Logo
Afbeelding
biebmonitor

Bibliotheekmonitor

De vernieuwde Bibliotheekmonitor is dé centrale plek voor onderzoek naar het aanbod, de opbrengsten en impact van bibliotheken. Hier wordt inzichtelijk hoe bibliotheken invulling geven aan hun maatschappelijke functie. De vernieuwde Bibliotheekmonitor bundelt alle onderzoeken die voorheen werden uitgevoerd via de (oude) Bibliotheekmonitor, de Outputregistratietool en de Impactmonitor.
Inhoudsblokken

Op deze pagina vind je:

Aan de slag met de Bibliotheekmonitor

In de nieuwe Bibliotheekmonitor wordt een onderscheid gemaakt tussen jaarlijkse metingen, zoals de Gegevenslevering Wsob, en continue metingen rondom programmering, opbrengsten en impact (voorheen de Outputregistratietool en de Impactmonitor).

Jaarlijkse metingen

Planning van de metingen 2024-2025. Klik om te vergroten.

Met drie jaarlijkse metingen wordt de dienstverlening van bibliotheken in kaart gebracht. Dit zijn de Gegevenslevering Wsob, Dienstverlening voor jeugd (voorheen Voorschoolse educatie, Primair onderwijs en Voortgezet onderwijs) en Dienstverlening voor volwassenen (voorheen Basisvaardigheden voor volwassenen, Belastingdienst en Digitaal Burgerschap).

Bij het invullen van de jaarlijkse metingen doorloop je in het kort de volgende stappen. Een uitgebreide beschrijving van deze stappen is te vinden in de Handleiding Bibliotheekmonitor.

Afbeelding
Stap 1
Vragenlijst ontvangen
Per basisbibliotheek ontvangt één hoofdcontactpersoon een link naar de vragenlijst. Bij de metingen over de dienstverlening voor volwassenen en jeugd kunnen ook collega’s een specifiek themablok invullen.
Afbeelding
Stap 2
Gegevens verzamelen
Verzamel de benodigde gegevens eerst intern. Hiervoor kun je gebruik maken van de invulbare PDF-versie van de vragenlijst. Daarna kun je de gegevens eenvoudig invoeren in de online vragenlijst.
Afbeelding
Stap 3
Kwaliteitscheck
Na de sluitingsdatum voert de KB een kwaliteitscheck uit. We checken o.a. op sterk afwijkende resultaten. Bij opvallende resultaten neemt de KB contact op met de vraag de gegevens te controleren en indien nodig te wijzigen.
Bekijk vragenlijsten van lopende en aankomende jaarlijkse metingen (PDF)

Alle vragenlijsten zijn ook in PDF-vorm beschikbaar. Dit helpt bijvoorbeeld bij het verzamelen van gegevens voorafgaand aan het invullen van de online vragenlijst. Hieronder vind je de vragenlijsten van lopende en aankomende onderzoeken.

Continue metingen

Met de continue metingen kunnen bibliotheken zelf de opbrengsten en impact van bepaalde cursussen, informatiepunten en activiteiten meten. Zo kunnen bibliotheken de opbrengsten en impact van de dienstverlening gemakkelijk, systematisch en uniform registreren. Daarmee worden zij  gefaciliteerd in het uitvoeren van lokaal effectonderzoek en is het mogelijk om de resultaten te benchmarken met andere bibliotheken, andere provincies of andere gemeenten. Deze resultaten helpen bij de evaluatie van programmering en programma’s en bij de verantwoording aan externe stakeholders.

Bij het invullen van de continue metingen doorloop je in het kort de volgende stappen. Een uitgebreide beschrijving van deze stappen is te vinden in de Handleiding Bibliotheekmonitor.

Afbeelding
Stap 1
Toevoegen aanbod
Bepaal voor welk aanbod je de opbrengsten wilt registreren en/of effecten wilt meten. Voor nu is het mogelijk om de impact van bepaalde cursussen, IDO's en activiteiten te meten. Dit kan het hele jaar door.
Afbeelding
Stap 2
Kenmerken registreren
Voordat je kan beginnen met het meten van opbrengsten en impact registreer je eerst de achtergrondkenmerken van het aanbod, zoals het aantal bijeenkomsten, het thema en de wijze van begeleiding.
Afbeelding
Stap 3
Opbrengsten invoeren
Vervolgens kun je de opbrengsten registreren. Dit zijn bijvoorbeeld het aantal cursisten of bezoekers, het aantal uitgereikte certificaten of de IDO-registraties.
Afbeelding
Stap 4
Impact meten
Meet de impact van je aanbod door bezoekers een korte vragenlijst voor te leggen. Dat kan digitaal of op papier. Hiermee wordt o.a. gemeten hoe cursisten of bezoekers het aanbod hebben ervaren en wat ze hebben geleerd.
Bekijk alle continue vragenlijsten (PDF)

Alle vragenlijsten zijn ook in PDF-vorm beschikbaar. Deze pdf-vragenlijsten zijn alleen ter inzage. Deze vragenlijsten kunnen niet worden gebruikt als schriftelijke vragenlijsten om in te laten vullen door de deelnemers of bezoekers, omdat ze niet gekoppeld zijn aan een bibliotheeklocatie en specifiek aanbod. Voor het uitzetten van de schriftelijke vragenlijsten kun je de vragenlijsten (incl. de koppeling met het aanbod) via de Bibliotheekmonitor downloaden.

Resultaten van de Bibliotheekmonitor

De resultaten van de jaarlijkse en continue metingen worden met rapportages, infographics en interactieve dashboards in beeld gebracht. Gezamenlijk geven deze inzicht in de dienstverlening van de openbare bibliotheek en de impact daarvan op landelijk, provinciaal en lokaal niveau.

De landelijke rapportages, infographics en dashboards zijn op Bnetwerk te bekijken via onderstaande links. De provinciale en lokale infographics en de ruwe data van de jaarlijkse metingen kunnen worden geraadpleegd via de Bibliotheekmonitor zelf (na te zijn ingelogd).

Afbeelding
Illustratieve afbeelding van staafgrafiek

Support

Voor het gebruik van de Bibliotheekmonitor is een Support-pagina beschikbaar met een uitgebreide handleiding en veelgestelde vragen. Ook kun je eerdere webinars over de Bibliotheekmonitor terugkijken.

Daarnaast staat het team achter de Bibliotheekmonitor klaar voor vragen en hulp bij het gebruik van de Bibliotheekmonitor. 

  • Neem voor technische vragen (bv. over inloggen, registreren of als je niet verder komt in een vragenlijst) contact op met de helpdesk van DESAN via helpdesk@bibliotheekonderzoek.nl of bel naar 020 52 07 145. 
  • Voor inhoudelijke vragen over de Bibliotheekmonitor en de vragenlijsten kun je contact opnemen met de KB via bibliotheekmonitor@kb.nl.

Nieuws