Leven lang ontwikkelen (zelfredzamen)

Leven lang ontwikkelen (zelfredzamen)

In het Bibliotheekconvenant 2020-2023 wordt Leven lang ontwikkelen genoemd als een van de drie maatschappelijke vraagstukken waarbij bibliotheken een sleutelrol gaan vervullen. Het gaat hierbij zowel om het bevorderen van basisvaardigheden als om het bijdragen aan persoonlijke ontwikkeling.
Inhoudsblokken

Voor het bevorderen van basisvaardigheden: zie Leven lang ontwikkelen niet-zelfredzamen

Persoonlijke ontwikkeling

Daarnaast komt er een nieuw landelijk programma Leven lang ontwikkelen, voor 'zelfredzamen'. Het gaat hierbij om persoonlijke ontwikkeling, waarbij mensen inspiratie opdoen en worden verrijkt door het vergaren van kennis en werken aan competenties. Ook hiermee kan de bibliotheek haar maatschappelijke waarde versterken.

Online cursussen voor bibliotheekleden

Begin februari 2021 is gestart met een pilot Online cursussen. Bibliotheekleden kunnen aan de slag met zo’n 160 online cursussen over bijvoorbeeld communicatie, persoonlijke kracht, taal, fotografie en commerciële vaardigheden. In maart 2023 is de pilot Online cursussen geëvalueerd.

De cursussen worden aangeboden door twee aanbieders: Soofos en Goodhabitz. Bibliotheekleden kunnen de cursussen gratis volgen met hun bibliotheekaccount. Er is geen limiet aan het aantal cursussen dat je kunt doen. 

De cursussen zijn te vinden via bibliotheek.nl/cursussen.