Landelijke digitale infrastructuur (LDI)
Logo
Afbeelding
Logo IBL

Bestellen en verkrijgen fysieke collectie (IBL)

Bibliotheekleden kunnen een leenverzoek indienen als een gezochte titel niet aanwezig is in de collectie van de eigen openbare bibliotheek.
Inhoudsblokken

Is fysiek materiaal voor bibliotheekleden in de collectie van de eigen bibliotheek niet leverbaar? Met Interbibliothecair Leenverkeer (IBL) kan een gezocht item bij een andere bibliotheek worden aangevraagd. Wanneer een bibliotheeklid in een catalogus een fysiek boek of ander fysiek materiaal zoekt en het is niet aanwezig, dan volgt via IBL het proces van aanvragen. Het lid krijgt dan te zien wat de kosten zijn en kan een afhaallocatie opgeven. Het IBL-systeem zoekt via een algoritme welke bibliotheek de aangevraagde titel in de collectie heeft en welke bibliotheek het beste en snelste kan leveren. Op deze manier wordt het lid geholpen in het zoeken en vinden van de juiste titel en is hij/zij niet alleen afhankelijk van het fysieke aanbod van de eigen bibliotheek.

Ook via de landelijke website www.bibliotheek.nl kunnen bibliotheekleden met IBL fysiek materiaal aanvragen. Het lid wordt op basis van de ingevoerde postcode doorgestuurd naar de eigen bibliotheek. Heeft de eigen bibliotheek de gezochte titel in bezit? Dan kan het worden gereserveerd. Is dat niet het geval? Dan volgt het proces van aanvragen.

Voor IBL zijn koppelingen tussen de Nationale Bibliotheekcatalogus (NBC) en het basisbestand G!DS gemaakt. De NBC wordt gebruikt om te zoeken welke bibliotheek een gezochte titel in bezit heeft. Via de G!DS worden de basisgegevens van bibliotheken opgehaald en gelinkt aan de postcode die het bibliotheeklid heeft opgegeven.

Wat bereiken we met IBL samen met het OB-netwerk?

  • Bibliotheekleden kunnen makkelijker fysiek materiaal lenen bij andere bibliotheken
  • Gemak wordt vergroot en drempels weggenomen
  • EfficiĆ«nter gebruik van de totale fysieke OB-collectie
  • Betere mogelijkheden voor fysiek materiaal collectioneren: niet elke bibliotheek hoeft zelf alles in bezit te hebben

Meer informatie

Ga voor meer informatie naar de groep IBL op MetdeKB (inlog vereist).

MetdeKB is alleen toegankelijk voor medewerkers van openbare bibliotheken, provinciale ondersteuningsinstellingen en de VOB. Heb je nog geen inlog? Dan kun je die aanvragen via metdekb@kb.nl.