Informatie voor het bibliotheeknetwerk

Dossier Digitaal Burgerschap

  1. Interviews en andere leestips

Boeken en blogs om je kennis te vergroten
Er valt genoeg te lezen over digitaal burgerschap. Ontdek bijvoorbeeld hoe het kan dat privacy het meest bedreigde mensenrecht van onze tijd is. Maar ook dat algoritmes en big data niet de ultieme bron zijn voor succes. En dat bibliotheken en AI helemaal geen gekke combinatie zijn.
Huib Modderkolk

Huib Modderkolk

Het is oorlog maar niemand die het ziet

Zes jaar lang deed onderzoeksjournalist Huib Modderkolk onderzoek naar de schaduwkant van internet. Iedere ontdekking riep nieuwe vragen op. Wie leest mee met onze appjes? Hoe ver reiken de tentakels van Nederlandse veiligheidsdiensten? Wat betekent het als staten internet gebruiken om te controleren en te saboteren? In Het is oorlog maar niemand die het ziet laat Modderkolk zien hoe kwetsbaar een samenleving is die steeds meer vertrouwt op techniek. Nieuwsgierig geworden? Luister ook naar het gesprek dat de KB met hem voerde.

Lees meer over het boek van Huib Modderkolk

Christian Madsbjerg

Christian Madsbjerg

Filosofie in een tijd van big data

Algoritmes en big data zijn niet de ultieme bron voor succes. Dat laat filosoof en politiek wetenschapper Christian Madsbjerg zien in Filosofie in een tijd van big data. Hoewel we onze persoonlijke en zakelijke beslissingen er steeds meer op baseren, moeten we uiteindelijk juist uitgaan van menselijke betekenisgeving. Kunst en filosofie kunnen ons in dit proces helpen. Aan de hand van sprekende voorbeelden laat Madsbjerg zien dat de wereld uit meer bestaat dan een serie algoritmes. Vanuit zijn ervaring als adviseur toont hij aan dat de meest succesvolle businessbeslissingen gebaseerd zijn op het vermogen de wereld buiten het kantoor te duiden. Menselijkheid in een wereld van big data is daarom onmisbaar.

Lees meer over het boek van Christian Madsbjerg 

Maurits Martijn en Dimitri Tokmetzis

Maurits Martijn en Dimitri Tokmetzis

Je hebt wél iets te verbergen. Over het levensbelang van privacy

In Je hebt wél iets te verbergen laten onderzoeksjournalisten Maurits Martijn (1981) en Dimitri Tokmetzis (1975) zien waarom privacy het meest bedreigde mensenrecht van onze tijd is. Grote techbedrijven weten alles over ons doen en laten: Facebook is ervan op de hoogte bij wie we op bezoek gaan, Apple houdt bij hoelang we blijven, Samsung hoort wat we zeggen en Google wist zelfs al dat we dit bezoek hadden gepland. Martijn en Tokmetzis leggen bloot welke gegevens burgers allemaal weggeven aan welke instanties en welke ingrijpende gevolgen dat heeft.

Lees meer over het boek van Martijn en Tokmetzis

Jan Willem van Wessel

Jan Willem van Wessel: AI en de bibliotheek

Kunstmatige intelligentie en de bibliotheek – je zou denken dat weinig begrippen verder uit elkaar liggen dan die twee. De bibliotheek staat voor eeuwen van gestolde, door mensen gecureerde kennis. AI bestaat nauwelijks een paar decennia en gaat over machines die razendsnel leren, informatie verwerken, analyseren en verbanden zien. De bibliotheek is altijd de onbetwiste autoriteit geweest op het gebied van het ordenen van informatie en het beschikbaar maken van kennis. Kunstmatige intelligentie daarentegen wordt zowel verheerlijkt als verketterd en levert resultaten die niet door iedereen op dezelfde waarde worden geschat. In een serie blogs staat Jan Willem van Wessel stil bij dit markante duo. Van Wessel is adjunct-directeur van de KB.

Lees de openingsblog van Jan Willem van Wessel