Informatie voor het bibliotheeknetwerk

Stamtafel Nieuwkomers

Datum: 19 mei 2022
Tijd: 10:00 tot 12:00
Locatie: Online via Zoom
Bibliotheken en nieuwkomers: al jarenlang een vertrouwde combinatie. Intussen wordt de groep nieuwkomers groter en diverser, bijvoorbeeld door de oorlog in Oekraïne. Welk aanbod heeft de bibliotheek voor deze diverse doelgroep? Hoe ga je om met de (cultuur-)verschillen en hoe krijgt de nieuwkomer wat hij nodig heeft? Praat hierover door in de stamtafel Nieuwkomers die Cubiss organiseer.
Inhoudsblok
Cubiss, logo

Tijdens de stamtafel verkennen de deelnemer samen hoe de bibliotheek van waarde kan zijn voor nieuwkomers (in de brede zin van het woord) en hun integratieproces.  
De focus ligt op de Limburgse bibliotheken, maar andere bibliotheken zijn ook van harte welkom. 

Programma

  • Toos van den Beuken van Bibliotheek Helmond-Peel vertelt over het succesvolle project Poolse PeuterPret en wat ervoor nodig was om deze doelgroep te bereiken.
  • Ineke Hurmans van IamNL geeft ons een inkijkje in haar bedrijf. Bij IamNL werken meer dan 50 statushouders die dolgraag aan de slag willen. Ze werken aan hun persoonlijke plan om écht mee te doen in Nederland, ze leren de Nederlandse taal en ervaren de Nederlandse werkcultuur. 
  • Brahim Fattah van Pro Demos gaat het gesprek aan over onder meer het interactieve spel Democracity voor Nieuwe Nederlanders. Ook vertelt hij over zijn ervaringen met nieuwkomers en hoe de wederzijdse verwachtingen niet altijd overeenkomen.
  • Elize Smal van Pharos vertelt over de module 'Gezond Inburgeren'.
  • Open gesprek over wat we in de bibliotheek kunnen betekenen voor Oekraïense vluchtelingen. 

Klik voor meer informatie en aanmelding.