Informatie voor het bibliotheeknetwerk

Terugkijken op een geslaagde #WvdM21

Nieuwsbericht
Vergelijken
22 november 2021
De Week van de Mediawijsheid (5 t/m 12 november 2021) zit er weer op. Partijen uit het netwerk organiseerden in deze week zo’n 200 activiteiten om dit thema onder de aandacht te brengen. Bibliotheken droegen daar ook hun steentje aan bij. Zo werden er twee landelijke webinars gegeven, die nu terug te kijken zijn.
Inhoudsblokken

Bekijk de Landelijke webinars

Naast dat bibliotheken zelf veel activiteiten organiseerden, werden door meer dan 70 bibliotheken twee landelijke webinars aangeboden. Denise Bontje van Mediasmarties.nl nam ouders van kinderen op de basisschool mee in het mediagebruik van kinderen tot 12 jaar. Deze webinar werd door meer dan 300 geïnteresseerden bezocht.

Week van de Mediawijsheid 2021

De webinar van Jacqueline Kleijer van Bureau Jeugd & Media was speciaal voor ouders met jongeren in het voortgezet onderwijs. Tijdens deze webinar waren meer dan 100 geïnteresseerden online aanwezig.



Deze webinars zijn nu terug te kijken. De webinar voor ouders met jongeren in het voortgezet onderwijs is tot half februari 2022 beschikbaar. Ga voor de webinars naar de landelijke webinars #WvdM21 op BNetwerk.

MediaMasters

Op 4 november startte de elfde editie van MediaMasters, een unieke serious game over de kansen en gevaren van digitale media, speciaal voor leerlingen uit groep 7 en 8 van het primair onderwijs. 7100 klassen, d.w.z. 160.000 leerlingen streden een week lang om de titel ‘Meest mediawijze klas van Nederland’. Uit naam van alle bibliotheken bood de KB de Data Detox Game in MediaMasters aan. Deze game werd meer dan 210.000 keer gespeeld.



In samenwerking met bibliotheek Eemland stelt de KB de tweede prijs beschikbaar. Groep groen van De Trompetter in Angerlo mag naar de educatieve escaperoom van het Medialab bibliotheek Eemland.

Interessante materialen

Tijdens de Week van de Mediawijsheid zijn diverse materialen ontwikkeld, die ook de rest van het jaar gebruikt kunnen worden, zoals:

  • Actiegids bibliotheken

    Deze actiegids werd speciaal gemaakt voor de Week van de Mediawijsheid en staat boordevol tips, publicaties, trainingen en instrumenten voor bibliotheken om aan de slag te gaan met digitale geletterdheid.
  • Biebboys

    Speciaal voor de Week van de Mediawijsheid ontwikkelde Rijnbrink een aflevering van de Biebboys. Kees en Joran duiken de online wereld in en gaan ervaren wat er gebeurt als deze ineens real life wordt. In het lespakket gaan kinderen hierover in gesprek en krijgen ze de opdracht om online situaties om te zetten naar real life. Zo worden leerlingen bewust van het effect van online gedrag.

     
  • Vragen en antwoorden tijdens de webinar ouders met kinderen op de basisschool

    Tijdens de webinar van Denise Bontje werden veel vragen gesteld. Deze vragen (en de antwoorden) zijn nu beschikbaar en kunnen ook in de bibliotheek goed van pas komen bij vragen van ouders over mediagebruik

     
  • Mediatips voor thuis

    Gebruik de Mediatips voor thuis van Mediasmarties om ouders met kinderen van 9 tot en met 12 jaar te informeren over media waarin de balans tussen online en offline en over social media centraal staat. Deel de tips uit in de bibliotheek.