Logo
Afbeelding
blanco

De BoekStartcoach Thuis

De BoekStartcoach biedt gerichte voorleesondersteuning aan laagtaalvaardige ouders en adviseert hen hoe ze het beste de taalontwikkeling van hun kind kunnen stimuleren. Ook zijn de BoekStartcoaches aanwezig in de lokale bibliotheek om ouders te adviseren, bijvoorbeeld tijdens vragen- en voorleesuurtjes. Doordat de coach op zowel het consultatiebureau als in de bibliotheek werkt, wordt deze een vertrouwd gezicht.
Inhoudsblokken

Zo bouwt de BoekStartcoach een band op met de ouders, pikt signalen van laaggeletterdheid op en bespreekt ze op een passend moment.

Laaggeletterde ouders kunnen worden doorverwezen naar passend taalaanbod. Een nieuwe variatie op de aanpak is de BoekStartcoach Thuis. Uitgangspunt van deze coach is inzetten op een taalrijke thuisomgeving door praten en voorlezen, vooral in gezinnen waar dit niet vanzelf gaat. BoekStartcoaches zijn getraind, volgen verdiepende nascholing en hebben kennis van het signaleren en bespreekbaar maken van laaggeletterdheid. Er zijn verbindingen met de collega’s van Educatie en Basisvaardigheden, om af te stemmen over hulpvragen van ouders en om snel te kunnen schakelen en doorverwijzen. De uitdaging is om ook de latente behoeften en leervragen van ouders tijdens gesprekken op te halen. Door het gesprek in de vertrouwde thuisomgeving te laten plaatsvinden, ontstaat er meer rust en ruimte voor een vertrouwelijk gesprek.

Download de complete aanpak.