Informatie voor het bibliotheeknetwerk

Hoe Louis van Gaal en geintjes van Wesley Sneijder tot meer lezers kunnen leiden

Nieuwsbericht
Vergelijken
11 november 2022
Hoe bereik je incidentele lezers? De mensen die wel willen lezen, maar vaak niet verder komen dan een paar hoofdstukken? En dan alleen als ze met vakantie zijn? Door samen te werken, aldus senior marketeer Ralph Bauw van de KB. Ook met partijen die voor bibliotheken misschien niet direct voor de hand liggen…
Inhoudsblokken

Samenwerken met andere partijen… Aan welke partijen denk je dan?

“De KB werkt op dit moment bijvoorbeeld samen met SANTOS. Dat is een online voetbalplatform, dat ook een magazine en boeken uitgeeft. Je vindt op dat platform allerlei tips over voetbalreizen, maar bovenal vind je daar verhalen. Een artikel over de verschillende eerbetonen voor Maradona in Napels bijvoorbeeld, of een podcast over voetbalstadions in Madrid. Het publiek van SANTOS is heel duidelijk: mannen tussen de 25 en 50 jaar. Precies een doelgroep die wij als bibliotheken graag willen bereiken. Maar hoe wakker je het leesvuur aan bij deze mensen? Gewoon roepen ‘ga eens lezen’ werkt niet. Toen vroegen we ons af: kunnen we wellicht inspelen op hun hobby, hun passie? Voetbal lag toen voor de hand. Daarom hebben we de samenwerking gezocht met SANTOS.”

Hoe werken de KB en SANTOS samen?

“Het WK voetbal komt eraan, dat was een mooi haakje. We wilden onze voetbalboeken onder de aandacht brengen en we wisten al snel dat we daar een podcast over wilden maken, want podcasts zijn razend populair. Maar voor een podcast heb je een eigen fanbase nodig, een vaste groep luisteraars. Die hebben wij niet. SANTOS heeft die wel. SANTOS weet ook wat je allemaal nodig hebt om een succesvolle podcast te maken. En SANTOS op zijn beurt heeft verhalen nodig, en die hebben wij als bibliotheek volop.”

Vier mannen rond een tafel voor een interview.

Journalist Auke Kok (rechts) wordt geïnterviewd voor de podcast.

Met als resultaat dus een voetbalpodcast.

“Met als resultaat een voetbalpodcast. We hebben er nu 4 opgenomen en er zijn er al 2 uitgezonden. Elke keer staat er een boek over het Nederlands mannen- of vrouwenelftal centraal. We nodigen de schrijver van dat boek uit en gaan in de podcast in gesprek. Over de verhalen uit dat boek uiteraard, maar tussen de regels door hebben we het ook over lezen en schrijven. Sportjournalist Willem Vissers van de Volkskrant bijvoorbeeld kwam vertellen over zijn boek Meisjesdromen, over het Nederlands vrouwenelftal. Daar praten we dan over, maar tussendoor vertelt hij hoe jammer hij het vindt dat zijn zoon zo weinig leest. Journalist Auke Kok schreef een boek over het WK van 1974, maar hij vertelt ook over zijn eigen favoriete boeken, bijvoorbeeld die van onderzoeksjournalist David Halberstam, die ook sportboeken heeft geschreven. Hij vertelt ook dat sportboeken altijd iets vertellen over een tijdperk. Je leest eigenlijk een geschiedenisboek. Op deze manier hopen we luisteraars te triggeren een van die boeken op te pakken. Zonder dat we mensen opleggen dat ze moeten lezen.”

Hoe verloopt de samenwerking?

“Superleuk. We hebben heel veel raakvlakken, omdat we allebei verhalen zoeken en van verhalen houden. We staan dus dichter bij elkaar dan ik vooraf had gedacht. En het smaakt echt naar meer. Het is ook gaaf dat er publiek bij kan zijn, de podcast wordt opgenomen in hartje Utrecht. Die combinatie van digitaal en live-evenement, dat werkt goed. Het zou mooi zijn als we dit ook voor andere onderwerpen kunnen doen. We hebben tenslotte verhalen zat in de bibliotheken. Misschien kunnen we wel een tour door Nederland doen, dan gaat een onderwerp ook lokaal leven.”

Wanneer beschouw je de samenwerking als geslaagd?

“Die is al geslaagd wat ons betreft. We leren als KB zo ontzettend veel nu. Hoe je dat aanpakt, zo’n samenwerking. Hoeveel tijd je ervoor moet nemen, waar je allemaal aan moet denken, wat je moet regelen. Het met elkaar nadenken over het concept, het doel, hoe dat moet met de techniek, met de marketing. Het is echt heel leerzaam. En het zou natuurlijk mooi zijn als we merken dat mensen ook daadwerkelijk die boeken oppakken. Dat we uiteindelijk aan de uitleencijfers kunnen zien dat de auteurs meer gelezen worden. Maar dat is nog even afwachten.”

Vier mannen voor de podcast rond de tafel.

Journalist Willem Vissers (rechts) vertelt. 

Moeten bibliotheken nu massaal podcasts maken?

“Dat doen ze al. Het is natuurlijk mooi om het onderwerp van je podcast te verbinden met je collectie. Dat kun je bij andere activiteiten ook doen. Stel, je geeft een lezing over de natuur of het klimaat. Misschien kun je dan een leeslijst klaarleggen met tips om verder te lezen, of wellicht zijn er lokale initiatieven die kunnen aansluiten. Ik ben benieuwd hoe bibliotheken dit aanpakken, hoe zij samenwerken om mensen aan het lezen te krijgen. Welke ideeën er al liggen en welke allang uitgevoerd zijn. Wat de ervaringen zijn, wat bibliotheken daarvan kunnen leren, wat wel werkte en wat niet. Mail me gerust met alle ervaringen, ik ben heel nieuwsgierig.”

De voetbalpodcasts staan in de online Bibliotheek, toch?

“Ja, en op Spotify en de site van SANTOS. Wist je trouwens dat er in de WK-finale van 1974 een Duits doelpunt afgekeurd is? Onterecht? We hebben in ons collectief geheugen zitten dat wij beter waren en dat we onterecht verloren hebben. Maar de Duitsers hadden bijna gewoon een doelpunt erbij gehad, vertelde Auke Kok, ze stonden niet buitenspel. En journalist Hugo Logtenberg doet in de derde podcast Louis van Gaal na bij een ontbijtbuffet. Van Gaal had als regel dat de telefoons tijdens besprekingen in ieder geval op stil moesten, en bij voorkeur uit. Belt Wesley Sneijder stiekem onder de tafel een staflid, dus die telefoon gaat af. Van Gaal boos, Sneijder doet zogenaamd boos mee. Al die voetbalverhalen komen echt tot leven zo.”

Vier mannen zitten aan tafel, met koptelefoons op en microfoons op de tafel.

De podcast van SANTOS en KB wordt opgenomen bij de bibliotheek in Utrecht. In het midden journalist Hugo Logtenberg.