Informatie voor het bibliotheeknetwerk

SkillsTown inzetten voor contact met nieuwe doelgroep

Interview
Laatst bijgewerkt: 9 september 2020
NOBB is 1 van de 5 pilotbibliotheken die gaan experimenteren met een ‘inloopschool’. De overheid wil het voor volwassenen met maximaal een mbo-diploma aantrekkelijker en bereikbaarder maken om zich te blijven ontwikkelen. Een van de initiatieven rond Leven Lang Ontwikkelen (LLO) is de inloopschool. We spreken Yvonne de Groot, specialist Domein Volwassenen bij de Noord Oost Brabantse Bibliotheken over hun aanpak.
Inhoudsblok

“Op 6 maart bespraken we met 2 woningbouwverenigingen, het regionaal opleidingscentrum en de welzijnsorganisatie het concept van de inloopschool. We wilden de methodiek van OF/BY/FOR ALL inzetten om de inloopschool met huurders vorm te geven.

Helaas brak een paar dagen later corona uit en kwamen de voorbereidingen voor het project tot stilstand”, vertelt Yvonne.

Yvonne de Groot met boek

Online trainingen SkillsTown

“De landelijke projectgroep voor de inloopschool wees ons op de online trainingen van SkillsTown. Een gevarieerd aanbod van trainingen: digitale vaardigheden, timemanagement en vreemde talen, maar ook cursussen digitale fotografie, yoga en gezond eten.”

“Kunnen we deze online trainingen van SkillsTown inzetten om in contact te komen met de doelgroep voor de inloopschool?”, stelde NOBB zichzelf de vraag.

Maak het persoonlijk

“We hebben een persbericht opgesteld. Hierin spreken we niet over ‘cursussen van SkillsTown’, maar ‘gratis online basistrainingen’. Mensen kunnen zich hiervoor, in plaats van bij de KB, bij onze contactpersonen in Oss, Uden en Veghel aanmelden. Wij sluizen de gegevens door naar de KB zodat zij de inlog kunnen verzorgen. Het persbericht is geplaatst in lokale kranten, het Brabantse dagblad, onze nieuwsbrief, de website en op social media. Mensen die zich hebben aangemeld, ontvangen een persoonlijke mail dat zij binnenkort de inlog krijgen. We wensen hen succes en bieden onze hulp aan mocht het niet lukken.

Inmiddels hebben we al 250 aanmeldingen! Dat zijn veel, veel, veel meer aanmeldingen dan we vooraf hadden gedacht! Ik denk, doordat we het persoonlijk hebben gemaakt en onze eigen namen hebben gecommuniceerd, dat het laagdrempelig is voor mensen om zich aan te melden. 

Bij de aanmeldingen zitten zowel leden als niet-leden. Het opleidingsniveau varieert sterk, van mbo tot universiteit. Qua gevolgde trainingen, blijkt er veel interesse te zijn in digitale fotografie.“

Inloopschool

“Alle aanmelders benaderen we na 1 of 2 weken met een korte vragenlijst: wat is uw hoogste opleidingsniveau en uw geslacht, welke cursus bent u gaan volgen of was u voornemens te gaan volgen? En we vragen waar zij interesse in hebben als de bibliotheek in het najaar start met workshops in hun eigen wijk. Dit mag alles zijn. Hierop krijgen we antwoorden als: fotografie, koken (Marokkaans of Turks), eenvoudige fietsreparaties en onderhoudsklusjes in huis, basiscursus tekenen, voeding.

Uit deze interesselijst putten wij nu voor de inloopschool. We denken aan een aanbod van 10 korte cursussen van 1 of 2 bijeenkomsten. Hopelijk kunnen we hier in het najaar in 1 wijk mee starten. Wat goed gaat in de eerste serie zullen we herhalen. Wat niet goed gaat laten we vervallen of passen we aan, in lijn met de OF/BY/FOR ALL-methodiek."

"De inloopschool moet leuk, leerzaam en laagdrempelig zijn. Volwassenen kunnen op een inloopschool dingen leren waaraan zij zélf behoefte hebben. Om te stimuleren dat de juiste doelgroep, volwassenen met maximaal een mbo-diploma, naar de inloopschool komt, willen we duidelijk communiceren dat het over basiscursussen gaat. Bijvoorbeeld in een cursus over digitale fotografie krijg je tips om mooie foto’s met je smartphone te maken en hoe je deze foto’s eraf haalt. In 1,5 uur moet men iets praktisch kunnen leren. En als het past zullen we ook doorverwijzen naar onze trainingen op het gebied van taal en digitaal. Naar ons idee kun je de cursussen in de inloopschool zien als camouflagecursussen.”

Nieuwe leden

“Doordat we nu zoveel aanmeldingen voor de online trainingen van SkillsTown hebben, beschikken we over gegevens die we hierna ook weer voor marketingdoeleinden kunnen inzetten. Als mensen zich inschrijven voor SkillsTown, vraagt de KB hen of ze interesse hebben in het aanbod van de lokale bibliotheek.  We gaan deze mensen benaderen voor een kennismakingsabonnement als ze nog geen lid zijn. Of we vragen of ze geïnteresseerd zijn in de nieuwsbrief van de bibliotheek.“

Lokaal samenwerken

“We houden vast aan het oorspronkelijke plan om samen met de 4 partners de inloopschool op te zetten. Zo willen we voor de invulling van de cursussen zoveel mogelijk lokaal samenwerken. Bijvoorbeeld een cursus over klusjes in huis, die kunnen we samen geven met de woningbouwvereniging. Het aanbod van de inloopschool communiceren we via de nieuwsbrief van de woningbouwvereniging. En de cursussen willen we geven in een wijk waar veel huurders zitten.  Ook zullen we de wijkwerkers van welzijn volop betrekken. Ik kan niet wachten totdat we met de eerste cursussen kunnen beginnen”, aldus Yvonne.

Interview door Ilse Lodewijks

september 2020