Digitale geletterdheid jeugd
Logo
Afbeelding
Lespakket Like en Cancel

Lespakket Sociaal gedrag online

Wil je kinderen uit groep 8 uitdagen zich te verdiepen in het thema Sociaal gedrag online door met elkaar te discussiëren? Bied dan het gratis lespakket Like en Cancel aan. Het pakket is exclusief voor bibliotheken samengesteld door Stichting Discussiëren Kun Je Leren en Mediasmarties in opdracht van de KB, nationale bibliotheek en word je gratis aangeboden.
Inhoudsblokken

In drie lessen (van elk 60 minuten) gaan de leerlingen onder leiding van jou (de leesmediaconsulent / mediacoach van de bibliotheek) in samenwerking met de leerkracht aan de slag. In de lessen is aandacht voor discussie, dialoog en debat. 

Lespakket Like en Cancel



Tijdens de les Likes staat de stelling ‘Likes en volgers zijn slecht voor kinderen centraal’. In deze les ontlok je een discussie en leren kinderen hun mening te vormen, te uiten en te reageren op de ander. 

In de les Cancel werk je toe naar een oplossingsgerichte dialoog en geef je samen antwoord op de vraag: “Hoe zorgen we ervoor dat iedereen erbij hoort online?” In de les draait het om luisteren, vragen stellen, inlevingsvermogen en empathie. 

In de les #hierniet ga je met leerlingen in debat over de stelling “online beledigen moet mogen”. In de les reflecteren leerlingen op hun eigen gedrag online en formuleren zij adviezen voor elkaar. Met dit lespakket geven we je een basis om niet alleen tijdens de Week van de Mediawijsheid aan de slag te gaan, maar dit te blijven doen gedurende het hele jaar. 

We raden je aan om deze drie lessen verspreid over het schooljaar te geven, zodat leerlingen de gelegenheid hebben om goed te oefenen met de spelregels van het discussiëren.

Doel van de lessen

Het doel van deze lessen is kinderen enerzijds bewust maken van het effect van likes, volgers en de cancelcultuur. Dat doen we door ze bewust te laten nadenken en een discussie uit te lokken met behulp van de aanpak van Stichting Discussiëren Kun Je Leren. Door de aanpak te gebruiken van Stichting Discussiëren Kun Je Leren, leren de leerlingen ook gesprekken aan te gaan in kleine en grote groepen, hun mening te beargumenteren etc. De lessen dragen dus niet alleen bij aan Mediawijsheid en Burgerschap, maar zeker ook aan taal en mondelinge vaardigheden van leerlingen.

Gratis lespakket voor lees/mediaconsulenten in bibliotheken

Het lespakket wordt gratis aangeboden aan lees/mediaconsulenten in bibliotheken en is te vinden in deze padlet. Het lespakket is exclusief voor bibliotheken, dus alle materialen staan op een afgesloten padlet. Als je als bibliotheek toegang wilt, stuur je een mail waarop je vervolgens een toegangscode ontvangt.

In de padlet vind je alle materialen voor de les in de vorm van een inleiding, afzonderlijke lessen, presentaties en werkbladen.

Dit lespakket is in het kader van de Week van de Mediawijsheid 2022 en 2023 in opdracht van de KB, nationale bibliotheek ontwikkeld door Stichting Discussiëren Kun Je Leren en Mediasmarties. Natuurlijk kun je deze lessen niet alleen tijdens de Week van de Mediawijsheid, maar ook het gehele jaar door geven.