Werken aan leesvaardigheid en -motivatie met Slimme Nieuwslezer

Datum: 19 mei 2022
Tijd: 20:00 tot 21:00
Locatie: Online
Volwassenen helpen hun woordenschat en kennis van de wereld uit te breiden? Dat kan met de online krant: Slimme Nieuwslezer. Ook jouw bibliotheek kan deze krant gratis aanbieden, als onderdeel van de landelijk ingekochte educatieve programma's. Zo leren mensen op een natuurlijke manier taal, die aansluit bij de actualiteit en het dagelijks leven. Wil je weten waarom het geschikt is voor jouw doelgroep? Wil je weten hoe de online krant werkt? Meld je dan aan voor het gratis webinar.
Inhoudsblok
De Slimme Nieuwslezer schermafbeelding nieuwsbericht

Inhoud webinar

EDIA en ITTA UvA verzorgen een webinar over het gebruik van de Slimme Nieuwslezer. Deelname is gratis. In het webinar komt onder andere aan bod:

• Wat is begrijpend lezen nou eigenlijk?
  • Hoe verschillen lezers?
  • Hoe werk je aan leesvaardigheid?
  • Wat motiveert lezers?
  • Redenen om lezen te verbeteren
  • Hoe leer je beter lezen?
  • Leesmotivatie en lezen met de doelgroep: hoe kies je het juiste materiaal?
  • Hoe sluit de Slimme Nieuwslezer hierbij aan?
  • Hoe kun je er mee aan de slag met cursisten?

De Slimme Nieuwslezer geeft mensen die hun lees- en taalvaardigheid willen verbeteren, de mogelijkheid om veel leeskilometers te maken. De online krant biedt hiervoor dagelijks actuele nieuwsberichten op verschillende leesniveaus. Door de teksten te lezen en er oefeningen bij te maken werken cursisten aan hun leesvaardigheid. Moeilijke woorden worden voorgelezen in het Nederlands of (geschreven) vertaald in de moedertaal van de cursist.
Cursisten kunnen de online krant thuis lezen. De Slimme Nieuwslezer is natuurlijk ook goed in te zetten in de bibliotheek.
Dit kan gratis, als onderdeel van de landelijk ingekochte educatieve programma's

Nu al bekijken

Je kunt al een kijkje nemen en de nieuwe handleidingen inzien:

1. De handleiding voor docenten en vrijwilligers gaat in op het doel en de principes van de Slimme Nieuwslezer. Zij krijgen tips over hoe zij de Slimme Nieuwslezer kunnen inzetten.
  2. In de praktische gebruikershandleiding vind je stap-voor-stap-instructie om als taalvrijwilliger, taaldocent of cursist een account aan te maken, persoonlijke instellingen te kiezen en teksten te kiezen.
  3. Er is nu ook een Slimme Nieuwslezer uitleg-video.

Wanneer

Het webinar vindt van februari tot en met juli 2022 maandelijks plaats op donderdagen van 20.00 tot 21.00. De ervaring leert dat veel mensen de avonduren prettiger vinden dan kantooruren.

• 19 mei
  • 16 juni
  • 14 juli

Aanmelden

Je kunt je voor het webinar aanmelden door een mail te sturen aan info@edia.nl. Vermeld hierbij 'webinar Slimme Nieuwslezer' en de gekozen datum. Bij voldoende aanmeldingen ontvang je een week van tevoren meer informatie en een link voor deelname.