Informatie voor het bibliotheeknetwerk

Dossier De bibliotheek in coronatijd

  1. Tools voor thuiszitters

Platforms die je helpen je te blijven ontwikkelen
Platforms die je helpen je te blijven ontwikkelen.

Bibliotheek Campus

De coronacrisis zorgde ervoor dat ruim zes duizend bibliotheekmedewerkers hun werkzaamheden vanuit huis moesten voortzetten. Bibliotheek Campus bood een veelheid aan trainingsmateriaal voor bibliotheekmedewerkers. Het aanbod was tijdelijk flink aangevuld. Men kon zichzelf er onder meer bijscholen op het gebied van onder meer 21e-eeuwse vaardigheden, bedrijfshulpverlening (BHV) en kunstmatige intelligentie.

Ga naar Bibliotheek Campus

Bibliotheek Campus

CrisisBieb

Ook in coronatijd, waarin elkaar fysiek opzoeken uit den boze was, zochten medewerkers van verschillende bibliotheken elkaar op om ervaringen uit te wisselen en ideeën te delen. Zij deden dat voornamelijk op het centrale platform Biebtobieb, waar onder de naam CrisisBieb dagelijks nieuwe initiatieven werden gepubliceerd. Kwesties als activiteiten, het inleveren van boeken, de ThuisBieb, het online en offline contact met gebruikers en heropeningsstrategieën werden er onder de loep genomen. Ook werden er best practices en door bibliotheken gemaakte handleidingen gedeeld.

Ga naar CrisisBieb

Biebtobieb

GoodHabitz

Alle ruim zes duizend bibliotheekprofessionals konden tijdens de coronacrisis drie maanden lang gratis gebruikmaken van trainingsplatform GoodHabitz. Tot 23 juni waren ruim 130 online trainingen opengesteld. Zo konden medewerkers hun algemene werkvaardigheden verbeteren. Op zoek naar meer trainingen om beter te leren presenteren, argumenteren of leidinggeven? De Volkskrant zette de grootste aanraders op een rij.

Ga naar de website van GoodHabitz

goodhabitz

Bibliotheekinzicht

Op Bibliotheekinzicht zijn allerlei artikelen te vinden die aansluiten bij de vraagstukken waarvoor bibliotheken zichzelf geplaatst zagen. Op deze website bundelt de KB kennis uit diverse actuele en betrouwbare onderzoeken die inzicht geven in de staat van het openbare bibliotheekstelsel. Daarbij worden ontwikkelingen in de sector uitgelicht, ondersteund met cijfermatige gegevens en voorzien van historische en maatschappelijke context. Hiermee biedt Bibliotheekinzicht professionals en beleidsmakers richting en inspiratie voor het formuleren en evalueren van beleid. Hoe bijvoorbeeld om te gaan met bezuinigingen? Of leer meer over de geschiedenis, collectie en leden van de digitale bibliotheek. En hoe meet je de impact die je als bibliotheek ook in deze tijden kunt maken? Je leest het in het Impactdossier.

Ga naar het dossier Impact

Bibliotheekinzicht