Informatie voor het bibliotheeknetwerk

Dossier De bibliotheek in coronatijd

  1. Afkijken bij andere sectoren

Hoe de museum-, theater-, muziek- en filmwereld overgingen op digitaal
Wie over de schutting gluurde naar andere sectoren, zag dat ook deze inzetten op een digitale vervanging van hun aanbod. Musea boden online tours langs hun collecties aan, theaters zetten registraties en podcasts online, de muziekscene riep op tot het steunen van Nederlandse artiesten en in de filmwereld waren streamingsdiensten succesvoller dan ooit. Ook andere sectoren staken hun handen uit de mouwen om zich in deze coronatijd nuttig te maken.
Musea: op tour

Musea: op tour

Nog enkele dagen eerder dan bibliotheken sloten alle Nederlandse musea gelijktijdig hun deuren. Tentoonstellingen waaraan musea jarenlang hadden gewerkt, waren plotseling verlaten. Daar kwam in een aantal gevallen een digitale tour voor in de plaats. Met behulp van 360 graden-foto’s liet de Volkskrant mensen alsnog binnenkijken in exposities in het Stedelijk Museum Amsterdam, Centraal Museum, Noordbrabants Museum, Beelden aan Zee, Stedelijk Museum Helmond en het Dordrechts Museum. Het Noordbrabants Museum kende daarnaast een eigen interactieve tour van theatermaker en kunstliefhebber Lucas De Man. Elke vrijdag zond het Stedelijk Museum Amsterdam een livetour uit via Instagram. Ook minidocumentaires, workshops, podcasts, audiotours en digitale lessen van deze en andere musea hielpen de kunstliefhebber deze weken door te komen.

Bezoek het digitale museum van de Volkskrant

Theaters

Theaters: digitaal doorvertellen

Wat begon als een idee bij De Wereld Draait Door werd werkelijkheid: acteurs van het Internationaal Theater Amsterdam (ITA) lazen dagelijks één van de verhalen voor die de hoofdpersonen uit Boccaccio’s Decamerone elkaar vertellen terwijl ze – zeer toepasselijk – op een buitenplaats schuilen voor de dodelijke pest. Nationale Opera en Ballet vertelde onder de noemer Keep on singing and dancing over de hoogtepunten uit het opera- en balletrepertoire, en verzorgde daarnaast online quizzen, games en tips van de beste zangers en dansers uit de theaterwereld. Ook Theater Rotterdam lanceerde een soortgelijk platform, met registraties, podcasts en playlists.

Geniet van ITA’s Decamerone

Muziekscene: stream samen

Net als veel andere sectoren leed ook de muziekwereld door het coronavirus grote verliezen. Ook artiesten waren daar de dupe van: door hun geannuleerde optredens kwam er geen geld meer in het laatje. Het platform Please Don’t Stop The Music moedigde luisteraars aan hun favoriete Nederlandse artiesten te steunen door via hun eigen webshop muziek te kopen en te luisteren. De Noorderkerkconcerten boden iedere zaterdagmiddag een uur lang klassieke muziek. Ook deelden musici, zoals de zangers van het Nederlands Kamerkoor, online hun allermooiste muziek. Daarnaast vroeg het koor musici uit heel Nederland persoonlijke boodschappen en muziek op te nemen voor alle ouderen die alleen thuis zaten.

Beluister de playlists van het Nederlands Kamerkoor

Nederlands Kamerkoor

Cinema: gratis platforms

De filmwereld lag nagenoeg stil: er werden geen nieuwe beelden geschoten en films die in de coronaperiode zouden verschijnen, bleven op de plank liggen, in afwachting van het moment dat kijkers weer naar de bioscoop mochten komen. Intussen zaten de vele streamingsdiensten die het cinemalandschap rijk is niet stil: onder meer CineMember, Cinetree en Picl boden nieuwe leden een gratis proefperiode. Leden van een Cineville konden hun pas bovendien digitaal gebruiken op Vitamine Cineville, waar een kleine selectie films te bekijken was die in de theaters te bewonderen zouden zijn geweest, plus enkele klassiekers. 

Bekijk ook de honderden extra documentaires die het IDFA (International Documentary Filmfestival Amsterdam) gratis online plaatste

Cinema

Games: samen spelen

Onderzoek wees uit dat meer dan de helft van de 75-plussers zich weleens eenzaam voelt. Toen ze dat hoorden, sloegen Games for Health, het Radboudumc en uitvaartcoöperatie DELA de handen ineen. Samen namen zij het initiatief voor de website SamenSpelen.online, waarop om de dag een nieuw onlinespel verschijnt, voor jong en oud. De website is bedoeld om via de games het contact tussen verschillende leeftijdsgroepen op afstand te bevorderen.

Ga naar SamenSpelen.online

Games

Voedselbanken: landelijke campagne

Door al dat gehamster in de supermarkten bleef halverwege maart veel minder voedsel over voor de Voedselbanken. Inderhaast werd de campagne #StaySafeEnGeef opgezet. Toen die eenmaal stond, vroeg Honig de digital agencies Dept en Chuck Studios om een grootse landelijke actie te bedenken om de campagne verder te ondersteunen. In een week tijd zetten zij het online benefietdiner Live-Eet op touw. Bekende artiesten traden op vanuit huis en haalden zo met elkaar genoeg geld op om negentigduizend gezinnen een maand lang van eten te voorzien.

Lees het artikel van het Noordhollands Dagblad over Live-Eet

Voedselbank