Basisvaardigheden volwassenen
De bibliotheek kan basisvaardigheden op veel manieren aanbieden. Losse cursussen, een Taalpunt, een Taalcafé. Als je het echt goed wilt aanpakken, bouw je aan een DigiTaalhuis.
Inhoudsblokken

Een (Digi)Taalhuis is een samenwerkingsverband van lokale organisaties die in opdracht van en samen met de gemeente werken aan een integrale aanpak van geletterdheid en overige basisvaardigheden. Een of meer partners heeft een aanbod van basisvaardigheden. Dit kan informeel, non formeel of formeel zijn en aangeboden worden door publieke of private partners.

De dagelijkse leiding is in handen van een stuurgroep waarin meerdere partners en de opdrachtgever vertegenwoordigd zijn. Taken, verantwoordelijkheden en bevoegdheden van de stuurgroep zijn beschreven in een samenwerkingsovereenkomst of convenant. De taken en beoogde resultaten van het DigiTaalhuis worden beschreven in een (meerjaren)beleidsplan. Hierin zijn in elk geval opgenomen: het inhoudelijk werkplan, de taken, verantwoordelijkheden en bevoegdheden van alle betrokkenen bij het DigiTaalhuis en de financiële dekking.

Zie ook de themapagina Certificering.

Taalcafé, Taalpunt, Taalhuis

DigiTaalhuis, Taalhuis, Taalpunt, Taalcafé – er zijn veel termen voor plekken waar cursussen (en informatie over) basisvaardigheden worden georganiseerd. Natuurlijk kiest de bibliotheek zelf een term. Op deze website hanteren wij de onderverdeling:

  • Een DigiTaalhuis (of Taalhuis) voldoet aan de kenmerken zoals hierboven beschreven. Wij geven de voorkeur aan 'DigiTaalhuis' omdat digitale vaardigheden bij het aanbod horen.
  • Een Taalpunt geeft informatie óver (cursussen) basisvaardigheden.
  • Een Taalcafé kan een dienst zijn binnen het pakket van de bibliotheek.