blanco

Ouder en kind in de bibliotheek

Activiteiten waar zowel ouders als kinderen welkom zijn, worden in bibliotheken volop georganiseerd. Wanneer ouder en kind samen deelnemen, allebei nieuwe ervaringen opdoen, voorbeelden zien en gemotiveerd zijn om onderdelen van de activiteit ook thuis toe te passen, sluiten ouder- en kindactiviteiten goed aan op de gezinsaanpak. Voor laagtaalvaardige ouders zijn deze bijeenkomsten niet altijd laagdrempelig genoeg om deel te nemen. Zij ervaren eerder een drempel bij bijeenkomsten die gericht zijn op bijvoorbeeld lezen.

Daarom zijn er (steeds meer) ouder- en kindactiviteiten waarbij de focus ligt op samen spelenderwijs leren. Het doel is vaak hetzelfde: gezinnen plezier laten beleven, ouder en kind laten ervaren hoe leuk het is om met verhalen, boeken, spelletjes en liedjes aan de slag te zijn en (indirect) meer aandacht voor taal te creƫren binnen het gezin. Dit laatste biedt ouders een opening om te ontdekken of ze hun eigen taalvaardigheid willen verbeteren. Zo ja, dan is een doorverwijzing naar ander aanbod binnen of buiten de bibliotheek mogelijk.

Download de complete aanpak.