De bibliotheek heeft zich steeds meer gepositioneerd als non-formeel educatief centrum in het hart van de lokale samenleving. Zij biedt allerlei diensten voor kwetsbare groepen op het gebied van non-formeel en informeel leren. Dit past mooi in de doorontwikkeling van de klassieke uitleenbibliotheek naar de brede, maatschappelijk-educatieve bibliotheek. Deze wordt ook beschreven in het Bibliotheekconvenant dat is gesloten tussen de 3 overheidslagen (OCW, VNG, IPO) en het bibliotheekstelsel. Hierin staan 3 maatschappelijke opgaven centraal. De bibliotheek als spil in het netwerk van non-formeel en informeel leren wordt ook verder uitgelicht in de Netwerkagenda.
Doelgroepen
2021 staat daarbij in het teken van het ontsluiten van een divers en vraaggericht aanbod voor diverse doelgroepen, waarbij mensen geen lid hoeven te zijn van de bibliotheek:
- Basisvaardigheden - vooral mensen die onvoldoende basisvaardigheden hebben op diverse gebieden
- Basisvaardigheden-plus - daarnaast mensen die zich willen blijven ontwikkelen rond duurzame inzetbaarheid op de arbeidsmarkt
Voor de persoonlijke ontwikkeling van mensen die niet tot deze doelgroepen behoren, heeft de KB cursussen ingekocht en beschikbaar gemaakt voor bibliotheekleden via de online Bibliotheek.
Divers aanbod
De Inkoopcommissie heeft voor 4 jaar content ingekocht in het brede domein van basisvaardigheden op de thema's Taal, Digitaal, Werk & Inkomen, Inburgering en Gezondheid. Sommige hiervan zijn ook in andere domeinen toe te passen, zie het overzicht hieronder. Uiteraard omvat dit pakket veel programma’s die al jullie al kennen en gebruiken, maar ook minder bekende. Hiermee kunnen bibliotheken de gebruikers een diverser en op maat gemaakt aanbod bieden. Het gaat om aanbod van 8 partners dat we hieronder toelichten.
Zie ook het Trefpunt leermiddelen. Hier vind je programma's die je kunt aanbieden in de bibliotheek rond de genoemde thema's, zowel landelijk ingekocht materiaal als educatieve content van andere aanbieders.
Licentie en toegang
De educatieve programma's zijn afkomstig van een aantal partners. Zij werken met verschillende systemen om de programma's aan cursisten aan te bieden. In de toekomst willen we de toegang eenvoudiger maken. Tot die tijd is de toegang per partner apart omschreven.
- Boom uitgevers - Taal NT1 en NT2 - Inburgering
- De Levende Sollicitatiegids - Werk & Inkomen
- Edia - Taal NT1 en NT2
- JobOn - Werk & Inkomen
- Oefenen.nl - Taal NT1 en NT2 - Digitaal - Inburgering - Gezondheid - Werk & Inkomen, zie ook de Productencatalogus met ingekochte programma's
- SeniorWeb - Digitaal
- SkillsTown - Werk & Inkomen
- Stichting Digisterker - Digitaal - Gezondheid
Presentaties Leer mij ze kennen
In april 2021 kon je tijdens 'Leer mij ze kennen, maand van de educatieve programma's' kennismaken met de aanbieders en hun (ingekochte) programma's. Deze 5 presentaties zijn terug te zien via Bibliotheek Campus:
- Van Klik & Tik naar Digisterker
- Digisterker in de spotlights
- Tips voor taalvrijwilligers over online leren met Oefenen.nl
- Spreektaal 3: voor taalcoaching
- Werken aan basis- en ondernemersvaardigheden met online leren
Ook de promotiefilmpjes van taalambassadeurs Coby en Dicky over leren computeren in de bibliotheek zijn beschikbaar: