tocht door Back Street maken leerlingen kennis met hedendaagse schrijvers, stappen ze in de limousine om te verleiden met taal of geven ze zichzelf bloot in de tattooshop. Een bezoek aan Back Street is een interactieve kennismaking met literatuur en leert de leerlingen meer over zichzelf én de ander.Back Street is gemaakt samen met schrijvers, docenten, kunstenaars, ontwerpers, dichters, boekverkopers, bibliothecarissen, wetenschappers, spelontwerpers, decorbouwers, fotografen, stemacteurs, musici, componisten, redacteuren, boekenwurmen, boekenhaters, leesspecialisten, young adult-kenners en vooral heel veel jongeren.

Afbeelding
Afbeelding uit Back Street. Jonge mensen in een getekende wereld.

Back Street opent in september 2022. Wij krijgen van projectleider Kik Eveleens een sneakpeek en horen meer over de totstandkoming van deze bijzonder blitse expo. Uiteraard is er ruimte om in gesprek te gaan met Kik en vragen te stellen.

Ook ontmoeten wij een van de adviseurs van Back Street: Elten Kiene.Elten Kiene is spoken word-artiest, presentator, organisator en workshopdocent. Hij is oprichter van SPRAZZZ, mede-oprichter en -organisator van het platform Woorden Worden Zinnen en was onderdeel van het hiphopcollectief Brandwerk. Daarnaast is hij ambassadeur van de Bibliotheek AanZet. Als workshopdocent geeft Elten het liefst les aan jongeren, hetzij op middelbare scholen, hetzij aan jonge schrijvers die podiumambities hebben en in hun vrije tijd willen werken aan hun schrijfskills. Eerder deed hij dit onder meer voor de Poetry Circle van stichting Nowhere. Sinds 2018 is hij coach bij Young In Prison en geeft hij les in de jeugdgevangenis. Sinds 2017 houdt Elten kantoor in het HipHopHuis. Het samenbrengen van verschillende werelden, met de woordkunst als belangrijkste onderdeel, loopt als een rode draad door al zijn werkzaamheden.

Van wie kunnen wij beter horen hoe je door het inzetten van taalkunst jongeren kunt bereiken? Niemand toch!

Het programma ziet er als volgt uit:10.00 uur inloop met koffie en thee

10.30 – 12.30 uur Back Street @ literatuurmuseum

12.30 – 13.30 uur Lunch en gelegenheid tot bijkletsen

13.30 – 15.00 uur College van Elten Kiene

15.00 – 16.00 uur borrelHet maximale aantal deelnemers aan deze bijeenkomst is 30 personen en daarom krijgen bibliotheekmedewerkers voorrang. Schrijf je dus snel in via onderstaand formulier, want vol is vol.Zie voor het verwerken van je persoonsgegevens onze Privacyverklaring.

Formulier