Landelijke digitale infrastructuur (LDI)
Logo
Afbeelding
Logo NBC

Zoeken en vinden (NBC)

Eindgebruikers kunnen via de Nationale Bibliotheekcatalogus (NBC) zoeken en vinden in de totale collectie van alle openbare bibliotheken, de online Bibliotheek, de KB én de Centrale Discotheek Rotterdam (OB-collectie).
Inhoudsblokken

Alle openbare bibliotheken doen mee aan de NBC. Dankzij de NBC wordt de toegang én vindbaarheid van de totale OB-collectie geoptimaliseerd voor alle soorten gebruikers. Leden, niet leden, speciale doelgroepen zoals leesgehandicapten en kinderen. Op www.bibliotheek.nl en in bijna alle catalogi van openbare bibliotheken is de fysieke en online OB-collectie doorzoekbaar. Via de NBC kunnen ook deelcollecties doorzoekbaar worden gemaakt, zoals landelijk gebeurt in de Jeugdbibliotheek en in de online Bibliotheek en lokaal op diverse bibliotheekwebsites.

Met de NBC hebben eindgebruikers niet alleen toegang tot de totale OB-collectie. Ook kunnen bibliotheken door de NBC fysieke boeken uitlenen aan onderlinge leden. Dit heet Interbibliothecair Leenverkeer (IBL).

Wat bereiken we met de NBC samen met het OB-netwerk?

  • Eén online catalogus met de totale OB-collectie (fysiek en online)
  • De eindgebruiker kan eenvoudig online zoeken en vinden, waar en wanneer dan ook
  • Groter aanbod: de eindgebruiker kan fysieke titels zoeken en vinden die niet bij de eigen bibliotheek aanwezig zijn en titels uit de online Bibliotheek
  • De eindgebruiker vindt niet alleen titelgegevens, maar ook andere informatie over een titel of soortgelijke titels
  • Bibliotheken en de KB kunnen deelcollecties doorzoekbaar maken op websites of in apps

Meer informatie

Ga voor meer informatie naar de groep NBC op MetdeKB (inlog vereist).
MetdeKB is alleen toegankelijk voor medewerkers van openbare bibliotheken, provinciale ondersteuningsinstellingen en de VOB. Heb je nog geen inlog? Dan kun je die aanvragen via metdekb@kb.nl.

Zie ook de pagina Als netwerk samenwerken via 'Haal meer uit' (HMU).