Digitale geletterdheid jeugd
Logo
Afbeelding
Data Detox lancering

Data Detox Kit

Speciaal tijdens de Week van de Mediawijsheid (6 t/m 13 november 2020) wordt de Data Detox Kit voor tieners en het theaterproject Data Detox Kids gelanceerd. Met deze materialen kunnen bibliotheken (via scholen) jongeren motiveren om over hun mediagebruik na te denken en hun digitale weerbaarheid te vergroten.
Inhoudsblokken

Data Detox Kit voor tieners

De Data Detox Kit werd ontwikkeld door Tactical Tech en vertaald door Fers (ism het Fries Bibliotheken Netwerk) en is nu klaar voor gebruik door bibliotheken en scholen. De Kit is prachtig materiaal om bewustwording rondom digitale weerbaarheid te kweken. Het gaat daarbij niet om het minderen van mediagebruik, maar juist over het bewuster mediagebruik.



 

Data Detox lancering

Data Detox Kit met vier thema’s

De Data Detox Kit voor tieners is opgebouwd uit vier thema’s: digitale privacy, digitale veiligheid, digitale gezondheid en desinformatie. In het gebruik wordt ingezet op doe-activiteiten, wat het een speelse leerervaring maakt. Hier volgt uitleg over de thema's:

Digitale privacy

In dit onderdeel krijg je onder andere inzicht in de hoeveelheid apps die je gebruikt en welke locatiebevoegdheden je hebt gegeven. Daarbij wordt specifiek ingegaan op de instellingen van Snapchat en Instagram.

Digitale veiligheid

Vanzelfsprekend wordt in dit onderdeel aandacht besteed aan veilige en sterke wachtwoorden. Daarnaast wordt kennisgemaakt met dubbele verificatie en leer je hoe je dit instelt voor Instagram, Snapchat en Google.

Digitale gezondheid

Het komt vast bekend voor: naar een scherm staren en je afvragen hoe je daar gekomen bent. Iets checken op je telefoon en dan gewoon een uur door Instagram gaan scrollen. Je krijgt inzicht in het hoe en waarom van de verleidingstactieken van sociale media en hoe je daarmee wat gezonder kunt omgaan.

Desinformatie

In het succes van desinformatie en nepnieuws speel je zelf een belangrijke rol. Daarom leer je hier hoe je je eigen filterbubbel kunt doorprikken en hoe je clickbait herkent. Ook leer je jezelf enkele controlevragen te stellen voordat je iets deelt op sociale media.

Volgende stap in interactieve vorm

De Kit is nu als downloadbare pdf beschikbaar, maar er komt nog een interactieve vorm. De verwachting is dat deze dit najaar ontwikkeld wordt met middelen vanuit de open oproep Techneut zoekt ontwerper, (het SIDN fonds en Cultuur Eindhoven).

Informatiefilmpje Data Detox

Data Detox Kids: theaterscript voor en door tieners

Naast de Data Detox Kit lanceren we ook Data Detox Kids. Samen met een groepje tieners is nagedacht over een manier om de thematiek van online privacy voor leeftijdsgenoten (10 tot 14 jaar) bespreekbaar te maken. Het werd een script voor een theaterstuk en een bijbehorend werkboek. Zo wordt het voor iedereen mogelijk om zelf een uitvoering te realiseren. Denk aan een eindejaar voorstelling op school of een activiteit in de bibliotheek of het jongerencentrum.

Data Detox Kit

Meer weten?

Speciaal voor de Week van de Mediawijsheid schreef Jeroen de Boer deze blog over de nieuwe Data Detox materialen.

Ga naar de Data Detox Kit voor een data detox check.
Ga voor het theaterscript en het begeleidend werkboek naar Data Detox Kids.
Beiden zijn kosteloos te gebruiken en geschikt om via bibliotheken aan scholen aan te bieden.

Wil je meer weten over de Data Detox Kit, de Data Detox Kids en/of heb je zin in een spelletje Data Detox Game? Alle materialen zijn te vinden op deze website.

De webinar over Data Detox en alle aanvullende materialen is te vinden op bibliotheek campus. In deze webinar nemen Jeroen de Boer en Jillian Kloosterman je stap voor stap mee door de inhoud van dit materiaal en leggen zij uit hoe je Data Detox Kit kunt inzetten in de bibliotheek.